Paharul gradat al civilizației

569
0

Pentru specialiști e o adevărată provocare să poată măsura gradul de civilizație al unei țări sau al unui popor. Acum, în era corectitudinii, problema nu se mai pune deschis, dar evident că subzistă în mintea tuturor oamenilor cu simțul observației nealterat de „judecăți pozitive“.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

E limpede că nu toate națiile sunt la fel de civilizate, dar există oare vreo metodă universală de a măsura fără greș gradul lor de civilizare și de a stabili, în funcție de asta, o ierarhie? E posibil, cu alte cuvinte, un clasament al civilizării?

Savanții de ieri au încercat, cu succes diferit, acest exercițiu. De cele mai multe ori, au dat-o în bară, pentru că judecau un cod cultural prin altul, iar ceea ce este valoare și semn de înaltă educație într-o cultură, e considerat, deseori, barbarie în alta. Savanții de azi îți vor spune că acest lucru nu este doar incorect și irelevant (comunitățile mari nu acționează ca o singură entitate și nu le poți judeca după atitudinile majoritare), ci și imposibil. Într-adevăr, care ar fi criteriul unic, unitatea de măsură valabilă pentru toți a civilizației?

Și eu credeam că nu e cu putință să se identifice vreodată un asemenea criteriu. Dar numai până și-a făcut apariția covidul. Mai precis, în momentul în care a devenit posibilă o primă evaluare a campaniei de imunizare împotriva acestuia.

Cifrele pe care le avem azi, pe țări, nu ar trebui să uimească pe nimeni. Căci ele reflectă nu atât eficiența statelor și puterea de convingere a ministerelor de resort, cât – da, exact! – gradul de civilizație al fiecărui popor. Ceea ce știam intuitiv sau în urma observațiilor empirice, se confirmă acum în procentele de vaccinați. Cifrele din Europa și din țările libere ale lumii sunt indicatorul cel mai coerent, întrucât acolo vaccinarea nu se face sub presiunea statului. Altfel spus, procentajul mare de vaccinați din China (75%), Qatar (78%), Cuba (peste 60%) etc. trebuie privit nu ca expresie a voinței și conștiinței cetățeanului, ci tocmai ca efect al acestei presiuni.

Și ce ne spun cifrele din lumea liberă? Ceea ce știam dintotdeauna despre țările care fac parte din ea. Că nordicii sunt cei mai civilizați și că sunt urmați la mică distanță de celelalte țări ale Occidentului. Că cei mai harnici la imunizare în UE s-au dovedit a fi portughezii – cine a fost vreodată în Portugalia va confirma imediat că țara te lasă cu aceeași impresie pozitivă pe care o produce acum și procentul ei uriaș de vaccinați. Că cei de la coada Europei (în toate privințele), sunt în urmă și la vaccinare: românii, cu o treime de populație vaccinată complet, și bulgarii, cu o cincime.

Nu este corect să dai vina doar pe autorități pentru eșecul campaniei. Poartă și ele o responsabilitate oarecare, dar nu poți spune, de exemplu, că în România autoritățile nu au încercat să-i convingă pe oameni să se vaccineze. Și nu știu dacă se poate vorbi de o vină a cuiva, în această situație. Mai curând, de o fatalitate: cum să înțeleagă beneficiile imunizării oamenii cu o cultură precară, creduli când e vorba de fake news, dar sceptici în privința adevărului, lipsiți de empatie (căci nu te vaccinezi doar de dragul tău, dar și din grijă față de alții), trăind într-un univers închipuit, fără nicio legătură cu realitatea, unul dominat de mituri și de conspirații, mai puțin de rațiune și de știință. Toate aceste lucruri – cultura generală, dragostea pentru adevăr, respectul pentru știință și pentru medici, spiritul comunitar, capacitatea de a decela, rațional, între realitate și ficțiune – definesc cu adevărat gradul de civilizație al unui popor. Molima actuală a solicitat de la oameni tocmai aceste calități. Cei care le-au avut, le-au manifestat, cei care nu le-au avut… ei bine, mai au de învățat. Din nefericire însă, prețul învățării ar putea fi unul extrem de mare. Este deja, dacă ne uităm la statisticile cu ventilați și morți din ultimele săptămâni.

P.S. Este interesantă și o altă cifră legată de vaccinare. Media globală a celor imunizați complet este de 37%. Poate spune cineva că lumea, în ansamblul ei, e mai civilizată de atât?

P.P.S. Sigur că toate aceste cifre vor crește, dacă nu sub presiunea directă a diriguitorilor, atunci sub cea a reportajelor de la morgă: covidul nu se va opri la varianta delta, nu va deveni mai milostiv cu oamenii și nici nu se va trata cu ceai de echinaceea. Dar la etapa aceasta, procentele de imunizați sunt poate cel mai grăitoare din perspectiva schițată mai sus. Acum, când vaccinul nu le-a fost băgat oamenilor cu de-a sila, acum, când aceștia au fost liberi să-și afirme apartenența la normalitate, peste o jumătate din populația globului a preferat să rămână într-o lume a vracilor, șamanilor și manipulatorilor de tot felul. Într-un basm cu balauri (Gates, Soros etc.), croitorași viteji și ivani duraci, dar norocoși.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE