Sondaj IMAS: moldovenii se tem de o nouă invazie, nu vor să renunțe la gazele rusești, iar 16% sunt gata să-și apere patria

688
0

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova califică invazia Rusiei în Ucraina drept război: 52% dintre respondenți spun că Rusia a declanșat războiul din Ucraina, 33% cred că Rusia desfășoară o operațiune militară specială de eliberare/denazificare a Ucrainei, iar 15% nu au oferit un răspuns, arată datele sondajului IMAS, publicat miercuri, 20 aprilie, la Chișinău.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Majoritatea respondenților au spus că principalii vinovați pentru declanșarea războiului din Ucraina sunt NATO, Occidentul și Volodimir Zelenski – 43,5%. Alți 41,6% dau vina pe Vladimir Putin și Federația Rusă; 7,5% spun că toți sunt vinovați, 1,2% cred că altcineva; 0,4% spun că nimeni, iar 5,7% nu au oferit un răspuns.

Potrivit cercetării sociologice, 72% dintre respondenţi consideră că Republica Moldova nu ar trebui să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei. Doar 24% cred că ar trebui, iar 4% nu au răspuns la întrebarea: Republica Moldova ar trebui sau nu să susțină sancțiunile împotriva Rusiei?

În același timp, 42% dintre cetățeni susțin că trebuie stopate toate sancțiunile împotriva Rusiei, din partea țărilor UE, Marea Britanie și SUA1 Alți 2% au zis că sancţiunile trebuie reduse, 11% – ar trebui menţinute, 25% – politica ar trebui să continue, cu aplicarea unor sancţiuni mai dure.

Circa 59% dintre moldoveni se tem că Republica Moldova ar putea fi invadată de armata rusă, iar 40% spun că nu se tem, în timp ce 1% n-a răspuns. În caz că în Republica Moldova se începe un război, 38% dintre moldoveni ar rămâne acasă și s-ar adăposti, 23% ar pleca din republică, 18% – nu ar face nimic deosebit, și doar 16% spun că ar lupta alături de armata națională.

Referitor la procurarea de gaze naturale, 63% dintre cetățeni precizează că Republica Moldova ar trebui să cumpere gaze din Federația Rusă, iar 31% dintre ei spun că din Europa sau din alte surse, chiar dacă va fi mai scump.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1109 respondenți, iar marja de eroare este de 3%. Datele au fost colectate în perioada 4-18 aprilie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT