Producătorii au scumpit pâinea. Slusari: „Nu exclud o înțelegere de cartel”

1043
0

Întreprinderile de panificație din majoritatea raioanelor din Republica Moldova au scumpit pâinea în medie cu 20-50 de bani. Inițial, scumpirile au fost operate de marii producători, cum ar fi întreprinderile „Brodețchi” „Milina”, dar, treptat, au efectuat scumpiri și producătorii de la Hâncești, Criuleni, Orhei, Șoldănești și din alte localități. Scumpirile produselor de panificație au loc în pofida faptului că pentru prima oară Republica Moldova înregistrează o recoltă-record de grâu, peste 1,5 milioane de tone de grâu și peste 800 de mii de tone de floarea-soarelui.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cumpărătorii observă că pentru scumpirile din ceilalți ani brutarii dau vina pe secetă și recolta compromisă și nu înțeleg de ce au fost modificate prețurile acum, când a fost obținută cea mai mare producție de cereale din ultimele trei decenii.

Au crescut cheltuielile pentru materia primă și salariile muncitorilor

Produsele de panificație de la Brutăria din Hâncești a fost scumpite în medie cu 20-30 de bani. Irina, merceolog al întreprinderii, ne-a informat că scumpirile au fost operate la sfârșitul lunii septembrie și că brutăria a majorat prețurile cu 10-15 bani, plus scumpirile operate de unitățile comerciale la care se vinde pâinea. „S-a scumpit materia primă – uleiul, zahărul, prețul făinii s-a majorat cu 30-50 de bani. Nu am operat scumpiri timp de un an și abia acum, în septembrie, am decis să efectuăm această mică majorare, dar în același timp am decis să ieftinim cu 25 de bani prețurile pentru franzela socială, de la 3.50 la 3.25 de bani”, precizează merceologul.

În raionul Orhei pâinea s-a scumpit cu 20 de bani, a rămas neschimbat doar prețul franzelei sociale. Tehnologul principal al întreprinderii de panificație a explicat că preţurile au fost majorate cu 4-5% pentru că au crescut cheltuielile de producere a pâinii. Totodată s-a scumpit materia primă și au fost nevoiți să majoreze salariile angajaților, deoarece, din cauza salariilor mici, pleacă mulți angajați și combinatul se confruntă deseori cu lipsa de cadre.

Cea mai mare creştere a preţului la pâine, de 20%, a fost înregistrată la nordul republicii, la combinatul din Bălţi. Pe parcursul unui an întreprinderea a scumpit pâinea de trei ori. Au fost efectuate majorări în noiembrie 2020 și în februarie, curent. În septembrie, prețul pâinii a mai fost majorat cu 5%, pentru a treia oară în acest an. Conducerea combinatului la fel dă vina pe majorarea prețurilor la principalele materii prime de producție: grâul și făina.

Scumpirea gazului va genera noi scumpiri

Igor Cojuhari, președintele Asociației brutarilor, a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că scumpirile sunt dictate de economia de piață și de scumpirea carburanților și a materiei prime. Totodată, pâinea se scumpeşte deoarece cantităţi mari de grâu au fost și sunt exportate din Republica Moldova în țări care oferă prețuri mai avantajoase pentru acesta. „Ca rezultat, preţurile la făină și grâu au crescut. „În septembrie-august, făina, care este importată în mare parte din Ucraina, s-a scumpit cu un leu și costă circa 8 lei, totodată, s-a majorat prețul la grâu și carburanți. Acest fapt explică de ce au operat inițial scumpiri marii producători de pâine, apoi și cei mai mici”, a spus președintele Asociației. Potrivit lui, prețurile la produsele de panificație ar mai putea fi majorate dacă în timpul apropiat se vor scumpi gazul și energia electrică. Acest lucru este confirmat și de producătorii de pâine.

Scumpirile ar putea fi însoțite de subvenții

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate de la TVR Moldova că deși recolta de grâu este cea mai bună din ultimii ani, prețul la pâine este determinat de prețul la motorină, care înregistrează un trend ascendent pe plan mondial. Reprezentanții guvernării spun că în cazul în care prețurile la principalele produse alimentare vor înregistra noi majorări, statul ar putea interveni sprijinind cu compensații categoriile vulnerabile ale populației.

„Avem un an foarte bun la recolta de cereale și oricât de paradoxal ar părea, prețul la pâine a crescut. Acest proces este cauzat de majorarea prețurilor la motorină, la fertilizanți. Nu este exclus ca prețurile la produsele de panificație să mai crească, în funcție de evoluția prețurilor la celelalte componente”, a spus ministrul Agriculturii.

Vladimir Bolea, președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, a menționat că Guvernul examinează deja posibilitatea de a veni cu compensații pentru persoanele cu venituri modeste în cazul în care prețurile la produsele alimentare vor continua să crească.

Slusari: „Nu exclud o înțelegere de cartel”

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest an Republica Moldova a înregistrat o recoltă record de grâu, de 1,5 milioane de tone, media la hectar fiind de 4,6 tone, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului Alexandr Slusari, consideră că autoritățile ar trebui totuși să intervină cu politici de formare a prețurilor în această perioadă deloc ușoară pentru consumatori.

Nu sunt sigur că aceste scumpiri sunt justificate din moment ce am avut o roadă de grâu record anul acesta. Admit că sunt și motive obiective, cum ar fi scumpirea resurselor energetice, dar prețul la grâu nu s-a scumpit cu mult față de anul trecut Am o bănuială că aici ar exista o înțelegere de cartel, dar ca să aflăm exact trebuie să avem un Consiliu al Concurenței funcțional”, spune fostul deputat.

Alexandr Slusari a mai adăugat că actualmente Consiliul Concurenței nu are conducere, iar decizia actualei guvernări de a comasa CC și ANRE nu-i pare cea mai inspirată. Consiliul Concurenței are drept scop combaterea concurenței neloiale din toate domeniile și este instituția cheie în procesul formării prețurilor în condițiile economiei de piață. „Pentru reorganizarea acestei instituții va mai fi nevoie de cel puțin un an ca să înceapă să dea rezultate. Pe moment însă asistăm la un val de scumpiri nejustificate și concertate, iată de ce avem nevoie stringentă de o instituție care să emită politici eficiente de formare a prețurilor și de monitorizare a acestora”, a mai spus Alexandr Slusari.

Veaceslav Ioniță: BNM a intervenit pentru a tempera creșterea prețurilor

Și expertul economic Veaceslav Ioniță ne-a informat că scumpirea pâinii este doar un aspect din valul de scumpiri care a cuprins atât Republica Moldova, cât și alte țări.

Ne confruntăm cu o creștere a prețurilor pe toate segmentele. Asistăm la o inflație foarte puternică pe plan global. În plus, mai vine și șocul energetic care va lovi și în noi, dar și cel de-al patrulea val de pandemie. De aceea Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază cu 1%, a treia oară în acest an, pentru a atenua riscurile și presiunile inflaționiste. Este unicul lucru pe care îl pot face acum autoritățile. Altfel spus, BNM prin majorarea ratei de bază își propune să tempereze creșterea prețurilor. Nu vom putea evita scumpirile, ci pot fi doar temperate”, a declarat Veaceslav Ioniță.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE