Mersul pe sârmă al Chișinăului

908
0
Tiraspol.. Reprtasje om Tiraspol i Transnistria. Fotballklubben FC Sheriff Tiraspol

Grupul Operativ de Trupe Rusești din Transnistria, formațiune ilegală pe teritoriul Republicii Moldova, și-a majorat efectivul. În paralel, exercițiile militare efectuate de trupele paramilitare transnistrene, inclusiv cele planificate pentru sfârșitul lunii ianuarie, au fost precedate de provocări organizate de pretinsele trupe de grăniceri ale Tiraspolului. Aceste acțiuni au avut menirea, în opinia fostului reprezentant al Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, să testeze capacitatea de reacție a Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan, a solicitat joi, în contextul tensiunilor din regiune, „garanții că forțele ruse, cantonate ilegal în stânga Nistrului, nu vor utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru a declanșa acțiuni militare împotriva Ucrainei”.

PPDA solicită convocarea ambasadorului Federației Ruse la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru explicații și înaintarea unei note exprese prin care se vor solicita garanții că forțele ruse, cantonate ilegal în stânga Nistrului, nu vor utiliza teritoriul Republicii Moldova pentru a declanșa acțiuni militare împotriva Ucrainei”, a declarat Chiril Moțpan.

Totodată, Platforma DA a propus intensificarea și înăsprirea controlului hotarului estic la punctele vamale comune, moldo-ucrainene, în conformitate cu rigorile legale ale Republicii Moldova și Ucrainei, precum și măsuri profilactice ce țin de un control mai riguros la Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a preveni eventualele tentative de suplinire a trupelor din Transnistria de către Federația Rusă.

Conflictul înghețat de pe Nistru rămâne sursa principală de riscuri de securitate în regiune. […] PPDA atenționează că pe toată durata staționării ilegale, eforturile părții ruse s-au conturat în acțiuni de consolidare a potențialului militar al subunităților sale, precum și pe susținerea multidimensională a separatismului transnistrean, inclusiv în domeniul militar”, a mai afirmat Moțpan.

De ce provocări la Tighina?

Pe 24 ianuarie, fostul membru al Comisiei parlamentare pentru securitate și ordine publică, Chiril Moțpan, a mai scris pe pagina sa Facebook despre faptul că în regiunea transnistreană, la Tighina, sunt preconizate exerciții militare pentru sfârșitul lunii ianuarie.

Unele surse spun că în perioada 24–30 ianuarie, forțele armate rusești dislocate în stânga Nistrului ar planifica exerciții militare de amploare în zona orașului Bender. Se vor imita atacuri în forță în direcția Căușeni, Varnița, Gura Bâcului, Chișinău”, a menționat fostul parlamentar al Platformei DA, Chiril Moțpan.

Moțpan a calificat reacțiile Biroului Politici pentru Reintegrare și ale reprezentanților Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control drept „anemice și întârziate”. Acest lucru „le dă curaj autorităților neconstituționale de la Tiraspol, care au mână liberă să se implice, la indicațiile Moscovei, într-un eventual conflict armat cu Ucraina. Să folosească tot arsenalul militar.”

Fostul reprezentant al Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, Ion Leahu, a admis estimările lui Chiril Moțpan, cu remarca faptului că trupele rusești ar putea să organizeze „provocări intenționate”.

Pe parcursul lunii decembrie 2021–ianuarie 2022, la Bender și Dubăsari, au avut loc mai multe provocări efectuate de către așa-numiții grăniceri transnistreni. Ei și-au instalat posturi ilegale și au provocat structurile de forță ale Republicii Moldova să acționeze. Se creează impresia că ei testau reacția instituțiilor de forță ale Republicii Moldova, cu ce forțe, cât de rapid etc.”, a observat colonelul Serviciului de Informații și Securitate, Ion Leahu.

Toate aceste acțiuni, precizează fostul angajat SIS, ar putea să aibă menirea pentru organizarea unor provocări și mai ample la Tighina, locul unde sunt concentrate puncte sensibile pentru stabilitatea regională.

După spusele sale, reacția anemică a Chișinăului, inclusiv favorizarea unor agenți economici, nu reprezintă altceva decât o atitudine de a nu determina Rusia să pună mari probleme Republicii Moldova pe dimensiunea energetică.

La Chișinău, SIS-ul urmărește elementele periculoase

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a semnalat că Grupul Operativ de Trupe Rusești, contingent care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, la Cobasna, în regiunea separatistă transnistreană, și-a majorat efectivul în contextul pericolului unui nou război ce ar putea fi declanșat între Rusia și Ucraina.

În primul rând, este vorba de regiunea noastră separatistă, Transnistria; vorbim despre formațiuni militare ilegale – Grupul Operativ de Trupe Rusești; vorbim despre contingentul militar care staționează la Cobasna. Din ce știm, acolo a fost majorat efectivul de securitate și realizăm că acest factor este unul din cele mai importante din punct de vedere al aplicării elementelor destabilizatoare pe teritoriul statului nostru”, a declarat directorul SIS, Alexandr Esaulenco, pentru publicația ucraineană „Glavcom”.

Tiraspol.. Reprtasje om Tiraspol i Transnistria. Fotballklubben FC Sheriff Tiraspol

Pentru a supraveghea acest element destabilizator în regiune, în special Grupul Operativ de Trupe Rusești, directorul SIS a menționat că între serviciile de securitate din Ucraina și Republica Moldova se face un schimb activ de informații, care va avea un trend ascendent în contextul riscurilor pe care le avem în regiune.

La remarca despre faptul că Republica Moldova a devenit un teren de tranzit pentru serviciile speciale rusești, Esaulenco a subliniat că „unele elemente care atrag suspiciunea se află în câmpul de observare al structurilor de contraspionaj”.

Avem un schimb bun de informații cu procuratura și alți colegi. Au loc acțiuni de urmărire pentru documentarea acestor elemente”, a informat el.

Esaulenco trebuie să prezinte probe

În ce privește pericolul unei invazii din sudul Ucrainei până în Transnistria, scenariu dezvăluit de serviciile secrete occidentale, șeful serviciului de securitate moldovenesc a răspuns că „vecinii din est nu pot fi subestimați”.

Cu toate acestea, el și-a exprimat speranța că „diplomația va învinge, dar trebuie să fim pregătiți pentru dezvoltarea oricărui scenariu, inclusiv cel privind înaintarea trupelor rusești prin sud-vestul Ucrainei”.

În cazul unui război, directorul SIS nu a vrut să dezvăluie planurile de acțiune, dar a menționat că „Serviciul participă activ la anumite procese ca să fie activ și să poată face față pericolelor legate de destabilizarea regională”.

Solicitat să comenteze declarațiile directorului SIS pentru presa din Ucraina, Ion Leahu a ținut să precizeze că Esaulenco a făcut asumat aceste declarații publice. „Acesta [interviul – n.a.] este expunere deschisă a unui punct de vedere.”

Însă aici nu este nimic nou. În experiența militarilor din fosta URSS, dacă într-o zonă se tensionează situația, prima reacție este consolidarea structurilor de pază a obiectivelor militare”, a relevat el.

El a subliniat că, în acest caz, SIS-ul ar trebui să aducă mai multe dovezi în acest sens, iar reprezentanții Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control ar trebui să denunțe mișcările de trupe în Zona de Securitate, lucru interzis.

Pornind de la declarațiile lui Esaulenco, partea moldovenească ar trebui să ceară obligatoriu urgent ca observatorii militari să se deplaseze la Cobasna și să obțină mai multe informații”, a adăugat fostul angajat SIS.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE