Blitzkriegul. Acuzațiile la adresa lui Alexandr Stoianoglo și implicațiile politice ale reținerii acestuia

1136
0
Foto: Nadejda Roșcovanu

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut, marți seară, pentru 72 de ore, chiar în clădirea Procuraturii Generale. Procurorul anticorupție, Victor Furtună, a descins în biroul lui Stoianoglo unde l-a reținut înainte de a ține un briefing. Procurorul de caz a solicitat joi seară 30 de zile de arest pentru procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ministrul Justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a anunțat marți după-amiază că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost suspendat și că este urmărit penal în urma unei sesizări depuse de deputatul PAS, Lilian Carp.

Pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost pornit un dosar penal pentru următoarele capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Cum se apără Stoianoglo

Miercuri, adjuncții procurorului general suspendat, Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au respins acuzațiile aduse șefului lor, Alexandr Stoianoglo, în sesizarea deputatului Lilian Carp adresată Consiliului Superior al Procurorilor.

Deputatul Lilian Carp susține că, în 2011, Alexandr Stoianoglo, fiind președinte al Comisiei parlamentare de securitate naţională, apărare şi ordine publică, a semnat un raport despre proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care a fost introdusă în legislație sintagma „având efect suspensiv”.

Această sintagmă a permis reprezentanților companiilor nerezidente, ale căror conturi au fost blocate prin deciziile Serviciului prevenire și combaterea spălării banilor, să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a explicat deputatul.

Nu a comis nicio ilegalitate”

Despre acest lucru, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a declarat că Alexandr Stoianoglo nu a comis nicio ilegalitate prin faptul că și-a pus semnătura pe raport.

Reieșind din sinteza ridicată din arhiva Parlamentului, acest amendament a fost propus și susținut nu de Alexandr Stoianoglo, ci de Centrul de Combatere a Crimelor Economice și Corupției”, a precizat el, adăugând că „nicăieri în lume niciun deputat nu poate să fie urmărit penal pentru opiniile pe care și le exprimă prin exercitarea votului”.

Este un analfabetism total, a estimat Popov, să soliciți tragerea la răspundere a unui deputat, președinte de comisie parlamentară, pentru că a transmis în Parlament raportul comisiei referitor la un proiect care a fost dezbătut în două lecturi de forul legislativ și adoptat.

În ce privește cel de-al doilea act de acuzare, firma soției conectată la Veaceslav Platon, Ruslan Popov a spus că, în urma investigațiilor, s-a stabilit că modificările la lista fondatorilor au fost făcute de către persoane necunoscute „pentru a denigra procurorul general în contextul întorsăturii pe care a luat-o ancheta pe frauda bancară”.

Țvetana Kurdova nu a fost în Ucraina”

În perioada indicată, Țvetana Kurdova nu a fost în Ucraina și pașaportul utilizat la efectuarea acestor modificări era expirat sau urma să expire și nu era utilizat de ea”, a adăugat Popov.

Versiunea principală a anchetei este că informația a fost obținută ilegal din baza de date a Poliției de Frontieră, fiind constatate în cadrul anchetei vulnerabilitățile acestui sistem și posibilitatea ca orice persoană interesată să aibă acces și să facă rost de astfel de documente.”

Al treilea cap de acuzare este indemnizația plătită ilegal fostului procuror Nicolae Chitoroagă.

Una dintre pretenții este că Stoianoglo a prejudiciat bugetul statului prin faptul că a eliberat indemnizația de concediere fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, în valoare de 270.000 de lei. (…) Noi recunoaștem că nu trebuia achitată indemnizația. (…) Acești bani au fost întorși înapoi în buget”, a declarat Iurie Perevoznic.

Maniera în care a fost reținut Alexandr Stoianoglo, fără a-i permite să vorbească, a determinat opinia publică să își pună întrebări legate de legalitatea acțiunilor întreprinse de autorități.

Anumite abuzuri s-ar fi strecurat”

Comentatorul politic Ion Tăbârță califică acțiunile autorităților drept un „blitzkrieg” și denotă lipsa unei strategii consecvente pentru debarcarea procurorului general.

Pe de o parte, avem lipsa de acțiune a procurorului general Alexandr Stoianoglo în cele mai importante dosare și tendința acestuia de a se opune guvernării în ce privește combaterea corupției. El a devenit o frână în demersul guvernării în campania acesteia împotriva corupției. Pe de altă parte, observăm că acuzațiile adresate lui Stoianoglo nu sunt atât de grave și nu ar justifica acțiunile demarate împotriva acestuia. Cel mai important este ca acest proces să fie unul ireversibil, să avem un procuror general care să se implice activ în lupta anticorupție”, a spus Ion Tăbârță.

Analistul Dionis Cenușă estimează că Stoianoglo, „cel mai probabil, are legături cu Platon, iar cel din urmă este un personaj toxic”.

Deci, există probleme mari legate de modul cum au fost investigate dosarele privind Platon. Stoianoglo trebuie să răspundă la întrebări”, afirmă comentatorul pe pagina sa de Facebook.

În același timp, Cenușă susține că „procedurile de reținere trebuie analizate amănunțit. „E ceva nou și este posibil că anumite abuzuri s-ar fi strecurat, deoarece ideea era că Stoianoglo trebuie oprit să ia decizii de contraatac. Abuzurile vor fi folosite de Stoianoglo pentru a se apăra”.

Același analist consideră că „reținerea lui Stoianoglo are tentă politică și va avea impact politic”. „PAS are nevoie de acest caz și va încerca să-l prezinte ca pe un succes în lupta cu corupția mare”.

Între timp, deputații Adunării Populare din Comrat, asistați de socialistul Vasile Bolea, au solicitat autorităților centrale să îl elibereze pe Alexandr Stoianoglo, în caz contrar, vor întreprinde acțiuni de nesubordonare.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE