Într-o conjunctură total defavorabilă pe piața internațională a gazelor, autoritățile de la Chișinău sunt puse în fața unei alegeri extrem de dificile. Ele pot solicita de la Gazprom condiții priveligiate de achiziție a gazelor, însă vor fi nevoită să facă cedări majore pe chestiuni de ordin geopolitic, inclusiv pe problema transnistreană. Dacă nu vor ceda presiunilor geopolitice din partea Moscovei, vom fi obligați să procurăm gaze la prețul de piață european, care este de circa 1000 de dolari la moment și areșanse să se mențină la un nivel înalt toată iarna.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINELa începutul lunii octombrie, a devenit clar că Moldovagaz nu are încă încheiat un nou contract cu Gazprom, până la urmă acesta urmează a fi negociat de guvern, iar deznodământul este încă foarte incert în condițiile unor fluctuații foarte puternice ale gazelor la bursele internaționale.
790 de dolari pentru mia de metri cubi
Acum câteva zile, vicepremierul Andrei Spânu, responsabil inclusiv de domeniul energetic, informa că vechiul contract dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit cu o lună, pe parcursul căreia urmează a fi negociat un nou acord.
Contractul vechi, încheiat încă în 2006 pentru cinci ani care însă era prelungit an de an până acum, avea la bază o formulă de calcul, potrivit căreia, prețul de achiziție a gazului era raportat la prețul unui coș de produse petroliere precum motorina și păcura. Deja în februarie 2020 la contractul vechi a fost făcută o modificare, potrivit căreia, în perioada caldă a anului Moldovagaz va procura gaze de la Gazprom la prețul de piață. Modificarea s-a resimțit în lunile august și mai ales în septembrie, când mia de metri cubi cumpărată de Moldovagaz a costat 550 de dolari.
În septembrie, Chișinăul nu a reușit să încheie un nou acord cu Gazpromul, iar prevederea cu prețul de piață a rămas valabilă și pentru octombrie. Însă, așa cum acesta a crescut, în luna curentă prețul de achiziție este deja de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Deși Moldovagaz nu a modificat, deocamdată, tarifele pentru consumatorii finali, cu siguranță că pierderile suportate din cauza necorelării tarifelor cu prețul de piață vor fi incluse în tariful ulterior.
Deocamdată, nu se știe care vor fi condițiile noului acord cu Gazprom-ul – prețul va fi corelat iarăși cu media prețului mixului de carburanți sau se va ține cont de prețul de piață.
Deși a spus că va exista un nou acord până în noiembrie, directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a relatat că nu știe condițiile acestuia.
Deficit de gaze în octombrie
Și volumul pe care îl oferă concernul Gazprom în octombrie este mai mic în comparație cu necesitățile consumatorilor.
Potrivit unui comunicat al Moldovagaz, acest lucru s-a întâmplat din cauza că pentru luna octombrie au fost contractate doar 67 la sută din cantitatea necesară. În aceste condiții, lipsa importurilor de gaze este acoperită din stocul aflat în conductele magistrale de gaze din Republica Moldova, fapt ce s-a soldat cu scăderea presiunii în sistemul de transport. Drept urmare, „Moldovagaz”, în calitate de furnizor, le-a cerut consumatorilor să reducă folosirea gazelor, recomandându-le trecerea la combustibilul alternativ, cum ar fi cărbunele. Fabricile de zahăr și întreprinderile termoenergetice sunt îndemnate să folosească păcura, iar viceprim-ministrul Andrei Spânu a declarat că speră ca situația să fie deblocată după discuțiile pe care le va avea la Sankt-Petersburg cu reprezentanții Gazprom.
Marea întrebare rămâne însă noul acord cu Gazprom, mai exact formula de preț la care Republica Moldova va achiziționa gazele de la concernul rusesc.
Între ciocan și nicovală
Cu siguranță, Rusia nu va ezita să folosească în conjunctura creată chestiunea gazului pentru a obține niște concesii geopolitice din partea Republicii Moldova. Altfel spus, dacă Chișinăul va cere condiții de contractare mai avantajoase decât cele de piață, va trebui să facă cedări, inclusiv în chestiunea transnistreană. Deocamdată putem doar presupune care vor fi acestea. Într-un interviu pentru ziarul VZGLYAD expertul energetic rus Igor Iușkov a menționat că pentru Gazprom este mai rentabil să încheie un nou contract pe termen lung cu Republica Moldova.
Potrivit lui, atunci când autoritățile moldovenești declară că vor să trăiască ca în Europa și să urmeze calea integrării europene, atunci ar trebui să le convină prețul gazului pe burse (care este pe moment de circa 1300 de dolari pentru mia de metri cubi) – acesta este prețul european.
Iușkov a menționat în context câteva condiții probabile pentru un contract convenabil Republicii Moldova. „În primul rând, la nivel de stat, Moscova vrea un dialog normal cu Chișinăul pe problema transnistreană. În al doilea rând, putem vorbi despre schimbarea punctului de livrare și acceptare a gazelor pentru Moldova, a sugerat expertul. Acum, gazul rusesc trece în tranzit prin Ucraina, apoi trece prin Transnistria în Moldova. În această situație, Moldova nu poate deconecta Transnistria de la conducta cu gaze, altfel va fi ea însăși fără gaz”.
„Pe de altă parte, ar fi mai bine ca Gazprom să încheie un nou contract de livrare ocolind Ucraina, astfel încât după 2024 să nu semneze un nou acord de tranzit cu Kievul. Urmând această logică, gazul va intra în Moldova prin sudul țării – din România. Dar aici apare întrebarea – cum să aprovizionăm cu gaz Transnistria? Adică, este necesar să se obțină garanțiile Chișinăului că nu va întrerupe furnizarea de gaze către Transnistria”, a spus expertul.
Totodată, ca urmare a modificării punctului de livrare a gazelor, Moldova poate strica relațiile cu Ucraina, așa cum a fost în cazul Ungariei. În plus, este posibil ca UE și SUA să facă presiuni asupra Moldovei. Mai mult, autoritățile moldovene înseși ridică problema datoriei Transnistriei către Gazprom, declarând că nu o vor rambursa. Aceasta este o cale neconstructivă, care ar putea obliga Gazprom să ceară restituirea datoriilor. Prin urmare, dacă vor să semneze un nou contract unic, atunci trebuie să negocieze cu Gazprom”, a rezumat Iușkov.
Altfel spus, dacă vrea condiții avantajoase, Chișinăul urmează să facă niște cedări majore, inclusiv pe problema transnistreană.
România nu-și poate acoperi nici cererea internă
Și alternative nu există. Deși zilele trecute același Andrei Spânu anunța despre faptul că gazoductul Iași-Chișinău este funcțional și poate transporta suficiente gaze, partea română nu are o cantitate suficientă nici pentru consumul propriu.
Expertul energetic din România, Dumitru Chisăliță, anunță într-o analiză privind situația de pe piața românească a gazelor că pe moment deficitul dintre cerere și oferta internă din România este de 25% și în cazul unei ierni friguroase ar putea spori. Deși încă acum aproape zece ani au început explorările unor rezerve de gaze din Marea Neagră, acestea sunt stopate acum din cauze de ordin legislativ.
Între timp, pe bursa de la Amsterdam, cea mai lichidă bursă de tranzacționare a gazelor naturale, prețul gazelor a ajuns la aproape două mii de dolari pentru mia de metri cubi. Ulterior, după ce președintele rus, Vladimir Putin, a dat asigurări că Gazprom-ul va livra cantități suficiente pe piață, prețul s-a echilibrat, ajungând la finele zilei de ieri sub o mie de dolari pentru mia de metri cubi. Prețul s-ar putea echilibra și mai mult după lansarea conductei Nord Stream 2, care va suplini oferta de gaze pe piețele europene. Rămâne de văzut însă când se va produce acest efect, ce vor negocia până atunci autoritățile moldovene și ce cedări vor face.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE