INTERVIU / Victor Parlicov: Rusia refuză, deocamdată, să livreze volumul necesar de gaze în R.Moldova

1102
0
Victor Parlicov, expert în politici energetice la IDIS „Viitorul”

Încercarea șefului de la MoldovaGaz, Vadim Ceban, de a pune responsabilitatea pentru criza gazelor pe seama Guvernului ascunde de fapt o simplă realitate: Rusia refuză deocamdată să livreze în R.Moldova cantitatea necesară de gaze. De această părere este expertul în energetică Victor Parlicov, fost director al ANRE, care califică aceste acțiuni ca pe un șantaj. Într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, el se arată convins că Guvernului îi va reuși să gestioneze cu succes această criză, asigurând livrările din surse alternative, chiar și cu prețul unor noi împrumuturi din exterior, necesare pentru a-i ajuta pe cei nevoiași să-și plătească facturile în această iarnă. Factorul transnistrean nu ar fi unul dintre cele mai fiabile argumente la dispoziția Chișinăului în tratativele cu Gazprom, deoarece o eventuală sistare a livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului ar afecta inevitabil consumatorii de energie electrică de pe malul drept, mai spune expertul, care prognozează o stabilizare a prețurilor la gaze pe piața internațională la primăvară, și nu în favoarea Rusiei.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Victor Parlicov: Evident, dl Ceban nu poate spune că Gazprom nu vrea să ne dea gaze. Nu poate să o spună ca reprezentant al unei companii pe care Gazprom o controlează. Dar, în esență, asta de fapt înseamnă – Gazprom NU vrea să dea gaze în R.Moldova la momentul de față. Cel puțin nu volumul integral.

Eu cred că e un joc de nervi, o încercare de șantaj, lumea trebuie să înțeleagă că nu este o problemă – da, noi vom reveni la discuțiile despre preț, noi vom reveni la discuția despre formulă –, dar la prima etapă este important să asigurăm cu căldură și gaze toată lumea. Și, acum, ceea ce avem noi este că Gazprom nu vrea, MoldovaGaz s-a eschivat de la rolul său de furnizor de ultimă opțiune și a transferat povara pe umerii Guvernului, iar Guvernul aleargă să rezolve problema. Deocamdată, îi reușește și eu am speranța că se va reuși în continuare.

Tehnic vorbind, nu avem nicio problemă să avem gaze în R.Moldova.

Î: Adică opțiunea ar fi aceste „surse alternative” despre care vorbea prim-ministrul Natalia Gavrilița?

R: Absolut! Gaz există în Ucraina, gaz există peste tot. Problema este prețul înalt. Și ceea ce înțeleg eu că încearcă să facă acum autoritățile, este să găsească gaz în cazul în care Gazprom-ul renunță, refuză sau nu mai vrea, sau începe iar să inventeze tot felul de clenciuri pentru a nu furniza gaz, ca să avem o securitate a livrării gazelor, în volum integral, cât vom avea nevoie.

Î: Dar s-ar impune o precizare, pentru că atunci când se vorbește despre livrări din „surse alternative”, de cele mai dese ori se invocă faptul că acesta va fi tot gaz rusesc, dar redistribuit prin intermediul altor furnizori în R.Moldova…

R: E posibil, dar e posibil și să nu fie așa. Pentru că molecula aceea de gaz n-o mai găsește nimeni după ce a părăsit hotarul. În primul rând, trebuie să înțelegem două chestiuni: gazul, din momentul în care a fost vândut de Gazprom, prin cumpărător, nu mai este al Gazprom-ului. Este gazul furnizorului. E posibil ca noi să obținem tot același gaz al Gazprom-ului, doar că mai ieftin, în condiții mai bune decât direct de la Gazprom și atunci eu cred că e un avantaj pentru noi.

Asta e o problemă pe care Gazprom-ul și-o creează cu propriile mâini. Exact așa a făcut-o și cu Ucraina și exact asta a pierdut.

Î: S-a vehiculat în spațiul public ideea că un argument în favoarea autorităților de la Chișinău ar fi livrările de gaze în Transnistria, care, în fond, e și cel mai mare consumator, prin intermediul a două mari întreprinderi din regiunea separatistă – Centrala de la Cuciurgan și Uzina Metalurgică de la Rîbnița. Este acesta un argument care poate fi folosit?

R: În cazul în care gazul nu ajunge în regiunea din stânga Nistrului, probleme au toți. Probleme are Rusia, pentru că nu cred că cetățenii din stânga Nistrului vor aprecia o asemenea atitudine, mai ales acesta va fi un demers din partea lor. Nu se va putea spune că noi refuzăm să cumpărăm gaz, Gazprom-ul a limitat furnizarea de gaz în stânga Nistrului.

Doi, probleme vor avea cei din regiunea transnistreană, deoarece la ei se duce de râpă toată economia și tot bugetul în această situație. O bună parte din bugetul lor e de fapt transformarea gazului, care venea în regiune gratuit, în bani – prin vinderea energiei electrice pe malul drept, prin procesarea metalului și vinderea lui pe piețele internaționale și o mulțime de alte chestii.

Dar, în cazul în care gaz nu vine în stânga Nistrului, avem probleme și noi. Pentru că, în cazul dat, Centrala de la Cuciurgan nu va mai putea să facă față volumelor de energie electrică necesare malului drept și aceasta va trebui să vină din Ucraina. Or, energia din Ucraina este astăzi mult mai scumpă.

Repet, este o problemă pe care Gazprom-ul intenționat ne-o creează cu volumele, iar autoritățile caută soluții alternative câtuși de puțin decente ca preț, pentru perioada de iarnă. Pentru că, ulterior, dacă vă uitați inclusiv pe bursele internaționale, se așteaptă o scădere a prețului.

Deci, noi acum suntem pe o fază de umflare a unei bule. Exact așa cum era anul trecut o situație critică, când prețurile erau incredibil de mici, la fel acum este o situație unică, dacă doriți, în care avem prețuri record. Și toate acestea se vor epuiza.

Prețul pe termen mediu-lung se va stabiliza la 250, la 300, la 350, dar el nu va fi nici 1.000, nici 800 de dolari. De atâta este important să trecem perioada asta, să găsim soluții pentru a-i ajuta pe cei nevoiași și după asta revenim la un regim normal.

Î: Revin cu soluțiile pentru nevoiași, dar până atunci am o curiozitate. Ar putea Moscova găsi un canal separat de livrare a gazelor în Transnistria?

R: Foarte complicat. Nu poți evita Ucraina, asta-i clar, dar ca să livrezi doar în regiunea separatistă este o problemă și cu cine închei contract. Până acum, Gazprom-ul încheia contract cu MoldovaGaz, care acoperea juridic livrările în stânga Nistrului. Iar operatorul Tiraspoltransgaz nu este înregistrat nicăieri. El nu este prezent în registre, el nu este entitate juridică recunoscută internațional.

Î: Revenind la soluțiile pentru nevoiași. Guvernul vorbește despre un pachet de măsuri compensatorii pentru păturile social vulnerabile. Are actualmente Guvernul sursele necesare pentru asta sau le poate găsi din altă parte?

R: O parte din bani cred că poate fi găsită și pe intern, dar nu este deficit de bani astăzi nici în Europa, nici în SUA și, sincer, nici la noi. Este sigur că guvernul va trebui să caute o soluție, dar, repet, aceasta trebuie să fie o soluție pe termen relativ scurt. Pentru că noi trebuie să depășim această iarnă, care probabil va fi cu prețuri mari, după care se vor stabiliza lucrurile, vom intra într-o zonă previzibilă. Trebuie să depășim această perioadă, să eșalonăm plățile în timp, pentru ca să ni le putem permite, chiar și cu ajutorul unor împrumuturi.

Eu nu văd o problemă cu aceasta, să ne împrumutăm ca să achităm acum aceste compensații.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE