Viitorul ambasador al SUA la Chișinău va milita pentru retragerea trupelor și munițiilor rusești din Transnistria

712
0
Kent Doyle Logsdon, candidatul desemnat de președintele SUA, Joe Biden, pentru funcția de ambasador în R.Moldova

Viitorul ambasador al SUA în R.Moldova, Kent Doyle Logsdon, va milita pentru retragerea trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria. Diplomatul american a făcut declarații în acest sens într-o ședință a Comisiei pentru relații externe a Senatului Statelor Unite. Reglementarea conflictului transnistrean rămâne o prioritate, a spus Logsdon, menționând că SUA susțin eforturile OSCE în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova, dar și cu privire la un „statut special” pentru regiunea separatistă transnistreană. „Noi trebuie să facem presiuni asupra Rusiei, pentru ca ea să-și onoreze angajamentele cu privire la evacuarea trupelor și a munițiilor sale din R.Moldova”, a subliniat viitorul ambasador, citat de agenția oficială rusească TASS.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Logsdon spune că „influența malefică a Rusiei și dezinformarea pun în pericol dezvoltarea democratică a R.Moldova și programul ambițios de reforme și orientarea europeană”.

Dacă va fi admis de Senat ca șef al misiunii diplomatice americane la Chișinău, el promite să colaboreze strâns cu autoritățile moldovene, cu societatea civilă și cu partenerii internaționali, „pentru a susține programul de reforme democratice în R.Moldova și consolidarea capacității de a se opune influenței malefice a dezinformării”.

„Poporul moldovenesc a ales o cale curajoasă de reformă și integrare occidentală. Este în interesul nostru să îl susținem”, a adăugat diplomatul.

Menționăm că Kent Doyle Logsdon a fost nominalizat pentru postul de ambasador al SUA de președintele Joe Biden la mijlocul lunii iulie, la scurt timp după alegerile anticipate din R.Moldova. Acesta ar urma să-l înlocuiască în misiune pe Dereck J. Hogan, care s-a făcut remarcat pe parcursul mandatului pentru poziția sa fermă în apărarea valorilor democratice din R.Moldova.

Kent Doyle Logsdon este membru de carieră al Serviciului Superior de Externe, cu rangul de consilier ministerial, și șef de birou la subsecretariatul pentru creștere economică, energie și mediu. Anterior, a ocupat funcția de asistent principal adjunct al secretarului de stat la Biroul resurselor energetice și a fost șef adjunct de misiune diplomatică la Ambasada SUA la Berlin, Germania, în calitate de însărcinat cu afaceri ad-interim, din ianuarie 2017 până în mai 2018.

Înainte de aceasta, Logsdon a fost asistent executiv al secretarului adjunct de stat pentru management și resurse și secretar executiv adjunct la Departamentul de stat. Anterior a fost și director al Centrului de operațiuni, director al Oficiului pentru afaceri rusești și șef adjunct al misiunii din Tbilisi, Georgia.

Logsdon a activat și la Kiev, Ucraina, în Bangkok, Thailanda, în Alma Ata, Kazahstan, în Islamabad, Pakistan, și în Stuttgart, Germania. Are un masterat la Universitatea din Virginia și o diplomă de licență la Universitatea Notre Dame. Logsdon, care a primit decorația prezidențială pentru servicii meritorii, vorbește rusă, ucraineană, thailandeză și germană.

Amintim că, recent, și președinta Maia Sandu a reafirmat, de la tribuna Adunării Generale a ONU, poziția fermă a R.Moldova cu privire la retragerea trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria.

„În spiritul neutralității constituționale a R.Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a declarat ea, în discursul pe care l-a ținut pe 22 septembrie la New York.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE