După ce a părăsit fotoliul de deputat și a plecat în Federația Rusă cu treburi de afaceri, zvonul că Igor Dodon nu se mai întoarce în Moldova, care circulă inclusiv în cadrul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, este din ce în ce mai alimentat. Purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu, a spus reporterului „Gazetei de Chișinău” că nu comentează zvonurile, „căci sunt foarte multe”.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINELiderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat luni, în cadrul unui briefing, că își depune mandatul de parlamentar și că va pleca și din fruntea Partidului Socialiștilor.
„Nu mă ascund de imunitate. Nu am de ce să mă tem de voi. Vreți să începeți dosare politice, începeți, o să vedem la cine e mai tare caracterul”, a declarat Dodon.
Dodon a mai precizat că în cadrul Congresului extraordinar al PSRM, ce va avea loc în decembrie, va fi modificat statutul formațiunii și că se va renunța la funcția de președinte al partidului, iar conducerea PSRM va fi asigurată de un „organ colegial”.
De data asta, pentru afaceri
El a mai spus că nu se va retrage din politică și că ar vrea să aibă mai mult contact cu alegătorii.
Marți, fostul președinte a scris pe pagina sa de Facebook că zboară din nou la Moscova, de data asta, pentru afaceri. După demisia din Parlament, Dodon a anunțat că va deveni președinte al „Delovaia Rossia” în Republica Moldova, o asociație de dezvoltare a afacerilor dintre Rusia și Republica Moldova.
„În calitate de președinte al Asociației Obștești Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă, întreprind o vizită de lucru la Moscova în scopul stabilirii unor contacte cu parteneri de afaceri”, a precizat Dodon pe rețeaua de socializare.
El a afirmat că în următoarele zile are planificate mai multe întrevederi importante cu șefii unor companii mari de stat și companii private. Despre rezultate va veni cu informații ulterioare.
Afacerile familiei Dodon
Fiul fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika, este „ambasadorul de business” al Rusiei în Republica Moldova. Familia Dodon și Ceaika sunt asociați în mai multe afaceri din Rusia prin intermediul lui Alexandru Dodon, fratele fostului președinte, care a deținut din 2001 doar funcții publice.
La rândul său, Ceaika a salutat demisia lui Dodon și i-a urat succes în noua sa calitate.
„Uniunea comercială moldo-rusă are menirea să contribuie la implementarea proiectelor comerciale moldo-ruse, la dezvoltarea și popularizarea antreprenoriatului în rândul tinerilor, apărarea drepturilor și a intereselor legale ale antreprenorilor moldoveni și ruși, consolidarea și întărirea colaborării interetnice în diferite domenii, inclusiv în cel umanitar”, a declarat Igor Ceaika pentru Gazeta.ru.
Ceaika este asociat cu Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon, la Arkhplei Development, ce activează în sectorul imobiliar, acolo unde Alexandru Dodon deține o cotă de 15%, Igor Ceaika – 45%, iar compania Inspair – celelalte 40%.
Alexandru Dodon mai deține 10% din acțiunile companie PEO de colectare a deșeurilor, Igor Ceaika – 40%, iar Aleksandr Ponomariov – 50%.
Alexandru Dodon mai deține cotă parte și în compania Mediamails, acolo unde are 50%, iar partenerul său de afaceri Ion Lipciu – celelalte 50 de procente.
De asemenea, fiul fostului procuror general al Rusiei a cumpărat în februarie 2020 pachetul majoritar de 51% din acțiuni ale posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV, deținute anterior de Vadim Ciubara, un apropiat al lui Dodon.
Ulterior, în august 2021, Ceaika a cedat pachetul său de acțiuni deținut la aceste televiziuni către alți doi cetățeni ruși, Samvel Grigorian și Natalia Ermilova, care dețin în acte aceste două televiziuni. Aceștia dețin firma „Resurse Unite” din Rusia.
Soarta dosarelor lui Dodon în mandatul lui Stoianoglo
În mai 2020, Igor Dodon a fost vizat într-un proces penal după ce au apărut în spațiul public, în iunie 2019, imagini video de la discuțiile dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov. În cadrul discuțiilor despre formarea unei coaliții dintre PSRM și PDM, Igor Dodon a primit o pungă neagră de la fostul lider democrat.
Fostul deputat Iurie Reniță susține că în pungă ar fi fost bani și a solicitat inițierea procedurii de suspendare din funcție a lui Dodon, care, pe atunci, era președinte al R. Moldova.
Igor Dodon a spus că totul a fost „o înscenare” și că nu știe ce se afla în pachetul care apare în imaginile video. În discuțiile dintre Dodon cu Plahotniuc, se observă că banii din sacoșă ar fi destinați salarizării membrilor PSRM.
Acest dosar nu a avut finalitate. Procuratura Generală a anunțat că nu va iniția un dosar penal în acest caz pentru că este imposibil de determinat ce se afla în acea pungă.
În septembrie 2016, Rise Moldova a scris că PSRM ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane, proveniți dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă.
Compania ar fi făcut un transfer de peste 30 de milioane de lei – sumă care a depășit cu mult bugetul PSRM de la alegerile locale din 2015, iar banii au intrat prin intermediul „Exclusiv Media” în R. Moldova cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din 2016.
Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a declarat că Bahamas este „un caz clasic de spălare de bani, și nu unul de finanțare ilegală a unui partid”.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE