Un nou episod din Pandora Papers îl deconspiră pe Plahotniuc și complicii săi în afacerea Metalferos

922
0
Sursa IMAGINE: RISE Moldova

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, era conectat la piața metalelor din R.Moldova încă din perioada guvernării comuniste a lui Vladimir Voronin și ar fi avut profituri exorbitante într-un singur an de zile. Aceasta este concluzia jurnaliștilor de la RISE Moldova, care publică un nou episod din investigația ce reiese dintr-o analiză a documentelor „Pandora Papers”, o nouă scurgere de informații în cadrul căreia milioane de documente de la companii care oferă servicii financiare în paradisuri fiscale au fost transmise Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) din Washington DC. Partener în această afacere a lui Plahotniuc ar fi fost Serghei Noscov, un personaj puțin cunoscut din anturajul său, dar care ar fi jucat un rol-cheie în dosarul „Metalferos”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Noscov este cel care a administrat mai multe afaceri ale oligarhului fugar, inclusiv Nobil Club SRL, care deține hotelul Nobil. Tot el este cel care a deținut clădirea luxoasă din Chișinău în care PDM și-a avut sediul până la fuga lui Plahotniuc.

„Luăm un offshore din Insulele Virgine Britanice – unul dintre cele mai secretoase paradisuri fiscale din lume. Adăugăm o alianță cu Metalferos – companie controlată de stat și lideră pe piața colectorilor de metale. Condimentăm cu un împrumut de la Uzina Metalurgică din Rîbnița (MMZ) – unul dintre pilonii economici ai regiunii nerecunoscute din stânga Nistrului. Și, la final, decorăm cu o companie din Cipru – dealerul exclusiv al uzinei din Rîbnița pe piața internațională. Aceasta e rețeta prin care un personaj cheie din anturajul lui Vladimir Plahotniuc s-a conectat la piața metalelor din Republica Moldova”, rezumă jurnaliștii, care îl demască pe Noscov, beneficiar al companiei Travis Group cel puțin de la începutul anului 2009, pe când la guvernare încă se mai aflau comuniștii lui Vladimir Voronin.

Din documentele „Pandora Papers” reiese că Travis Group a fost înregistrată la pachet cu alte 14 firme încă în 2007, la solicitarea unui registrator din Cipru care intenționa să le vândă, ulterior, în calitate de companii-paravan. La majoritatea dintre ele, director și asociat unic a figurat aceeași persoană – Lana Zamba din Cipru.

Nu este clar dacă Noscov a cumpărat acțiunile companiei sau acestea au rămas în continuare să fie deținute pe hârtie de Zamba.

„Din păcate, nu vă pot ajuta cu nimic. Mă scuzați”, le-a declarat Noscov reporterilor de la RISE Moldova, după ce i s-a spus că este vorba despre compania Travis Group din Insulele Virgine Britanice (BVI).

Portalul mai relevă că activitatea Travis Group era vânzarea fierului uzat și a produselor din metal, pe care le achiziționa din R.Moldova, Ucraina și Federația Rusă. Documentele indică și un partener de bază al Travis Group. E vorba de Panfermag Holding LTD, o companie din Cipru. Din 2003, Panfermag era dealer exclusiv al Uzinei Metalurgice Moldovenești (Молдавский Металлургический Завод – MMZ) pe piața internațională. Tot în acel an, controlul asupra uzinei a început să fie preluat de companii afiliate miliardarului rus Alisher Usmanov.

De altfel, în anii 2008-2009, Panfermag a obținut un profit de aproape 53 de milioane de dolari, la vânzări de jumătate de miliard de dolari, dar ulterior a înregistrat în mare parte pierderi și, în martie 2021, a fost lichidată.

Menționăm că presa de la Chișinău a mai pomenit, anterior, despre implicarea lui Serghei Noscov în afacerile, inclusiv cu metale, ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Astfel, documente aflate la dispoziția organelor de anchetă, care au fost analizate în iulie 2020 de „Ziarul de Gardă”, arată că în perioada ianuarie 2015 – septembrie 2019, Metalferos a primit în cont mijloace financiare în valoare totală de aproximativ 73,95 de milioane de dolari de la cinci companii nerezidente, după ce le-a furnizat deșeuri feroase sau resturi de acumulatoare care conțin plumb. 60 de milioane de dolari au trecut prin conturile a două companii cu denumiri similare: „Metoil Trading LLP” și „Metoil Trading FZE”. În calitate de beneficiar al unuia dintre aceste offshore-uri figura, în iunie 2015, Serghei Noscov.

Adăugăm că într-un prim episod din investigația „Pandora Papers”, cu referire la Vladimir Plahotniuc, RISE Moldova a dezvăluit cum acesta a beneficiat, din 2011, de serviciile unui trust creat în Noua Zeelandă, pentru a tăinui active în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari. Oligarhul a folosit un lanț de firme, care transferau bani pe „OTIV Trust”, înființat pe numele fostei sale soții, Oxana Childescu, și ale celor doi copii – Timofei și Inochentie Plahotniuc.

Unele dintre documentele descoperite în cadrul investigației Pandora Papers mai arată că Oxana Childescu a cerut în mod repetat să i se transmită în Elveția zeci de milioane de dolari, pe parcursul mai multor ani.

Documentele confidențiale din „Pandora Papers” arată întreg lanțul de firme-clonă al Trustului OTIV, dezvăluie milioanele care s-au oprit pe conturile familiei Plahotniuc din Elveția și Letonia, prezintă rolurile din trust și cine l-a păzit în toată aventura sa prin paradisuri fiscale.

Aceleași documente mai conțin informații despre sute de persoane publice din lume. Este vorba despre 35 de actuali și foști lideri mondiali, dar și de peste 300 de alți oficiali, care și-au ascuns averile secrete și tranzacțiile.

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE