Sondaj cu năbădăi: Între acuzații și îngrijorări, după ce IMAS îl prezintă pe Ion Ceban mai popular decât Maia Sandu

957
1
sondaje

Un ultim sondaj, prezentat la începutul acestei săptămâni de compania IMAS Moldova, care plasează PAS și BCS pe poziții aproximativ egale, din perspectiva unor viitoare alegeri parlamentare, și îl creditează pe primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, cu rating al încrederii din partea cetățenilor cu mult peste cel al președintei Maia Sandu, a provocat un șir de reacții și comentarii care variază de la acuzații de partizanat politic, până la îngrijorări cu privire la perspectiva forțelor pro-europene din R.Moldova. Astfel, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, sugerează că rezultatele sondajului reflectă interesele unui „nou client” al IMAS, iar jurnalistul Alex Cozer se arată convins că în prezent se lucrează intens la un mecanism de erodare a imaginii noii guvernări și a Maiei Sandu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe de altă parte, solicitat de „Gazeta de Chișinău”, analistul politic Anatol Țăranu admite că rezultatele ar putea reflecta realitatea, ceea ce ar fi, în opinia sa, alarmant, și sugerează guvernării să formuleze concluzii corecte, fără a se concentra pe critica sondajelor care nu plac.

După publicarea rezultatelor, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a recunoscut că urmărește cu interes activitatea politică a dlui Petruți (Doru Petruți – directorul IMAS Moldova, n.red.), „un critic pasionat al Maiei Sandu și când a fost în opoziți, și acum”.

Înțelegem din rezultatele așa-numitului sondaj că a găsit un client nou în zona de stânga și îi urăm noului client al dlui Petruți (aluzie la primarul Ion Ceban – n.red.) un succes similar celui atins de clienții lui vechi. În ceea ce ține de angajamentul politic al sociologilor, este un fenomen grav și care dăunează țării noastre pentru că decredibilizează profesia și împiedică societatea să aibă o imagine clară și corectă despre procesele care au loc”, a scris Popșoi pe Facebook.

În același registru, și jurnalistul Alex Cozer, moderator al emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, accentuează că „autorul de sondaje (Doru Petruți – n.red.) are o carieră lungă în spate de lucru pentru Plahotniuc, apoi pentru Dodon și unii fugari de lux ai patriei”.

„Este evident că guvernarea și-a erodat din imagine, mai ales pe fondul tuturor crizelor cu care se confruntă și mai multor greșeli de comunicare comise. Dar de aici și până la ce încearcă să ne impună propaganda e drum lung. (…) Văzând rezultatele „sondajului” și cum au fost ele prezentate ulterior,  mi-am adus aminte și de întâlnirea pe care a avut-o acum trei săptămâni autorul de sondaje cu „mama copilului” lui Platon (aluzie la Natalia Morari – n.red.), surprinsă de un lider politic. Iar în special aici guvernarea ar trebui să fie foarte atentă. Pentru că acum se lucrează intens la un mecanism de erodare a sa, ca prin primăvară să fie declanșate primele încercări de a crea o fracțiune de „independenți” provenind din PAS”, avertizează jurnalistul.

Potrivit acestuia, se lucrează deja la o listă cu posibilii „dezamăgiți” de partid. „Mai ales că Platon are experiență încă din 2014 în cumpărarea de deputați și au fost și niște condamnări în acest sens, urmate, e adevărat, de eliberări în era Stoianoglo. Interesele sunt uriașe și ele există în mai multe puncte geografice de pe mapamond, atât la nivel oligarhic, cât și geopolitic. Iar mecanismul a fost deja declanșat”, insistă Alex Cozer.

La rândul său, analistul politic Anatol Țăranu, se arată contrariat de faptul că primarul Ion Ceban ar fi reușit să o depășească la capitolul încredere pe președinta Maia Sandu, dar spune că o explicație pentru aceasta ar putea fi efectul propagandei difuzate de media-holdingul socialist, televiziunile căruia au ajuns să domine spațiul media din R.Moldova.

„Dar, dacă e să admitem veridicitatea rezultatelor acestui sondaj, atunci situația este una alarmantă. În comparație cu rezultatul înregistrat la alegeri, ponderea PAS a scăzut considerabil, pe când ponderea BCS se păstrează la același nivel. Iar asta vorbește despre faptul că electoratul comunisto-socialist nu se micșorează, dar mai degrabă se consolidează, pe când guvernarea începe să înregistreze pierderi substanțiale la nivelul susținerii electorale, în condițiile în care alte forțe de pe dreapta care ar putea să culeagă acele procente electorale ce se desprind de PAS nu sunt suficient de atractive, chiar deloc nu sunt atractive ca să capitalizeze aceste pierderi.

Și atunci problema se formulează în termenii următori: o parte dintre aceste pierderi ale PAS ar putea să se ducă înspre BCS în perspectiva alegerilor parlamentare, iar o parte din nemulțumiri ar putea să plece în zona absenteismului electoral. Și asta face perspectiva forțelor pro-europene în R.Moldova problematică”, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” Anatol Țăranu.

În acest context, el mai spune că marile dificultăți cu care se confruntă astăzi guvernarea nu puteau să nu scadă din atractivitatea ei în mediul publicului larg.

„Este evident că o anumită pierdere de susținere electorală deja s-a produs. Orice guvernare începe să se erodeze în planul imaginii a doua zi după ce preia puterea. Problema este cât de mult se va eroda această imagine. Și în acest sens, repet, soluția ar fi cea a concluziilor corecte, dar nu critica sondajelor care nu plac.

Menționăm că, reacționând la critici, IMAS Moldova a difuzat un comunicat prin care îl provoacă pe Mihai Popșoi, de o manieră ultimativă, la o dezbatere publică, cu participarea presei și a reprezentanților societății civile, pentru a clarifica mai multe aspecte legate de rezultatele acestui sondaj. „Dacă nu veți răspunde acestei invitații, înseamnă că nu aveți ce contesta în datele expuse și vă solicităm să vă exprimați scuze publice la adresa echipei noastre și în fața cetățenilor, în general, cetățeni care v-au transmis prin intermediul acestui instrument de cercetare punctul lor de vedere”, insistă casa de sondaje condusă de Doru Petruți.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. Sondajul pare să fie real. Dacă primarul încearcă să se apropie de popor, sefa statului – se cam îndepărtează, după opinia mea . Cam prea multe gafe/nedumeriri deja a făcut împreună cu întreg PAS-ul. Unii pasiști că cred atotștiutori și chiar dau și lecții Clerului.Nu le plac simbolurile creștine. Învață preoții cum să facă slujbele în biserici… Ar fi bine ca cineva, poate GdCh să le ia la control. De analizat motivele lor. Incompetența profesională sau .. alte interese antinaționale