Asociația Istoricilor versus Ion Varta

1453
1

Asociația Istoricilor din Republica Moldova îl acuză pe directorul Agenției Naționale a Arhivelor, istoricul Ion Varta, de îngrădire a accesului la documentele de arhivă și de persecutare a cercetătorilor. De partea cealaltă, funcționarul susține că nu face altceva decât să aplice o hotărâre de guvern și să vegheze ca aceasta să fie respectată.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Reprezentanții acestei asociații consideră că Ion Varta, în calitate de director al Serviciului de Stat de Arhivă (2012–2019), s-ar fi manifestat „ca un aprig persecutor al cercetătorilor și dușman înrăit al accesului la informație”.

Politica de îngrădire a accesului la informație a dlui I. Varta a ajuns până acolo încât demnitarul, pentru fapte imaginabile, a retras permisul de acces în sala de studiu la opt cercetători științifici”, se menționează în textul demersului asociației.

Demersul semnat de această organizație neguvernamentală împotriva directorului Agenției Naționale a Arhivelor evocă o altă declarație semnată de un grup de cercetători pe 25 martie 2014.

Cei peste 50 de semnatari ai scrisorii, inclusiv trei academicieni, șase doctori habilitați, 28 de doctori în istorie și drept, cercetători științifici, semnalau și alte nereguli în activitatea instituției și conducătorului ei.”

Asociația denunță faptul că, la scurt timp de la instalarea în post, Ion Varta a modificat regulile interne de copiere şi fotocopiere a documentelor păstrate în arhivele statului.

El a restricționat respectivele proceduri, de fapt, a paralizat activitatea sălii de studiu a Arhivei Naţionale. Aceasta a dus la apariţia unor tensiuni nedorite în sânul colectivului arhivei, precum şi la perpetuarea unor relații contraproductive între arhiviști şi cercetători”.

Din cauza managementului defectuos, afirmă organizația neguvernamentală, inclusiv Serviciul de Stat de Arhivă a fost acționat în judecată pentru îngrădirea accesului la informație, fiind condamnat în câteva rânduri.

De partea cealaltă, istoricul Ion Varta a respins acuzațiile lansate de Asociația Istoricilor din Republica Moldova, calificându-le drept neîntemeiate, „fals, fals, nimic mai fals”.

La 14 ianuarie 2013, în urma unor tratative cu Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, am reușit să obținem accesul la documentele desecretizate cu semnarea unei declarații pe proprie răspundere a cercetătorilor. Până atunci, ca să ai acces la asemenea documente, trebuia să ai permisiunea rudelor de gradul întâi ale celor vizați în acte”, a spus Varta.

De fapt, aici este vorba de altceva, subliniază Varta, de taxa de 30 de bani, pe care sunt obligați cercetătorii să o plătească pentru o copie foto.

În timpul comisiei Ghimpu, era o hotărâre de guvern prin care membrii comisiei respective erau scutiți de această taxă. După ce și-a încheiat activitatea această comisie, am revenit la regulamentul vechi”, a explicat directorul Agenției Naționale a Arhivelor.

Acesta susține că, la instalarea sa în funcția de director al Agenției, a insistat ca fiecare cercetător să plătească pentru copiile pe care le face, dar „ei vor pur și simplu să fure”.

Chiar și așa, istoricul a declarat că a solicitat Guvernului să fie anulată taxa de 30 de bani, „căci nu se îmbogățește statul”.

Am aplicat modelul românesc. Plătești 50 de lei și comanzi cinci dosare, cele mai valoroase, și fotografiezi mii de copii. Deci, taxa a fost redusă considerabil.”

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU