Ce le-a spus Popescu rușilor

1186
0

Nicu Popescu a cerut la Moscova retragerea Grupului Operativ de Trupe Rusești, implementarea inițiativei Rusiei de a distruge munițiile din depozitele de la Cobasna, declarând că Chișinăul, prin votul cetățenilor săi, optează pentru relații reciproc avantajoase, bazate pe respect reciproc, cu Kremlinul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe 17 noiembrie 2021, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a avut la Moscova o serie de întrevederi cu oficiali ruși, în principal, cu ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, și șeful adjunct al Administrației Președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.

Șeful diplomației moldovenești și reprezentanții Federației Ruse au discutat despre consolidarea dialogului politic, intensificarea relaţiilor comercial-economice, asigurarea accesului produselor moldovenești pe piața rusă, finalizarea procedurilor privind semnarea acordului de protecție socială în beneficiul cetățenilor noștri etc.

Un subiect aparte în discuția cu oficialii ruși l-a constituit conflictul transnistrean.

Vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, a reconfirmat poziția Republicii Moldova privind desfășurarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele recunoscute la nivel internațional.

Mai tranșant decât Maia Sandu”

Totodată, șefii celor două diplomații – Popescu și Lavrov – au discutat despre modalitățile de realizare în practică a inițiativei Federației Ruse privind distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna.

În acest context, a fost reiterată „poziția principială” a Republicii Moldova privind necesitatea reluării procesului de retragere a trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană.

Am subliniat necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și evacuarea și distrugerea munițiilor din depozitul militar de la Cobasna”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

Solicitarea privind retragerea trupelor ruse a fost enunțată de către oficialul moldovean atât în cadrul întrevederilor cu Lavrov, cât și cu Kozak.

Mai mult, Nicu Popescu a explicat publicului rus revendicarea Chișinăului și în cadrul unui interviu pentru Postul de radio «Эхо Москвы».

Noi suntem un stat neutru. Neutralitatea noastră mai înseamnă că pe teritoriul nostru nu trebuie să fie trupe străine. În acest caz, trupe rusești. Noi pledăm principial pentru acest lucru.[…]

În afară de Grupul Operativ de Trupe Rusești, mai există un contingent de pacificatori. Acest contingent are o bază legală și acolo există relații reciproce”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Prestația acestuia a fost apreciată de către observatorii politici, în special de către Anatol Țăranu și Ion Tăbârță. Ambii au remarcat faptul că Nicu Popescu se comportă în acest mandat „ca ministru, și nu ca expert”.

Totodată, comentatorul Ion Tăbârță a remarcat că Nicu Popescu a avut un mesaj tranșant la Moscova privind retragerea trupelor ruse.

Spre deosebire de ceea ce a declarat Maia Sandu la ONU despre retragerea trupelor ruse, discursul lui Nicu Popescu a fost mai tranșant și mai coerent”, a afirmat el pentru „Gazeta de Chișinău”.

Despre limba română și unirea cu România

În cadrul aceluiași interviu pentru Postul de radio «Эхо Москвы», Nicu Popescu a declarat că majoritatea populației Republicii Moldova nu vrea unirea cu România.

România este primul stat care a recunoscut independența Moldovei. Și în acest sens, probleme care ar afecta independența Moldovei nu există [] Eu sunt pentru independența Moldovei, avem un astfel de mandat din partea populației. Și eu, evident, acționez în baza acestui mandat”, a precizat el, insistând că spune acest lucru în calitate de vicepremier și ministru de externe.

Solicitat să spună ce reprezintă pentru Republica Moldova pactul Ribbentrop-Molotov, ministrul a subliniat faptul că Republica Moldova și România au aceeași limbă și aceeași istorie, „limba oficială a Uniunii Europene”.

Ribbentrop-Molotov este o istorie complicată, o etapă istorică dificilă. Din punctul nostru de vedere, evident, un act ilegal, care a avut nu tocmai… a avut o influență negativă asupra regiunii noastre, asupra oamenilor noștri. Au fost și deportări. Este o tragedie”, a spus el șovăielnic.

El a ieșit din acest subiect sensibil, subliniind că acțiunile actualei guvernări de la Chișinău sunt orientate spre viitor.

În acest viitor, trebuie să construim un stat funcțional. Și problemele istorice, ele sunt importante, dar când privim înainte, pentru noi, în acest viitor, este important să rezolvăm problemele cetățenilor noștri, ale populației noastre, inclusiv prin prisma că noi nu vrem să ne agățăm de niște chestiuni istorice”, a adăugat el.

Totodată, oficialul moldovean a subliniat că nu își dorește ca „istoria, foarte încurcată în regiune, să dezbine cetățenii noștri…”

Știți, toate statele au anumite momente istorice, care le dezbină cetățenii. Și în Moldova, desigur, sunt multe astfel de linii de dezbinare: și istorice, și lingvistice, și geografice. Nu există state fără asemenea probleme. Dar noi încercăm să nu le tensionăm.”

Istoria nu trebuie să dezbine cetățenii”

Atât în cadrul întâlnirilor cu Lavrov și Kozak, precum și la «Эхо Москвы», s-a declarat că întâlnirea dintre președinții Maia Sandu și Vladimir Putin nu va avea loc în curând.

Am pregătit câteva platforme instituționale pentru dialog. Am spus și pe calea Ministerului Afacerilor Externe, comisia interguvernamentală pe linia prim-miniștrilor. Și noi suntem dispuși în orice moment, când vom avea o masă critică de acorduri potențiale, să ne întâlnim la nivelul cel mai înalt”, a spus Popescu.

Însăși Maia Sandu a declarat pentru „Kommersant” că această întâlnire, una singură, nu va rezolva toate problemele.

Dacă vă referiți la întâlnirea la cel mai înalt nivel, atunci, în primul rând, eu consider că doar o întâlnire nu va rezolva toate problemele. Avem dialog la diferite niveluri, și la diferite niveluri trebuie să avem înțelegeri pe diferite probleme ale agendei noastre. Și aceasta va fi o platformă pentru ca mai apoi să convenim despre întâlnirea la cel mai înalt nivel.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE