„Frumos e în septembrie la Veneția”, spectacol aclamat la Chișinău

886
0
Scene din „Frumos e în septembrie la Veneția” de Teodor Mazilu, în regia Marianei Cămărășan, cu Oana Pellea și Mircea Rusu, TNB

Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București a participat la cea de-a VI-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale din Chișinău cu spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneția” de Teodor Mazilu, în regia Marianei Cămărășan, cei doi protagoniști ai piesei fiind cunoscuții actori Oana Pellea și Mircea Rusu. Spectacolul a fost aplaudat îndelung, constituind una din reprezentațiile care ne-au dat sentimentul că ne aflăm foarte aproape de tainele creației, ale comuniunii artistului cu publicul.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Forța de a crede în lumi imaginare

Fiecare cuvânt s-a auzit. Și a ajuns la fiecare spectator. Toate gesturile, intonațiile, mișcările de pe scenă și-au atins ținta. În spectacolul „Frumos e în septembrie la Veneția” de Teodor Mazilu nici o secundă nu e lăsată să se piardă, să se risipească. Privitorii nu-și pot rupe ochii de la cei doi actori, Oana Pellea și Mircea Rusu, pentru că aceștia execută pas cu pas, frază cu frază, un ceremonial prin care sfidează forța de gravitație, ei trec cu ușurință din realitate în vis și invers.

Ființe uitate de lume, personajele interpretate de cei doi actori își permit luxul de a-și imagina că s-au lepădat de hainele umilinței și au intrat în palatele aurite ale visării. Doar copiii au puterea de a făuri vise pe care le percep ca fiind mai reale decât realitatea. Spectacolul regizat de Mariana Cămărășan, cu un decor frumos (scenograf, Vladimir Turturică), cu lună, stele, planete, felinare și mese grațioase într-o piațetă venețiană, renaște în noi glasuri și chemări ale copilăriei, cu forța ei de a crede în lumi imaginare. Am plutit în gondola visului, am simțit, nu doar mental, ci și fizic, că arta adevărată nu poate fi învinsă.

Oana Pellea: „Nu am cuvinte să descriu căldura cu care am fost primiți”

Aplauzele au durat minute în șir, cei din sală nu doreau să se despartă de cei de pe scenă. Am fost martori ai unui gest rar din partea unei actrițe mari. Vizibil emoționată, în plin clocot al aplauzelor, Oana Pellea și-a făcut semnul crucii și a îngenuncheat pe scenă. „Nu am cuvinte să descriu căldura cu care am fost primiți de către excepționalul public! Mulțumesc smerită publicului din Chișinău care m-a copleșit cu emoția și iubirea sa! Mulțumesc Teatrului „Mihai Eminescu” pentru minunata primire. Am cunoscut un creator excepțional de TEATRU ROMÂNESC pe numele său Petru Hadârcă, directorul Teatrului „Mihai Eminescu” și al Reuniunii. Mulțumesc partenerului meu de scenă Mircea Rusu și regizoarei spectacolului, Mariana Călărășan. Plec cu dorința și speranta de a mă reîntâlni cât mai curând cu acest public excepțional!”, a declarat după spectacol Oana Pellea, fiica celebrului actor Amza Pellea.

Mircea Rusu: „Din sală răzbătea un dor de limba română”

Actorul Mircea Rusu, director artistic al Teatrului Național din București, a mărturisit, de asemenea, că primirea de la Chișinău a fost mai mult decât entuziastă: „O emoţie care a venit dinspre public, cum rar am văzut în viaţa mea! Asta înseamnă că pe lângă faptul că au apreciat evoluţia noastră scenică, din sală răzbătea un dor de limba română, un dor de România, un dor de a fi împreună, pe care l-am simţit foarte acut. Oamenii aceştia ne-au dovedit că ar vrea să fim din nou împreună, că ar vrea să fim una, şi Chişinăul cu Bucureştiul şi cu celelalte oraşe ale ţării noastre. O dovadă de patriotism, dincolo de fiorul scenic, dramaturgic. Formidabil! Am rămas fără replică, fără niciun fel de epitet, niciun fel de adjectiv, din pricina uluielii cu care am fost bombardați timp de minute în şir. Sper ca într-un viitor cât mai apropiat să îi îmbrăţişăm cu totul”.

Accentuăm că Reuniunea Teatrelor Naționale, ediția a VI-a, i-a fost consacrată memoriei lui Ion Caramitru.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE