Sondaj IMAS: moldovenii se tem de o nouă invazie, nu vor să renunțe la gazele rusești, iar 16% sunt gata să-și apere patria

994
0

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova califică invazia Rusiei în Ucraina drept război: 52% dintre respondenți spun că Rusia a declanșat războiul din Ucraina, 33% cred că Rusia desfășoară o operațiune militară specială de eliberare/denazificare a Ucrainei, iar 15% nu au oferit un răspuns, arată datele sondajului IMAS, publicat miercuri, 20 aprilie, la Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Majoritatea respondenților au spus că principalii vinovați pentru declanșarea războiului din Ucraina sunt NATO, Occidentul și Volodimir Zelenski – 43,5%. Alți 41,6% dau vina pe Vladimir Putin și Federația Rusă; 7,5% spun că toți sunt vinovați, 1,2% cred că altcineva; 0,4% spun că nimeni, iar 5,7% nu au oferit un răspuns.

Potrivit cercetării sociologice, 72% dintre respondenţi consideră că Republica Moldova nu ar trebui să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei. Doar 24% cred că ar trebui, iar 4% nu au răspuns la întrebarea: Republica Moldova ar trebui sau nu să susțină sancțiunile împotriva Rusiei?

În același timp, 42% dintre cetățeni susțin că trebuie stopate toate sancțiunile împotriva Rusiei, din partea țărilor UE, Marea Britanie și SUA1 Alți 2% au zis că sancţiunile trebuie reduse, 11% – ar trebui menţinute, 25% – politica ar trebui să continue, cu aplicarea unor sancţiuni mai dure.

Circa 59% dintre moldoveni se tem că Republica Moldova ar putea fi invadată de armata rusă, iar 40% spun că nu se tem, în timp ce 1% n-a răspuns. În caz că în Republica Moldova se începe un război, 38% dintre moldoveni ar rămâne acasă și s-ar adăposti, 23% ar pleca din republică, 18% – nu ar face nimic deosebit, și doar 16% spun că ar lupta alături de armata națională.

Referitor la procurarea de gaze naturale, 63% dintre cetățeni precizează că Republica Moldova ar trebui să cumpere gaze din Federația Rusă, iar 31% dintre ei spun că din Europa sau din alte surse, chiar dacă va fi mai scump.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1109 respondenți, iar marja de eroare este de 3%. Datele au fost colectate în perioada 4-18 aprilie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE