Cine (nu) a demisionat din învățământ? Adevăr și falsuri despre vaccinare și teste Covid-19

867
0
Imagine simbol/Foto: medium.com

Nu s-a adeverit informația despre demisia a 32 de angajați din sistemul de învățământ din raionale Hâncești, Glodeni, Căușeni și Ștefan-Vodă, pentru că refuză vaccinarea și testarea la Covid-19 o dată la două săptămâni, informație vehiculată săptămâna trecută de Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ).

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nu a fost confirmat nici un caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din 23 august”, scrie Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Potrivit Ministrului Educației, au fost stabilite două cazuri de demisie care se referă la personalul non-didactic, aceste situații urmând să fie analizate suplimentar.

Am verificat informațiile prezentate la 23 septembrie de FSEȘ, discutând cu șefii direcțiilor educație din raioanele Hâncești, Căușeni, Glodeni și Ștefan-Vodă.

La Glodeni n-a demisionat nimeni. „Am cercetat fiecare caz. Nu a demisionat nimeni din cauza vaccinării sau a testului Covid-19. Un profesor în vârstă de 70 de ani a scris cerere de demisie înainte de hotărâre”, aflu de la Direcția Educație Glodeni.

Persoanele non-didactice care au demisionat sunt din r-l Căușeni. „Avem demisia a două femei de serviciu din Gimnaziul Ciuflești și a asistentei medicale de la Gimnaziul „Dimitrie Cantemir” din Căușeni, deoarece au salarii foarte mici și nu-și permit să facă teste Covid-19”, a declarat Tatiana Pălăduță, șefa Direcției Educație Căușeni.

Profesori, tot mai bătrâni și mai puțini

În r-l Ștefan Vodă, s-au eliberat unii profesori aflați la vârsta de pensionare. „Unei profesoare pensionare i-a expirat contractul de muncă la 31 august. Nu a scris cerere de prelungire a contractului, deoarece a plecat din țară, la copii. Alta va demisiona dacă se va insista pe vaccinarea anti-covid. A demisionat, pe motiv de sănătate, un profesor pensionar, care avea cinci ore de chimie. Profesorii acum fac testele”, susține Raisa Burduja, șefa Direcției Educație Ștefan-Vodă.

Potrivit Raisei Burduja, unii profesori s-au testat gratuit la un laborator din Chișinău, iar alții și-au cumpărat teste Covid-19 din farmacii. Rata de vaccinare la Ștefan-Vodă constituie 77,6%.

În r-l Hâncești au demisionat 11 angajați din sistemul de educație. „Nu au demisionat din cauza implementării hotărârii CNESP din 23 august. Două femei vaccinate, pensionare, aveau probleme de sănătate. Au depus cerere de demisie din proprie inițiativă. Un profesor din Caracui e pensionar. Alt profesor a plecat la muncă peste hotare. Altă femeie de la Centrul de Creație Hâncești a plecat din R. Moldova la soțul său în străinătate”, menționează Valentina Tonu, șefa Direcției Educație Hâncești.

Am întrebat-o de unde au luat datele FSEȘ. „Liderul sindical din Hâncești nu a verificat cifrele respective cu mine. În solicitare era indicat să fie prezentat numărul celor care au demisionat în perioada verii”, răspunde Valentina Tonu.

Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, recunoaște eroarea. „Situația e complicată. Ministerul Educației a verificat cifrele care, în opinia mea, au distorsionat realitatea. „Stop Fals” mi-a solicitat listele din colective și eu le-am prezentat. Nu-s procuror să verific! Am avut informații din teritoriu”, a zis Donos.

Ghenadie Donos a subliniat că la data de 15 septembrie statistica despre demisiile cadrelor didactice era cea prezentată de FSEȘ, conform informațiilor colectate din teritorii de către liderii sindicali care ar regreta că au prezentat datele la Minister.

Nevaccinați, în fața copiilor

În continuare am discutat cu trei angajate în sistemul educațional, care intenționează să părăsească locul de muncă sau să-și caute o altă activitate dacă autoritățile vor introduce obligativitatea vaccinării anti-covid.

Mariana, educatoare la Grădinița Șendreni, r-l Nisporeni, spune că a refuzat toate vaccinurile din viața ei. Are trei copii și este însărcinată cu al patrulea copil. Mariana se teme de reacțiile post vaccinare.

Ecaterina lucrează de 31 de ani în domeniul pedagogiei. Este din r-l Nisporeni. A refuzat vaccinarea din motive de sănătate. Nu a făcut nici testul Covid-19, deoarece „ele îs scumpe”. Ecaterina așteaptă teste gratuite de la autoritățile din raionul Nisporeni. Primarul de Chișinău a decis să le facă testele din bugetul municipal, dar la noi nimic nu se hotărăște. Mulți au probleme de sănătate și se îngrijorează de reacțiile adverse. Vaccinul nu e atât de sigur că nu te poți îmbolnăvi, că nu transmiți boala. Suntem conștienți: nu vom veni în colectiv dacă suntem răciți”, spune Ecaterina.

Ion Ceban a anunțat că autoritățile municipale nu se vor conforma prevederii CNESP și că, în Chișinău, profesorii și personalul auxiliar care refuză să se vaccineze împotriva Covid-19 vor beneficia de teste gratuite. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a subliniat că decizia CNESP nu poate fi anulată de autoritățile locale.

Alexandra, profesoară la liceul din Stăuceni, refuză vaccinul, dar și testul Covid-19. „Au zis că ne face test gratuit mâine (joi, 30 septembrie – n.a.). Nu vreau să merg deoarece nu știu ce-i acolo. Am stat la spital. Trebuia să fac test: l-au băgat și răscolit în nas de parcă scoteau minereuri. M-a durut gâtul după test. O să vedem, dacă ne obligă, o să-i dau în judecată. E o bătaie de joc”, spune Alexandra, care lucrează de 23 de ani profesoară. Ea susține că „testele nu-s pentru depistarea Covid-ului”. Dar pentru ce sunt, o întreb. „Habar n-am”, răspunde Alexandra.

FSEȘ anunțase că 32 de angajați din sistemul de învățământ, printre care 18 profesori, au demisionat din funcții pentru că au refuzat să se vaccineze sau să prezinte un test negativ la Covid-19. Consiliul General al Federației Sindicale a Educației și Științei a expediat joi, 23 septembrie, un demers către prim-ministrul Natalia Gavrilița prin care solicita anularea hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică potrivit căreia cadrele didactice nevaccinate au fost obligate să prezinte teste negative la Covid-19, la fiecare 14 zile, din banii proprii.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE