Petre Neamțu în ecouri de romanță românească

1336
0

Urmărim, vreme de peste trei decenii, traseul stelar al unui inconfundabil maestru al artei populare – Petre Neamțu – eminentul Director artistic și prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară Folclor a Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dacă mai există un dor, o sete și o nostalgie nealinate, iscate de acest flagel global al sec. XXI numit pandemie izolaționistă, apoi acesta este Dorul de o sală arhiplină și de o seară de muzică divină, fie de balade, romanțe, doine, de sârbe ca la Nord, ca la Manta sau ca sârba lui Gronic – tot nestemate rare, alinătoare de dureri sufletești și dătătoare de energii și de iubire pentru tot ce a creat mai frumos neamul nostru nemuritor!

Grea povară și mare miracol se ascunde în acea baghetă străvezie din mâna ordonatoare a iscusitului dirijor Petre Neamțu. Sala-i înmărmurită, orchestra – numai ochi și urechi: o fluturare de mână și un arabesc de gesturi zburătoare peste partituri aeriene fac transferul lumescului către sublim. Atenția tuturor, bineînțeles, rămâne pe silueta albă, pivotul central într-o ținută sobră și elegantă de maestru-academician, care asigură farmecul inedit și inconfundabil al stilului interpretativ nemțean, coroborat cu rigoarea, disciplina și coerența / osmoza absolută a orchestrei, interpreților și spectatorilor copleșiți de vraja melosului, revărsat luminos până în cele mai tainice unghere sufletești.

Zicea undeva Ion Druță că fiecare concert se aseamănă cu o veritabilă reprezentare de teatru dramatic. Privit în această lumină, spectacolul concertistic de sub ochii noștri este și o irepetabilă lectură a unei piese sufletești, iar prim-dirijorul ei este, în același timp, și un inspiratprim-regizor.

Ne leagă o veche prietenie generaționistă și adeseori m-am întrebat de unde-i vine vocația, școala și înaltul profesionalism, de care dă dovadă în permanență? Vocația, talentul sunt podoabe rare cu care ne înzestrează natura, e clar. Fără muncă asiduă, harul se ofilește și invers. El înflorește înzecit când înveți însutit și transpiri înmiit. Petre Neamțu, acest vrednic vlăstar răzășesc din Larga Floreștilor, are totuși în sânge un CV de noblețe, care-l distinge net printre confrați. Această noblețe exemplară urcă din tradiția marilor predecesori Isidor Burdin, Serghei Lunchevici și Dumitru Blajinu, lăutari, șefi de orchestre și muzicieni neîntrecuți, care au sporit și au înnobilat carismatic arta lăutărească a legendarului Barbu Lăutaru. Niciodată nu a secat izvorul talentelor pe acest picior de plai și astăzi nu poate decât să ne încânte emulația feerică, sănătoasă și creatoare ce există între minunații noștri lăutari și șefi de orchestră: Nicolae Botgros, Ion Dascăl, frații Advahov, Vasile Goia, firește, împreună cu maestrul Petre Neamțu, cel care a salvat în timp și a sporit în valoare o orchestră de patrimoniu național – Orchestra Folclor! Zic, de patrimoniu, pentru că aici s-a cimentat și o durabilă prietenie (mai rar printre artiști!) a maeștrilor Vasile Iovu, Anatol Golomoz, Mihai Bătrânu, Gabi Gronic ș.a., pe care să-i tot asculți la nesfârșit.

Popular pe ambele maluri ale Prutului, dar și ale Dunării, ale Rinului, Senei și pe alte meridiane, Petre Neamțu este și animatorul Festivalului „Prezintă Orchestra „Folclor”, care a pus și pune în valoare noi talente de vocaliști și instrumentiști, iar marii cântăreți populari de pretutindeni consideră drept onoare și noroc să cânte cu orchestra lui Petre Neamțu. O confirmă Festivalul-concurs televizat de tineri interpreți Prezintă Orchestra Folclor, spectacol desfășurat recent la Palatul Național Nicolae Sulac. În preajma sărbătorilor de iarnă, melomanii sunt și în așteptarea Festivalului-concurs de creație și de interpretare a romanței Crizantema de argint, ediția a XXV-a, alt ecou argintiu-cristalin al Festivalului de romanțe Crizantema de aur de la Târgoviște. Putem afirma cu certitudine că, în mare parte, meritul relansării romanței românești în spațiul nostru îi revine baghetei magice a lui Petre Neamțu!

Despre activitatea didactică, în calitate de conferențiar universitar al Academiei de Muzică, Teatru, Arte Plastice, autor de manuale, aranjor și autor de numeroase creații pentru orchestră, care au îmbogățit repertoriile concertistice și Fonoteca Tele-Radiodifuziunii publice; despre titlurile și distincțiile binemeritate de Artist Emerit (1989), Artist al Poporului (2010), Cavaler al Ordinului Republicii și al Ordinului Meritul Cultural în grad de Ofițer, conferit de Guvernul României – despre toate aceste jaloane ale biografiei maestrului Petre Neamțu nu se poate spune decât că le merită pe deplin. De altfel ca și titlul de Laureat al Premiului Național care, constatăm acum cu bucurie, că, în sfârșit, i-a întregit palmaresul.

Felicitări, Maestre, și – în egală măsură – felicitări întregii Orchestre Folclor!

Ion Hadârcă

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE