Evoluție de succes pentru Radu Albot la Australian Open

733
0

Tenismenul Radu Albot (32 de ani, 124 ATP, fost număr 39 în ierarhia mondială, top atins în anul 2019) s-a calificat în runda a III-a în cadrul primului turneu de Mare Șlem al anului, Australian Open, învingându-l la 17 ianuarie curent pe japonezul Yoshihito Nishioka (26 de ani, nr. 119 mondial), iar la 19 septembrie – pe australianul Aleksandar Vukic (25 de ani, 144 ATP).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Debut cu grele încercări

Prima partidă a durat peste 2 ore și 36 de minute, reprezentantul Țării Soarelui Răsare, care cu doi ani în urmă ocupa locul 48 în clasamentul mondial, fiind plin de hotărâre de a se impune în acest duel cu o miză de 111 mii de dolari SUA. Yoshihito Nishioka începu tare meciul, desfășurat pe suprafață hard, adjudecându-și primele două mingi și serviciul adversarului (break), scor 0-1. Debutul celui de-al doilea game iarăși aparținu japonezului, chișinăuianul greșind neforțat la câteva schimburi lungi de mingi. Astfel, un asalt de iureș al asiaticului îi asigură acestuia două mingi de game, însă spre meritul lui Radu Albot, el nu se lăsă intimidat de o asemenea demonstrație de forță, reușind la rândul lui să-l scoată pe rival din ritmul lui obișnuit și să realizeze un break: 1-1; lucru pe care îl mai obținu o dată la scorul de 4-3, profitând de ieșirile nejustificate ale japonezului la fileu și adjudecându-și până la urmă setul: 6-3. De remarcat că Albot, care este antrenat de specialistul suedez Magnus Tideman, etală o pregătire fizică de excepție și un joc bine coordonat de picioare, de câteva ori dezamorsând backspinurile (mingile retezate din linia de fund), executate maiestuos de concurent.

A doua parte a jocului de asemenea a purtat un caracter echilibrat, la scorul de 1-1 tenismenii făcând schimb de breakuri (2-2). La scorul de 3-3 Radu câștigă serviciul oponentului și își trecu în cont setul cu 6-4. Este de menționat că sportivul nostru în câteva rânduri a înaintat inspirat spre fileu, înclinând în mod decisiv game-urile în favoarea sa. De asemenea i-au ieșit de minune mingile tăiate, expediate de la distanța de mijloc și executate atât cu lovitura din dreapta, cât și cu cea din stânga! În plus, a fost mai bun și la schimbul îndelungat de mingi de pe linia din spatele terenului, adeseori lobând decisiv și comițând mai puține erori neforțate decât adversarul.

Clipe de ezitare

În a treia parte a partidei fiecare își gestionă cu minuțiozitate serviciul până la scorul de 4-5, când niponul printr-un efort de maximă intensitate realiză breakul (deși atletul nostru se afla doar la un punct distanță de a-și lua propriul serviciu) și reduse din handicap la seturi: 2-1 (6-3, 6-4, 4-6). În acest răstimp, Radu Albot impresionjă totuși prin mai multe execuții de excepție, cum ar fi smashurile razante și lungul de linie realizat cu reverul, însă numărul mare de greșeli neforțate și-au spus cuvântul. Iar la mingea de set a oponentului, lobul de ocolire al lui Albot ateriză de puțin în out. Spre deosebire de primele două seturi, de această dată tenismenul din Chișinău cedă la capitolul eficienței primului serviciu: 61 de procente contra la 74.

Final de triumf

Partea a patra a confruntării sportive se dovedi a fi una decisivă. Japonezul își schimbă tricoul, îmbrăcând unul de culoare galbenă (la ciclism aceasta este destinată liderului), exact ca și cel al lui Albot, lucru care nu-l ajută în niciun fel. Tenismenul nostru pur și simplu se dezlănțui, cu stopuri de neajuns, ieșiri inspirate la fileu și cu imparabile mingi înălțate. De asemenea, condiția fizică mai bună a lui Radu a ieșit clar în evidență, la scorul de 2-2 el adjudecându-și în două rânduri serviciul rivalului său mai tânăr și punctând astfel pentru o victorie cât se poate de convingătoare, scor general 6-3, 6-4, 4-6, 6-2. În game-ul final, el a fructificat din prima una dintre cele două mingi de meci ce și le-a pus la dispoziție într-un stil de mare maestru. În acest mod, tenismenul nostru își luă revanșa, una de mare prestigiu, pentru înfrângerea din anul 2019, suferită în cadrul Stockholm Open (6-3, 4-6, 1-6). Atleții s-au mai întâlnit o dată, în 2016, la turneul Delray Beach Open, atunci compatriotul nostru impunându-se cu 6-4, 6-3.

Presiune sufocantă

Apoi a urmat duelul cu reprezentantul gazdelor, Aleksandar Vukic, calificat prin wild card, care în prima rundă s-a impus în mod surprinzător în fața tenismenului din Africa de Sud, Lloyd Harris (24 de ani, 33 ATP), cap de serie 30: 4-6, 6-3, 7-5, 7-6 (7/3).

După câteva minute de tatonări, Radu Albot preluă inițiativa și câștigă la serviciul australianului (3-1). La scorul de 3-2, adversarul întreprinde o tentativă de a egala, obținând o minge de break, însă Albot recuperă (4-2), reușind până la urmă să-și adjudece și setul: 6-4. În partea a doua a meciului, la scorul de 1-2, rivalul a avut trei mingi de break, însă Radu le-a desființat pe toate, câștigând cinci puncte la rând și egalând astfel situația la game-uri. Dacă e să anticipăm, vom remarca că atletul nostru pe durata întregului meci a recuperat 5 mingi de break, făcând față în mod exemplar presiunilor din tribune și din teren. Astfel, el s-a impus și la tie-break, iar apoi și în setul trei (6-4, 7-6 (7-4), 6-4), trecându-și în cont 180 de mii de dolari. De menționat că Albot a pus în valoare din prima mingea de meci, obținută pe serviciul lui Vukic.

Așadar, tenismenul moldovean a repetat incredibila performanță de anul trecut, calificându-se în runda a treia la Australian Open, unde de această dată îl va întâlni pe redutabilul reprezentant al Germaniei, Alexander Zverev (24 de ani, nr. 3 mondial).

Reamintim că pentru a accede pe tabloul principal la Grand Slamul de la Melbourne, reprezentantul Republicii Moldova a trecut de trei etape de calificare. Astfel, mai întâi (pe 10 ianuarie a.c.) el s-a impus cu 7-6 (8-6), 6-2 în fața italianului Filippo Baldi (26 de ani, nr. 317 în clasamentul mondial, în 2019 fiind pe locul 144), învingând cu mari emoții în primul set, la tie-break. Apoi (pe 12 și, respectiv, pe 14 ianuarie) Radu Albot a trecut în trei seturi (6-1, 2-6, 6-2) de japonezul Yosuke Watanuki (23 de ani, 265 ATP, fost nr. 171 în 2019) și de portughezul Joao Sousa (32 de ani, 140 ATP, fost nr. 28 mondial, în 2016), favoritul numărul 17 al calificărilor: scor 6-4, 6-4.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE