Să fie oare reală o independență energetică?

654
0

Republica Moldova s-ar putea pomeni la 1 mai, vrând-nevrând, în situația de a nu mai primi gaze naturale din Rusia, fiind astfel realizat, fără un efort prea mare al Chișinăului, dezideratul de independență energetică, despre care se tot vorbește de vreo 20 de ani.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Republica Moldova riscă să rămână fără gazul rusesc deoarece nu a îndeplinit o prevedere din contractul cu Gazprom, semnat în toamna anului trecut. Potrivit acesteia, până la data de 1 mai, Chișinăul urma să clarifice în urma unui audit volumul datoriei malului drept al Republicii Moldova față de Gazprom, precum și modalitatea de plată a acesteia. În cazul neefectuării auditului, Gazprom are dreptul să rezilieze contractul.

Așa cum auditul nu a putut fi realizat din cauza contextului regional extrem de complicat, Republica Moldova riscă să rămână fără gaze naturale de la Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu a spus într-o conferință de presă că, deși au fost înaintate mai multe solicitări către Gazprom privind soarta de mai departe a acordului, conducerea concernului rusesc nu a mai răspuns.

75 la sută din consumul de gaze pentru luna mai este asigurat

Situația nu este, însă, chiar atât de disperată precum pare. Spînu a menționat că autoritățile de la Chișinău se pregătesc de mai mult timp de o eventuală sistare a furnizării gazelor din Federația Rusă.

Potrivit ministrului, necesarul de gaze naturale în luna mai pentru malul drept este de 45 de milioane de metri cubi. Autoritățile au stocat până în prezent peste 24 milioane de metri cubi în sistemele de transport ale României și Republicii Moldova.

Totodată, Societatea Termoelectrica, care furnizează energie electrică în municipiul Chișinău, funcționează în prezent pe păcura, donată anterior de Guvernul României.

Excluzând consumul Termoelectrica, necesarul de gaze al malului drept scade la 32 de milioane de metri cubi. Cele 24 de milioane de metri cubi, stocate până acum reprezintă 75 la sută din nevoia de gaze pentru luna mai.

Avantajul prețului mai mic al gazului rusesc aproape că a dispărut

Totodată, Andrei Spînu spune că diferența dintre prețul gazelor naturale pe piețele internaționale și prețul gazelor vândute de concernul rusesc Gazprom Republicii Moldova a ajuns foarte mică și urmează să scadă în continuare, în mod firesc.

În 20 de zile ale lunii aprilie, prețul de achiziție de la Gazprom a fost de 1193 de dolari pentru mia de metri cubi. În aceeași perioadă, prețul mediu de piață a fost de 1226 de dolari și are șanse mari să scadă în continuare pe măsură ce se încheie sezonul de încălzire în țările europene și se reduce cererea.

Pentru a-și asigura cel puțin o parte din consumul pentru iarna anului viitor, Guvernul a anunțat anterior că va cumpăra pe parcursul verii, când prețul la burse scade, o cantitate de gaze naturale pentru a asigura cel puțin două luni de consum pe timp de iarnă. În luna martie, a fost încheiată o înțelegere cu Guvernul de la București privind stocarea gazelor respective în depozitele subterane de pe teritoriul României, așa cum Republica Moldova nu deține capacități de stocare.

În acest scop au fost alocate 150 de milioane de euro, împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Totodată, Societatea pe Acțiuni cu capital de stat Energocom este pregătită să acceseze în mod eficient piețele externe de gaze naturale. În prezent, potrivit lui Spînu, șapte traderi internaționali sunt calificați să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

Tariful pentru consumatori nu se schimbă, deocamdată

Un fapt interesant referitor la gaze este că prețul de achiziție al acestora aproape că s-a dublat în luna aprilie față de cel inclus în tarif. Autoritățile nu operează, însă, deocamdată, o nouă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali. Potrivit lui Spînu, scumpirea ar putea fi operată însă în iunie, o decizie în acest sens urmând a fi luată în funcție de prețul de achiziție al gazelor la acel moment.

Luni, și Vadim Ceban, președintele consiliului de administrație al distribuitorului moldo-rus de gaze naturale Moldovagaz, a anunțat că gazele furnizate de Gazprom au costat 1193 de dolari pentru mia de metri cubi. Drept urmare, pe parcursul lunii curente întreprinderea va înregistra devieri tarifare negative în mărime de peste jumătate de miliard de lei. Cu toate acestea, Ceban spune că Moldovagaz nu va solicita o majorare a tarifelor pentru consumatorii finali.

În prezent, tariful operat de Moldovagaz este calculat în baza unui preț de achiziție de 646 de dolari, înregistrat încă în ianuarie.

Amintim că, în luna ianuarie, Moldovagaz a cerut o majorare a tarifului pentru consumatorii finali după ce prețul de achiziție de la Gazprom a crescut cu mai puțin de 200 de dolari, de la 450 de dolari la 646 de dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat atunci tariful de la 11 lei la 15,18 lei.

Și în cazul energiei electrice există soluții de alternativă

În cazul sistării livrării de gaze de către Gazprom, este pusă sub semnul întrebării și achiziția de energie electrică de la centrala termoelectrică de la Kuciurgan, care se menține pe linia de plutire grație gazului ieftin primit de la Moscova. În cazul când acesta va fi sistat pentru Republica Moldova, va rămâne fără gaz și regiunea transnistreană, deoarece ea primește gaze în baza aceluiași contract ca și partea dreaptă. Iar fără gazele mai ieftine de vreo 10 ori decât cele din partea dreaptă a Nistrului, centrala de la Kuciurgan, practic, nu va mai putea funcționa.

Ministrul Spînu dă asigurări că și în cazul energiei situația e sub control.

Pregătim Energocom pentru achiziții centralizate de energie electrică din cauza situației excepționale pe piața energiei. Energocom a lansat deja licitația și așteptăm ofertele până pe 22 aprilie. În cadrul discuțiilor cu Centrala de la Kuciurgan, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru un Mwh și doar 70 la sută din volumul necesar de energie electrică”, a dezvăluit ministrul.

În cazul în care Kuciurganul nu va putea să livreze energia electrică, producătorii din Ucraina ar putea să o înlocuiască în întregime.

Prețul de pe piața din Ucraina pentru energie electrică era de 63,5 dolari pentru un MWh, mai mic decât cel propus de Kuciurgan. Noi continuăm discuțiile cu partenerii din Ucraina, până vineri, sperăm să avem mai multe răspunsuri”, a mai relatat Spînu.

Totuși, există mari șanse ca Gazpromul să nu renunțe la contractul cu Chișinăul în condițiile în care tot mai multe țări renunță la relațiile comerciale cu Rusia. În plus, în cazul rezilierii contractului cu Gazprom, și regiunea transnistreană va rămâne fără gaze naturale, acestea reprezentând o sursă importantă de menținere pe linia de plutire a regimului separatist de la Tiraspol, iar Rusia este, de regulă, foarte grijulie cu enclavele sale geopolitice.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE