Politica defetistă nu te salvează de ocupația rusă

938
1

 Fost general: Cum e posibil să nu pregătești țara de apărare când ești în zonă de risc iminent? Deputat: Pregătirea are loc, doar că nu se face publică

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

 Diplomatul şi istoricul Mihai Gribincea, fost ambasador al Republicii Moldova la București, consideră că, de la invazia Rusiei în Ucraina şi declanșarea războiului, autoritățile de la Chișinău au depus eforturi considerabile pentru a ține țara noastră departe de acest război.

 „Subliniind în exces statutul de neutralitate, acestea mai speră şi acum că Moldova nu va fi „denazificată” la pachet cu Ucraina. Cred însă că această politică este una iluzorie şi neadecvată situației… Președintele şi Guvernul Republicii Moldova ar trebui măcar în al doisprezecelea ceas să înţeleagă că politica lor defetistă nu poate salva Moldova de la ocupația rusă”, a declarat diplomatul, în cadrul unui interviu pentru adevarul.ro.

Afirmațiile istoricului au fost susținute de către Valeriu Troenco, general în rezervă, ex-ministru al Apărării al Republicii Moldova.

„Analiza este obiectivă și se bazează pe realitățile existente… Riscurile sunt evidente și provocările din Transnistria sunt organizate de FSB cu scopul implicării Tiraspolului în război și distragerea trupelor ucrainene spre apărarea Odesei, precum și golirea apărării Donbasului-Luganskului și obținerea în așa mod a succesului militar în preajma „Zilei Victoriei”…

Nu poți să nu fii de acord cu domnul Ambasador la greșelile comise de guvernare, care nu consultă specialiști în domeniu militar, diplomatic, economic, preferând decizii duplicitare, incorecte care stârnesc nedumerirea externă și internă. Țara nu este un ONG, chiar dacă este condusă de reprezentanții lor. Aceste greșeli provoacă suferințe pentru multă lume și pot aduce la urmări grave. Cum e posibil să nu pregătești țara de apărare, când ești în zonă de risc iminent, și în țara vecină merg lupte?

În 2014, împreună cu Excelenta sa, domnul Ambasador Gribincea, la summitul NATO (Wals, Marea Britanie) am obținut Platforma Consolidării Capacităților de Apărare, care ne permite să reînzestrăm Armata Naționala și să primim echipamente și arme defensive, care ne-ar permite apărarea. Sunt de acord cu domnia sa că trebuie să fim mai siguri în ceea ce facem și să ignoram părerile altora, dacă la bătaie e pus interesul național. Puterea trebuie s-o execute cei competenți și curajoși. Să fii om bun e prea puțin pentru cerințele momentului”, a scris Valeriu Troenco, într-un comentariu pe rețelele sociale.

În acest context, reporterul „Gazetei de Chișinău” a solicitat opinia deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, referitor la cât de pregătite sunt autoritățile noastre pentru un potențial conflict militar pe teritoriul Republicii Moldova.

„Asemenea afirmații ca cele făcute de Mihai Gribincea poți să le faci când ai acces la deplină informație. Eu pot să vă spun că, cu mult înainte de 24 februarie, Guvernul a început să se pregătească pentru diferite scenarii, iar modul în care Moldova a reacționat la fluxul de refugiați s-a datorat inclusiv faptului că țara s-a pregătit din start pentru astfel de situație, cu toate că nimeni nu știa când va fi conflictul sau dacă va fi. Nici eu nu dețin deplină informație, dar nu e cazul să ne împărtășim planurile pe timp de război. Asemenea lucruri nu se fac publice. Președinta Maia Sandu a menționat recent, într-o apariție în public, că țara noastră se pregătește de scenarii mai sumbre. Ceea ce înseamnă că, pregătirea are lor, doar că unele momente nu se fac publice”, a precizat Oazu Nantoi.

 Doina BURUIANĂ

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU