Expert: „Instituțiile statului trebuie să reacționeze”

1042
0

Nu e zi fără noi provocări în regiunea transnistreană și, mai nou, în UTA Găgăuzia. Luni, 2 mai, a fost găsită „coada” unei mine într-un container de gunoi din Tiraspol. Marți, autoritățile separatiste ar fi „neutralizat” o dronă care transporta 7 kg de substanțe inflamabile, care plana deasupra centrului de radio și televiziune din satul Maiak din stânga Nistrului. Miercuri, au fost anunțate alerte cu bombe la Universitatea din Tiraspol și la o stație auto din Dubăsari care, la fel, s-au dovedit a fi false.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Mai mulți experți de la Chișinău, dar și din Ucraina, consideră că focarele de instabilitate din stânga Nistrului sunt organizate de Rusia cu scopul de a isteriza situația și de a menține o parte din potențialul militar ucrainean la hotar cu regiunea transnistreană și a distrage atenția de la frontul unde se dau lupte decisive.

Provocări, cu scopul de a dispersa trupele ucrainene

O opinie similară a fost emisă și de Serviciul de Securitate ucrainean care a menționat că trupele ruse de ocupație încearcă să creeze zone de instabilitate în apropierea graniței cu Ucraina, căutând modalități de a dispersa armata ucraineană în momentul în care se dau lupte grele și decisive în regiunea Donbas și în alte localități din Sudul țării.

„Dându-și seama de lipsa unor succese vizibile în așa-numita „operațiune specială” împotriva Ucrainei și de eficacitatea acțiunilor armatei ucrainene, comandamentul rus încearcă să creeze zone de instabilitate în apropierea graniței cu Ucraina prin inducerea aparenței unei amenințări de atac de către grupurile armate ruse și pro-ruse de pe teritoriul Transnistriei. Astfel Rusia încearcă să disperseze forțele armatei ucrainene în timpul unei campanii militare dificile de apărare a regiunii Donbas și a sudului țării”, a anunțat miercuri Serviciul de securitate al Ministerului Apărării al Ucrainei.

Potrivit unor experți ucraineni, în stânga Nistrului, în rândurile GOTR, sunt doar vreo 300 de soldați experimentați și motivați. Totodată, două treimi din tehnica militară sunt defecte, nu pot fi antrenate în lupte și regiunea nu dispune de mijloace necesare pentru reparația acesteia.

„Potențial, Transnistria poate fi folosită drept o platformă pentru stabilirea liniilor de aprovizionare și desfășurare a trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, dar acest lucru poate deveni posibil doar dacă trupele ruse vor crea un coridor terestru spre teritoriul Republicii Moldova prin regiunile sudice ale Ucrainei”, a adăugat Serviciul de securitate ucrainean.

Coloana a 5-a din UTA Găgăuzia e reactivată

Săptămâna a început cu provocări și în UTA Găgăuzia. Bașcanul Irina Vlah a semnat controversatul document adoptat de deputații din Adunarea Populară care permite utilizarea panglicii negru-oranj pe teritoriul regiunii, după ce Parlamentul RM a interzis acest lucru.

Imediat după aceea, la intrarea în localitățile Copceac și Tomai, au apărut inscripții cu însemnele interzise desenate pe șosele: panglica negru-oranj și literele Z și V, asociate invaziei ruse în Ucraina, însoțite de inscripția „Găgăuzia e cu voi” și „Rusia, suntem cu tine”.

Ofițerul de presă Olga Dutca al Inspectoratului de Poliție Ceadîr-Lunga a anunțat că aceste cazuri au ajuns în vizorul forțelor de ordine fiind investigate de Direcția de poliție din UTA Găgăuzia. Astfel, persoanele care au sfidat legea riscă amenzi de la 4500 – 9000 de lei.

Cât despre „norma legală” adoptată de deputați și Irina Vlah, autoritățile de la Chișinău au reiterat că actul este nul, deoarece legea națională prevalează asupra oricărui act votat la nivel local. Până la momentul actual nicio instituție de stat, PG, SIS, nu a reacționat la acțiunile ilegale ale bașcanului Irina Vlah.

Anatol Țăranu: „Reprezentanți ai clasei politice se asociază cu agresorul”

Solicitat de „Gazeta de Chișinău” să ne spună dacă în actualele circumstanțe poate fi neutralizată coloana a 5-a din RM, care încearcă să escaladeze situația din RM, comentatorul politic Anatol Țăranu a menționat că pentru acest proces este nevoie de timp. „Este un proces de lungă durată și faptul că el nu a fost realizat până acum vorbește despre multiplele neajunsuri ale politicilor de informare din trecut. Guvernele anterioare de la Chișinău au implementat în mentalul colectiv de-a lungul anilor periculoasa și distructiva propagandă rusă. Societatea este divizată, iar ceea ce se întâmplă în UTA Găgăuzia este o mostră a acestei scindări. Decizia autorităților de la Chișinău de a interzice panglica negru-oranj și alte simboluri ale propagandei ruse este binevenită. Dar decizia în cauză trebuie să fie însoțită de o campanie de informare pentru a reduce această scindare”, a spus Anatol Țăranu.

Expertul a mai precizat că atunci când e vorba de provocări este important să facem o disociere clară între cetățeanul de rând, care este o victimă a propagandei, și reprezentanții clasei politice, care se developează ca reprezentanți ai coloanei a 5-a. „Aceștia din urmă trebuie să fie trași la răspundere conform legii pentru acțiunile lor. Ei nu doar apără interesele unui stat străin pe teritoriul Republicii Moldova, ci și se asociază cu agresorul. Toate instituțiile coercitive responsabile de securitatea statului trebuie să reacționeze prompt pentru a trage la răspundere aceste persoane”, a mai spus Anatol Țăranu.

 Oazu Nantoi: „Rusia are nevoie de destabilizări”

La rândul său, deputatul Oazu Nantoi a amintit că bașcanul Irina Vlah nu e la prima acțiune care demonstrează că e un agent al Kremlinului pe teritoriul Republicii Moldova. În 2008, fiind deputată PCRM, Irina Vlah a propus în Parlament privatizarea frauduloasă a hotelului „Codru”. La 2 februarie 2014, împreună cu Igor Dodon a organizat referendumul ilegal „privind vectorul extern al țării și dreptul la autodeterminare al Autonomiei Găgăuze în cazul pierderii suveranității Republicii Moldova”.

Proiectul respectiv avea drept scop crearea Republicii separatiste Bugeac care ar fi cuprins mai multe raioane din regiunea Odesa din Ucraina și Găgăuzia, parte a proiectului Novorossia, conceput în laboratoarele de la Moscova. La 22 martie 2015, Irina Vlah a candidat la funcția de bașcan și toată lumea a fost oripilată de implicarea agresivă a Rusiei în campania electorală în susținerea ei. La 6 februarie 2015, în calitate de candidat la această funcție, Irina Vlah a vizitat împreună cu Igor Dodon ambasada Rusiei la Chișinău, unde a spus că „pledează consecvent pentru denunţarea Acordului de Asociere cu UE şi integrarea eurasiatică a Moldovei”.

„În ultimul timp, Irina Vlah părea că își schimbă comportamentul, a început să studieze limba română, dar acum a semnat acest document ilegal care demonstrează încă o data că e un agent și că Rusia are nevoie de destabilizări. Cred că oficiul teritorial al Cancelariei de stat din Comrat va contesta decizia și aceasta va fi declarată nulă. Din păcate, de-a lungul anilor, UTA Găgăuzia a devenit o enclavă autoizolată, care se alimentează preponderent din propaganda rusă. Este nevoie de o campanie amplă de informare corectă a cetățenilor din regiune gestionată de autoritățile centrale”, a spus Oazu Nantoi.

Deputatul a mai adăugat că legea prin care s-a acordat autonomie Găgăuziei reprezintă dovada incompetenţei crase a deputaţilor Republicii Moldova, deoarece din acest statut derivă toate celelalte probleme. Totodată, el a admis că Rusia, prin provocările care au loc în ultimele săptămâni, inclusiv în raioanele din stânga Nistrului, dorește să disperseze potențialul militar ucrainean și să mențină niște unități de luptă ale armatei Ucrainei în vecinătatea RM.

„Pericolul este mare. Acum și la Odesa se întâmplă lucruri care ne pun în gardă. A fost distrus în urma unui atac cu rachete podul de la Zatoka, care leagă Odesa de sud-vestul Ucrainei. Distrugerea acestui pod figura și în proiectul Novorossia, făcut public în 2014. Nu putem exclude pericolul ca trupele ruse să atace RM prin Basarabia de Sud. Acest pericol există. Trebuie să înțelegem că la momentul actual situația din RM depinde în totalitate de rezistența armatei ucrainene”, a mai spus Oazu Nantoi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE