Sistarea gazelor rusești sau diversiuni. La ce ar trebui să ne așteptăm din partea Rusiei după interzicerea simbolurilor războiului

733
0
Reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Foto: mid.ru

Interzicerea simbolurilor pe care le folosește Rusia în războiul împotriva Ucrainei a provocat nemulțumirea Kremlinului. Drept consecință, autoritățile moldovenești trebuie să se aștepte acum, în opinia experților, fie la rezilierea contractului cu Gazprom, fie la acțiuni subversive pe teritoriul Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Comentatori politici, deputați și foști deputați au reacționat la acuzațiile Rusiei privind interzicerea panglicii „Sf. Gheorghe” în Republica Moldova, precum și a simbolurilor folosite de Rusia în invazia din Ucraina, respectiv literele „V” și „Z”.

Comentatorul politic Ion Tăbârță a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că era previzibilă reacția dură a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. El a comparat amenințările Moscovei la adresa Chișinăului cu cele ale Tiraspolului după ce Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană.

Din acest considerent, ceea la ce ar putea să se aștepte autoritățile moldovenești pentru moment ar fi rezilierea contractului de furnizare a gazelor pentru Republica Moldova. Trebuie subliniat că Gazprom nu a răspuns până în prezent la demersul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova pentru a continua livrările de gaze, chiar dacă Agenția Proprietății Publice nu a efectuat un audit la datoriile istorice ale consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Agenția Proprietății Publice era obligată să facă acest audit până pe 1 mai curent, dar nu a reușit să organizeze licitația pentru contractarea serviciului unei companii de audit pe motiv că nu a participat nicio firmă din cauza războiului din Ucraina.

Guvernul Republicii Moldova a declarat că este pregătit pentru un asemenea scenariu și că lucrează la asigurarea securității energetice a statului.

De asemenea, Ion Tăbârță susține că Rusia ar putea să organizeze provocări în localitățile filoruse pe 9 mai în timpul manifestațiilor dedicate așa-zisei victorii împotriva fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cum va acționa poliția în cazul violării legii

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a făcut apel la calm și a cerut reprezentanților instituțiilor de drept să aplice amenzi doar pentru încălcarea acestei legi. El a mai spus că polițiștii nu vor trebui să intervină în forță sau să aplice forța pentru a nu crea tensiuni.

În fața Parlamentului a fost organizat un protest, dar cei care au protestat nu au venit cu simbolurile interzise pentru că știau că sunt pasibili de sancțiuni contravenționale. Legea deja lucrează. Cei care se vor aventura să sfideze legea vor trebui să plătească din propriul buzunar. Este și experiența Uniunii Europene când în cazul unor manifestații în masă poliția nu intervine, se comportă politicos. Ulterior, persoanele fizice sau cele juridice care au organizat evenimentul sunt identificate și amendate”, a spus deputatul.

Aceeași strategie a fost sugerată de comentatorul Ion Tăbârță, precizând că polițiștii ar trebui să aplice sancțiuni doar organizatorilor și celui care cheamă la nesubordonare față de autorități.

Panglica „Sf. Gheorghe” a fost scoasă în afara legii în Georgia după războiul din 2008, iar în Ucraina după războiul din 2014.

Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV că ambasadorul Federației Ruse trebuia invitat la Ministerul Afacerilor Externe pentru explicații.

El a adăugat că autoritățile de la Chișinău trebuie să înțeleagă că pericolele la adresa securității țării nu depind de „docilitatea celor de la Chișinău”.

Dacă Kremlinul ar avea intenții să invadeze Republica Moldova, nu s-ar uita la docilitatea sau la tăcerea noastră”, a pus el.

Cronica scoaterii în afara legii a simbolurilor războiului

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE) a reacționat joi seară la amenințările aduse președintei Maia Sandu de către reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, în legătură cu promulgarea legii prin care se interzic simbolurile războiului.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă. Invocând limbajul inacceptabil utilizat la adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Chișinăul a recomandat Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări:

Vreau să subliniez în mod deosebit: Nimeni nu interzice nimănui sărbătorirea zilei de 9 mai. Dimpotrivă, trebuie să ne amintim de victoria civilizației asupra fascismului și nazismului. Trebuie să-i onorăm pe cei căzuți și să păstrăm memoria principalei tragedii a secolului XX – al Doilea Război Mondial”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Reacția Moscovei la interzicerea simbolurilor războiului în Moldova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a îndemnat pe 20 aprilie autoritățile de la Chișinău să se abțină de la anumite declarații, amenințând că, în caz contrar, „Rusia va răspunde, iar aceste răspunsuri vor fi dureroase”.

Zaharova a calificat adoptarea și promulgarea legii care interzice simbolurile războiului pe teritoriul Republicii Moldova drept „o adevărată trădare” și a lansat amenințări la adresa președintei Republicii Moldova.

Răspunsurile vor fi dureroase. Aceasta nu este alegerea noastră, nu susținem o asemenea retorică. Dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile pe care le-am auzit zilele acestea de la Chișinău”.

Preşedinta Maia Sandu a promulgat pe 19 aprilie legea privind interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul – literele „V” și „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”. Legea va putea fi aplicată din momentul publicării în Monitorul Oficial.

PSRM anunță pentru ziua de 9 mai „măsuri frumoase” – „Parada Victoriei” și „Regimentul Nemuritor”.

Persoanele care vor încălca această lege vor fi sancționate cu amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice sancțiunea se ridică până la 18.000 de lei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE