UE investește în viitorul studenților. Laboratoare moderne la UTM (FOTO)

1005
1

Studenții UTM vor fi mai bine pregătiți pentru a lucra în industria alimentară din Republica Moldova. Aceștia studiază tehnologia de procesare a alimentelor în laboratoare moderne. Învață cum să transforme materia primă de origine vegetală în produse cu valoare adăugată înaltă, să determine ph-ul produselor, aciditatea, conținutul de minerale, săruri, grăsimi și proteine.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Două milioane de euro au fost investite în reabilitatea și dotarea Universității Tehnice a Moldovei (UTM). Au fost modernizate zece laboratoare de la Facultatea Tehnologia Alimentelor și Departamentul Tehnologia Produselor Alimentare de la Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi. Beneficiari sunt peste 1000 de studenți. Dotarea laboratoarelor va cataliza și activitatea de cercetare de la UTM.

„Până acum studenții învățau în laboratoare cu echipament vechi de ani de zile, care nu mai corespundeau rigorilor de laborator ale secolului XXI”, susține Artur Macari, șeful Departamentului Tehnologia Produselor Alimentare. „Ei acum învață pe echipamente mai performante decât cele din industrie. Când vor pleca de pe băncile facultății la locul de muncă vor găsi aceleași echipamente și metode de procesare. Fiind pregătiți, vor fi imediat încadrați în câmpul muncii”, afirmă Artur Macari.

Tinerii împreună cu profesorii au pregătit brioșe din făină din semințe de struguri, caramele cu coloranți naturali, fructe uscate, înghețată din lapte de capră cu pudră de păducel, fără conservanți și arome artificiale. „Semințele de struguri sunt aruncate, dar ele au valoare nutritivă”, spune Olga Doneț, studentă în anul I. Tânăra, originară din r-l Anenii Noi, spune că ar vrea să lucreze la „Franzeluța”. Altă studentă visează să lucreze într-un restaurant sau să-și deschidă un local la Chișinău.

La evenimentul de inaugurare a laboratoarelor au fost prezentate și batonașe vegetale din fructe uscate. Produsul a fost inventat de studenții de la master și de doctoranzi, sub supravegherea Alionei Ghendov-Moșanu, doctor habilitat în științe inginerești.

„Batonașele vegetale din fructe uscate sunt inovative, deoarece au un strat de protecție pentru a li se mări durata de valabilitate. În prezent se folosește ciocolata, dar sunt persoane care au intoleranță la ciocolată, din cauza aceasta am și elaborat un strat deosebit pentru protecție. Nu vă putem spune cum se numește stratul, deoarece este secret”, explică Aliona Ghendov-Moșanu.

Alexandra Savcenco este doctorandă. A cercetat obținerea coloranților naturali. „La caramela preferată de copii se utilizează coloranți sintetici care sunt foarte dăunători pentru sănătatea lor. Am obținut din șofrănel un colorant galben natural, care a fost utilizat pentru producerea caramelelor”, explică Alexandra care lucrează inginer în Departamentul tehnologia produselor alimentare de la UTM.

Mihai Bălan usucă semințe de struguri, care sunt deseori considerate pe nedrept deșeuri. „Nu-s valorificate la justa valoare. Semințele de struguri au antioxidanți. Dacă vorbim de cheltuielile pentru energie: tratând acest produs prin microunde, prin metoda uscării stratului suspendat, obținem o reducere a consumului de energie electrică cu 12,5% față de tratarea cu microunde în mod tradițional”, argumentează Mihai Bălan, doctorand, eficiența metodei de uscare a semințelor inventată de el.

Am făcut un tur al laboratoarelor renovate și dotate cu aparate și echipamente de ultimă generație. Laboratorul de biochimia produselor alimentare este dotat cu aparate care permit determinarea ph-ului produselor, aciditatea, sărurile, mineralele etc. În alt laborator studenții vor putea programa linia tehnologică. „Absolvenții vor fi încadrați la întreprinderile de procesare și vor putea moderniza procesele tehnologice”, se arată sigur Vladislav Reșitca, prorector UTM.

Horticultura este o ramură agricolă ce asigură 14% din veniturile provenite din export. Aproximativ 300 de agenți economici care activează în domeniul horticol și peste 52.000 de gospodării țărănești vor putea angaja specialiști calificați, care vor conferi valoare adăugată produselor horticole.

Investițiile au fost realizate în cadrul proiectului „Livada Moldovei”, care este o linie de creditare în valoare de 120 de milioane de euro oferiți Guvernului R. Moldova de către Banca Europeană de Investiții, în calitate de bancă a Uniunii Europene.

La Facultatea Tehnologia Alimentelor de al UTM au mai fost investite 1,8 milioane de euro pentru dotarea și modernizarea catedrei de oenologie. Proiectul a fost realizat în cadrul programului „Filiera Vinului”, implementat de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul UE și al Băncii Europene de Investiții.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE