Prețuri record la carburanți. Cât va costa un litru de motorină și benzină

1160
0

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat astăzi prețurile maxime de comercializare pentru carburanți. Prețurile la motorina și benzină s-au majorat semnificativ.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit ANRE, de mâine, preţul benzinei COR 95 va fi cu 0,11 bani mai mare şi va fi de 22,44 lei/litru, iar preţul motorinei creşte cu 0,13 bani. Respectiv, mâine, șoferii vor trebui să achite pentru un litru de motorină 19,43 lei.

ANRE conchide că majorarea preţurilor pentru produsele petroliere principale de tip standard este dictată de tendinţa generală de creştere a cotaţiilor înregistrate la bursele internaţionale, care în ultimele zile au atins valori record.

Contactat de Gazeta de Chișinău, Victor Parlicov, expert în energetică, a declarat că sunt mai multe cauze ale acestei creșteri: „hai să începem cu ceea ce depinde de noi: componenta care depinde de autorități a fost cea fiscală. Începând cu 1 ianuarie, 2022, au fost majorate accizele la produsele petroliere, inclusiv la motorină și la benzină, respectiv asta a provocat creșterea prețurilor. Și, suplimentar, este componenta care nu depinde de noi și asta ține de cotațiile produselor petroliere de uz internațional ce continuă să crească”.

Prețurile stabilite de ANRE de această dată sunt record. Aceasta este cea mai mare majorare de până acum. Întrebat de Gazeta de Chișinău la ce ne mai putem aștepta, expertul în energetică, Victor Parlicov, a menționat că: „nu este chestia în a ne aștepta sau nu, este vorba despre condițiile de pe piața internațională. Noi putem să fim de acord cu ele, putem să nu fim de acord, dar, până la urmă, prețurile la produsele petroliere de pe piața internațională sunt în creștere. Atât timp cât ele vor fi în creștere, nu avem cum să evităm majorarea prețurilor pe intern”.

ANRE exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină cu eventuale majorări nejustificate.

Diana Botnaru

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE