Ziarul „EUobserver” din Bruxelles a publicat miercuri un articol în care se menționează că Moldova riscă să piardă regimul liberalizat de vize cu UE din cauza numărului mare de șederi ilegale și a numărului considerabil de cereri de azil nefondate. Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeir, aflat în vizită la Chișinău, a calificat drept „știre falsă” informațiile distribuite de media belgiană.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEAccentul pe autoritățile germane se explică prin faptul că instituția media de la Bruxelles susține că a publicat un document al delegației germane la Comisia Europeană.
„Moldova a înregistrat un salt de 429% între iunie–august 2019 și iunie–august 2021 în privința cererilor nefondate de azil și a șederilor ilegale”, se menționează în documentul publicat de EUobserver , datat cu 27 septembrie curent.
„În cazul unei îmbunătățiri reduse sau al unei lipse generale de progres […], Comisia Europeană ar trebui, în opinia noastră, să sublinieze că mecanismul de suspendare a regimului de vize (Visa Suspension Mechanism) este o opțiune reală”, a declarat delegația germană în același document.
La solicitarea reporterului GAZETEI de Chișinău către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să spună dacă numărul mare de cereri de azil și șederi ilegale constituie o problemă pentru Republica Moldova în relațiile cu statele din spațiul Schengen, reprezentanții instituției s-au mulțumit să repete declarația președintelui Germaniei.
„Am citit cu aceeași surprindere acest mesaj ca și Dvs. atunci când am aterizat astăzi aici [Chișinău – n.r.]. La Berlin și la Ministerul de Interne Federal, m-am informat și am aflat că nu este o știre adevărată. Este vorba pur și simplu de un fake news”, a spus Frank Walter Steinmeier în cadrul declarațiilor de presă făcute miercuri la Chișinău împreună cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
Italia a avut obiecții similare
Potrivit publicației belgiene, Germania a înregistrat o creștere a „șederilor neautorizate” din partea cetățenilor Albaniei, Moldovei și Ucrainei.
De asemenea, este indicată o creștere cu 51% a cererilor de azil din partea cetățenilor georgieni în ultimele trei luni în comparație cu aceeași perioadă a lui 2019.
La rândul său, subliniază euobserver.com, Italia a avut obiecții similare la adresa Moldovei, observând că rețelele de trafic de persoane, care operează prin „țările vecine”, abuzează de călătoriile fără viză.
„În cazul unui progres insuficient”, Roma a lansat ideea de a elimina Republica Moldova din lista țărilor ai căror cetățeni au dreptul la călătorie fără viză.
Franța se declară, de asemenea, nemulțumită de Albania și Georgia și rămâne prudentă față de sârbi.
Republica Cehă a declarat că a înregistrat un număr mare de cereri nefondate de azil din partea cetățenilor georgieni, moldoveni și ucraineni.
„În total, cetățenii fără vize reprezintă 47,4% din toate cererile de azil din acest an (o creștere de la 38,5% față de 2016)”, au spus cehii, menționând, de asemenea, o creștere a „șederilor ilegale”.
La rândul său, Belgia a descris numărul cererilor de azil din Moldova în 2021 „ca o creștere alarmantă”. „Avem, de asemenea, cifre relativ ridicate pentru Macedonia de Nord, dar s-ar putea să fie un fenomen de vară, temporar”, a spus acesta.
Olanda este primul și singurul stat UE care a solicitat până acum o suspendare fără viză. Dar cererea sa, împotriva Albaniei în 2019, a fost respinsă de Comisia Europeană.
Probleme în Italia, Franța și Belgia
Numai că publicația belgiană semnalează probleme similare pentru cetățeni moldoveni în Franța, Italia și Belgia. Autoritățile acestor state se declară îngrijorate și discută intens despre declanșarea mecanismului de suspendare a regimului de vize cu UE.
La insistența reporterului, responsabilul de comunicare cu presa al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, a declarat, citând ultimul raport din august 2021 referitor la funcționarea regimului de vize, că nu au fost semnalate asemenea probleme.
„Mai mult, Comisia Europeană a constatat un progres la subiectul solicitanților de azil din Moldova în UE”, a relevat el.
În ceea ce privește relațiile cu Germania, Republica Moldova are din 2017 un dialog constant cu autoritățile germane referitor la subiectul solicitanților de azil. Prin urmare, a spus Vodă, despre acest subiect se discută regulat și se urmărește rezolvarea problemelor.
„Referitor la ceea ce a publicat EUobserver, sunt procese și discuții politice în interiorul acestor state. Nu orice discuție din interiorul unui stat are ca rezultat decizii luate la nivel oficial”, a precizat reprezentantul ministerului.
Cetățenii Muntenegrului, Serbiei și Macedoniei de Nord au obținut dreptul să călătorească în UE fără viză până la 90 de zile din decembrie 2009. Același drept a fost acordat cetățenilor Albaniei, Bosniei și Herțegovinei (2010), Moldovei (2014), Georgiei și Ucrainei (2017).
Călătoria fără viză este considerată de Comisia Europeană drept o „realizare importantă” în relațiile dintre UE și Balcanii de Vest și fostele state sovietice care fac parte din Parteneriatul Estic.
Pentru reintroducerea vizelor este necesară o creștere cu peste 50% a șederilor neregulate sau a solicitanților de azil cu rate de recunoaștere scăzute.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE