Premierul Natalia Gavrilița a confirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul a solicitat Uniunii Europene să nu aplice, deocamdată, în Republica Moldova prevederea Regulamentului privind transferurile de deșeuri, revizuit în cadrul Pactului verde european. Singurul beneficiar al amânării ar putea fi uzina metalurgică de la Râbnița, unul din cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii separatiste transnistrene.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEGavriliță a spus că solicitarea rezidă în interesul național al Republicii Moldova și ar conduce la protejarea pieței interne. Prim-ministra a dat asigurări că vor fi respectate toate rigorile de mediu, stabilite de Pactul verde european.
Cine beneficiază de pe urma amânării
Ea a mai declarat că uzina din Râbnița nu ar fi singurul beneficiar al importului de metale, referindu-se la compania moldovenească Omni-Steel, care urmează să-și înceapă activitatea la finele acestui an, fiind specializată în producerea barelor metalice pentru betonul armat.
„Într-adevăr, am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova, Dvs. cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească în domeniul prelucrării metalelor în dreapta Nistrului. Mai mult ca atât, aceste importuri au cerința ca să corespundă legislației naționale care prevede autorizația de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova, nu putem vorbi doar despre interesele care există pe partea stângă a Nistrului. Dacă vom avea acces și vom verifica – vom putea lua decizii în privința unor autorizări sau documente care țin de autoritățile constituționale, dacă nu, atunci nu”, a declarant Gavrilița.
Solicitat de mai multe redacții, Valentin Eșanu, unul din proprietarii Omni-Steel, a spus, însă, că întreprinderea pe care o reprezintă nu va avea nevoie să importe deșeuri metalice pentru a funcționa deoarece există suficient metal uzat în Republica Moldova.
„Anual, în Republica Moldova se colectează în jur de 360 de mii de tone de metal uzat. Uzina Omni-Steel are o capacitate de prelucrare a 100 de mii de tone. Restul ajunge la Râbnița sau este exportat. De aceea, singurul beneficiar al acestei solicitări de amânare nu poate fi decât Uzina Metalurgică din Râbnița”, a spus Eșanu.
Pactul verde european cere ca exporturile de deșeuri să nu polueze mediul
Pactul verde european, adoptat de Comisia Europeană la 17 noiembrie 2021, presupune că exporturile de deșeuri din UE către țări care nu sunt membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) urmează a fi restricționate. Acestea pot fi autorizate doar dacă țările terțe doresc să primească anumite deșeuri și dispun de capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil.
Conform propunerii, toate întreprinderile din UE care exportă deșeuri în afara comunității ar trebui să se asigure că instalațiile care primesc deșeurile lor fac obiectul unui audit independent care să demonstreze că gestionează deșeurile într-un mod ce nu dăunează mediului.
Unul din obiectivele Pactului verde este ca întreprinderile din țările terțe ce importă deșeuri din statele UE să nu aducă daune atât mediului din țara de origine, cât și din țările din regiune. Aceasta ar însemna că, pentru a importa metal din UE, inspectorii de mediu moldoveni ar trebui să aibă acces în interiorul uzinei pentru a verifica în ce măsură întreprinderea respectă rigorile UE.
Însă, din câte se știe, până în prezent, nicio întreprindere amplasată în regiunea transnistreană nu permite accesul reprezentanților statului moldovenesc, care să efectueze orice fel de controale. Și asta deoarece ar știrbi din „suveranitatea” regiunii transnistrene.
Totodată, pentru a putea importa deșeuri din țările UE în condițiile prevederilor Pactului verde, uzina din Râbnița ar avea nevoie și de un aviz pozitiv al autorităților din Ucraina, care se află la câteva zeci de kilometri depărate și ar putea fi afectată direct de procesul de producere.
Până la urmă, obținerea tuturor avizelor necesare pentru a importa deșeuri din UE în corespundere cu rigorile Pactului verde, este extrem de dificilă iar amânarea aplicării acestuia este doar în interesul uzinei din Râbnița, or nu există alt producător de produse metalice în Republica Moldova.
Stâlp al separatismului
Pe lângă faptul că întreprinderea transnistreană utilizează cea mai mare parte din deșeurile metalice colectate în Republica Moldova, ea este și cel mai mare importator. În lunile august și septembrie ale anului trecut, aceasta a importat din România 44,6 și 42,3 mii de tone de deșeuri metalice. În plus, și exporturile de confecții metalice ale uzinei ajung în cea mai mare parte în țări UE, în special în România și Polonia.
Grație energiei electrice ieftine și gazului ieftin pe care aceasta le folosește în procesul de producere, mărfurile uzinei din Râbnița sunt cele mai ieftine pe piața regională și de aceea sunt și destul de solicitate în statele UE.
Deși uzina exportă mărfuri în calitate de agent economic moldovean, nu contribuie cu niciun leu la bugetul Republicii Moldova, însă este unul din cei mai mari trei contribuabili la bugetul regiunii separatiste.
Critică dură din partea societății civile
Organizațiile neguvernamentale au reacționat foarte dur la declarațiile premierului. Promo-LEX, una din organizațiile care monitorizează de aproape respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, a venit cu o reacție rapidă la declarația prim-ministrei.
„Asociația Promo-LEX regretă declarația Prim-Ministrei Natalia Gavriliță privind presupusul interes al Republicii Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița în condițiile evitării abordării problemelor și a cazurilor grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se spune într-un comunicat de presă al organizației.
„Vom reitera că în regiune sunt deținuți ilegal și fără niciun temei cetățeni ai Republicii Moldova, la care nu au acces apărătorii sau rudele acestora… A fost lăsată fără nici o reacție intenția administrației ilegale de a restricționa accesul proprietarilor la terenurile agricole amplasate în raionul Dubăsari. De asemenea, sunt ignorate zeci de Hotărâri ale CtEDO în privința a mii de victime care își așteaptă compensațiile stabilite de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. La fel nu e clar, de ce Guvernul, având pârghiile necesare de acordare a anumitor facilități economice structurilor din stânga Nistrului, nu condiționează prin rezolvarea problemelor sistemice de încălcare a dreptului la educație, libera circulație și garantarea altor drepturi civile și politice”, se spune în declarație.
Mai mult ca atât, Asociația amintește că, sub pretextul retragerii, Grupul Operativ de trupe rusești (GOTR) din regiune furnizează firmelor transnistrene piese și instrumente de uz militar. Astfel, uzina metalurgică din Râbnița, care produce mortiere de calibrul de 82 mm, a primit în mod regulat camioane încărcate cu mortiere și obuze provenite din depozitul GOTR din Cobasna, sub pretextul distrugerii munițiilor netransportabile.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE