Halterofilul Marin Robu, dublu medaliat la Mondiale

815
0
Marin Robu, pe treapta supremă a podiumului mondial de premiere, la stilul smuls

Halterofilul moldovean Marin Robu a cucerit două medalii la Campionatele Mondiale ce se desfășoară în perioada 7-17 decembrie curent la Tashkent (Uzbekistan). Ultima dată un halterofil de-al nostru a urcat pe podiumul mondial de premiere în anul 2005, când Alexandru Bratan, care a evoluat în categoria de greutate de 105 kilograme, și-a adjudecat la competițiile ce au avut loc în Qatar tocmai două distincții de argint, la smuls și la total.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Marin Robu, în acțiune la stilul aruncat

Aur” la stilul smuls, cu record mondial la tineret

Marin Robu a intrat pe 12 decembrie în concursul găzduit de podiumul atletic al Complexului Sportiv „Iunusabad”, pentru prima dată evoluând în limitele categoriei de greutate de până la 81 kg, după ce la Jocurile Olimpice de la Tokyo a concurat în cântarul de 73 kg. Reamintim că în capitala niponă compatriotul nostru a acces în finală, unde s-a clasat pe locul 8, după ce suferise o accidentare la spate, cu doar câteva zile înainte de startul olimpic.

Se pare că atletul de 21 de ani, originar din Nisporeni, și-a revenit în totalitate, fiind în prezent într-o formă sportivă de zile mari. Pentru a spera la un rezultat bun la total, conaționalul nostru trebuia să se manifeste cât mai bine în proba sa preferată, la smuls, în cadrul căreia deține mai multe recorduri europene la categoria de vârstă Under-23.

Teodora-Luminița Hîncu învinge metalul

În prima lui tentativă, M. Robu ridică haltera de 161 kg, călcând pe urmele liderului Karlos May Hasan Nasar (163 kg), un atlet de doar 17 ani din Bulgaria, vicecampion european în 2021 și campion mondial la tineret în 2019. În a doua încercare, halterofilul nostru îmblânzi greutatea de 165 kg, instalându-se doar pentru puțin timp în fruntea clasamentului, căci rivalul său preluă imediat conducerea, cu 166 kg. A treia tentativă se dovedi nereușită pentru bulgar, iar Marin învinse metalul de 168 kg, devenind astfel campion al lumii la stilul smuls și deținător al noului record mondial la tineret U-23 (cel vechi fiind de 165 kg).

Bronz” la total

Urmă concursul la stilul aruncat, în care atletul nostru a evoluat mai modest, clasându-se pe locul 5, cu rezultatul de 198 kg, la o diferență de un singur kilogram de deținătorul locului 3, Kim Woo-jae, un sportiv din Coreea de Sud. Prima poziție și-a asigurat-o Karlos Nasar (208 kg), urmat în clasament de iranianul Mir Mostafa Javadi Aliabadi (204 kg). De remarcat performanța ieșită din comun, una uluitoare, a sportivului din Bulgaria, care în ultima sa încercare a doborât, dintr-odată, tocmai cinci (!) recorduri mondiale: trei dintre acestea sunt la stilul aruncat (la seniori, tineret și juniori), iar celelalte două – la total (la tineret și juniori), bătând la a doua probă (aruncat) recordul chinezului Lyu Xiaojun, campion olimpic la ediția de la Tokyo. 

Astfel, la total a învins în mod detașat Karlos Nasar, cu rezultatul de 374 kg, Mir Mostafa Javadi a devenit vicecampion mondial, înregistrând 367 kg, iar Marin Robu și-a adjudecat medalia de bronz, cu 363 kg (peste precedentul record european pentru Under-23).

Mă bucur că am văzut materializându-se rezultatul muncii mele. Am năzuit spre această performanță și am muncit mult. Recent am trecut într-o categorie superioară de greutate și încă nu m-am adaptat în totalitate la noile condiții. Cu timpul voi avansa mult mai mult, sunt sigur de acest lucru”, s-a confesat Marin Robu.

La rândul său, Antonio Conflitti, președintele Federației de Haltere din Republica Moldova, a confirmat că „Acest rezultat într-adevăr era unul foarte așteptat. De 16 ani halterofilii din Republica Moldova nu au mai adus o medalie de la un Campionat Mondial de seniori. Nu aveam îndoieli că la proba smuls Marin va evolua bine, iar faptul că a câștigat bronzul la total este pentru noi ca un bonus binemeritat. Această reușită este o performanță comună a lui Marin și a antrenorului Sergiu Creţu, ei depunând o muncă nemăsurată în noile condiții, determinate de trecerea în altă categorie de greutate – un pas riscant făcut câteva luni în urmă, care iată că se dovedi a fi pe deplin justificat!”.

Reamintim că Marin Robu în acest an a devenit pentru prima dată vicecampion european printre seniori, cucerind la competiția continentală de la Moscova (Rusia) două medalii de argint, la smuls și la total. În mare parte, acest succes i-a asigurat calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. După Olimpiadă, el s-a clasat pe locurile trei la smuls și la aruncat în categoria tineret (U-23), în cadrul Campionatelor Europene de Haltere de la Rovaniemi (Finlanda).

Republica Moldova a fost reprezentată la Campionatul Mondial din Uzbekistan de cinci halterofili, trei băieți și două fete. Astfel, la feminin Teodora-Luminița Hîncu (categoria de până la 45 de kilograme) s-a clasat pe un prestigios loc 5, iar Natalia Prișcepa (71 kg) a încheiat concursul pe poziția a 9-a. La masculin, Daniel Lungu (55 kg) a închis topul celor 10, iar Tudor Ciobanu (102 kg) a fost al patrulea în Grupa „B”.

Reamintim că, inițial, Mondialele de Haltere 2021 erau programate a se desfășura în Peru, decizie anulată în legătură cu pandemia de coronavirus. Din același motiv delegația extrem de valoroasă a Chinei a renunțat să participe la aceste întreceri. Turneul a întrunit la Tashkent 432 de atleți (245 de bărbați și de 187 de femei) din 65 de țări, care au evoluat în 20 de categorii de greutate (10 la masculin: 55 kg, 61 kg, 67 kg, 73 kg, 81 kg, 89 kg, 96 kg, 102 kg, 109 kg, +109 kg; 10 la feminin: 45 kg, 49 kg, 55 kg, 59 kg, 64 kg, 71 kg, 76 kg, 81 kg, 87 kg, +87 kg).

De menționat că la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, concursul de haltere va cuprinde doar patru categorii la bărbați și tot atâtea la femei, din cauza scandalurilor repetate de dopaj ce au zguduit această probă pe parcursul ultimilor ani. Din aceeași cauză, echipei Rusiei îi este interzis să fie reprezentată de steagul și imnul țării (în locul acestuia din urmă urmează să fie intonată, în caz de victorie, melodia Concertului nr. 1 al lui Piotr Ceaikovski), ea evoluând sub însemnele federației naționale de profil.

______________________________________________

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, Telegram și YouTube

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE