Reacția la scumpirea gazelor, indicator al sărăciei moldovenilor

916
0

De fiecare dată când ajungem în pragul iernii, pe agenda opiniei publice din Republica Moldova apare sau este împins din spate subiectul prețului la gazele naturale. Mai exact, prețul la care MoldovaGaz, furnizorul de gaze în Republica Moldova, urmează să cumpere în anul respectiv gazele de la Gazprom.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Exploatat în scopuri politice, subiectul are, de regulă, un impact puternic asupra opiniei publice, or într-o țară cu o populație pauperizată, orice scumpire sau ieftinire este resimțită din plin.

Scumpiri record pe piețele internaționale

Umbrit de ultimul scandal de moment, cel din presă, subiectul este dezbătut, deși mai în surdină, și în acest an. Și este destul de acut, or, pe moment, pe piețele internaționale, prețul gazelor crește într-un ritm galopant, ajungând la aproape 1000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Miercuri, preţurile spot la gaze la hub-ul TTF din Olanda au atins un nivel record de 79 de euro pentru un Megawatt-oră, adică mai mult de 960 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, pe fondul gradului redus de umplere a depozitelor subterane din Europa.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari la încălzire pentru consumatori.

Scumpirile la gaze, dar și la carburanți se datorează relansării economiilor mondiale după blocările de anul trecut, cauzate de pandemia de COVID-19.

În toată lumea, nu doar în Europa, s-au relansat procesele de producție după pauza de COVID, consumul de resurse a crescut brusc, dar extragerea de resurse nu a crescut atât de brusc. Mai mult ca atât, sunt constrângeri logistice care nu întotdeauna permit să fie extrase volumele necesare de gaze și aduse la timp în punctul de consum. Respectiv pe toate piețele de gaze la nivel global: America de Nord, Europa și Asia, în toate aceste trei piețe prețurile la gaze bat recordurile, se află la maxime istorice, deci nu văd cum Republica Moldova ar putea constitui o excepție de la tot ce se întâmplă pe restul globului pământesc”, a declarat pentru Europa Liberă expertul în energetică Victor Parlicov.

Încă nu se știe prețul de achiziție

Evoluția prețurilor internaționale este destul de actuală și pentru noi, or acordul dintre MoldovaGaz și Gazprom privind livrarea gazelor naturale expiră pe 30 septembrie. Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) încă nu cunoștea în ziua de miercuri, 15 septembrie, condițiile în care vor fi importate gazelele naturale, potrivit unuia din directorii agenției, Ștefan Creangă.

La 30 septembrie contractul expiră și, pentru că azi e termenul limită de prezentare de către MoldovaGaz a contractului spre avizare către ANRE, noi am făcut o scrisoare oficială și am avut o discuție telefonică cu responsabilii de la MoldovaGaz. Și dumnealor ne-au informat că contractul este deja pe masa dlui Miller (directorul general Gazprom) pentru a fi semnat, dar nu ne-au informat despre ce preț este vorba, ceea ce e normal cât timp contractul nu e semnat”, anunța Creangă pentru postul de radio Europa Liberă.

Formula din 2006 rămâne în vigoare

Prețul la gazele cumpărate de către MoldovaGaz de la Gazprom era calculat începând cu anul 2006 în baza unei formule ce conține prețul de pe piețele internaționale al unui mix de hidrocarburi, cum ar fi motorina, benzina sau păcura. Însă la începutul acestui an MoldovaGaz a modificat formula de formare a prețului de achiziție, astfel încât în lunile de vară acesta să fie corelat la evoluția prețurilor Spot pe piețele internaționale.

Drept urmare, din cauza scumpirii galopante a gazului pe piețele internaționale, au crescut și prețurile la care MoldovaGaz cumpără gazul de la Gazprom.

Astfel, potrivit aceluiași Ștefan Creangă, pentru luna august Moldovagaz a importat gazele la prețul de 440 de dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru septembrie, prețul este deja de 550 de dolari, pe când la începutul anului prețul era de 127 de dolari.

Fiind întrebat de „Gazeta de Chișinău” privind prețurile de achiziție negociate cu Gazprom, Vadim Ceban, directorul general al MoldovaGaz, a spus că nu e vorba de un nou acord, ci de prelungirea celui vechi.

Sperăm că formula de preț nu se va schimba. Adică, preponderent, va fi aplicată formula de preț în baza coșului de produse petroliere”, a menționat Ceban, subliniind însă că prețul de pe piețele europene de tip spot în cazul contractului cu „Gazprom” se aplică doar pentru perioada caldă a anului. Este vorba despre 15% din volumul gazului consumat anual în Republica Moldova.

Însă pentru perioadă rece și sezonul de încălzire prețul de achiziție trimestrial este corelat cu costul coșului produselor petroliere și, respectiv, nu depinde de fluctuațiile bursiere de tip spot”, a specificat directorul MoldovaGaz. Și așa cum prețul la produsele petroliere din mixul în baza căruia se formează prețul pe timp de iarnă crește mai lent, Ceban admite că și prețul de achiziție în această perioadă a anului ar putea fi mai mic decât cel actual calculat în baza evoluțiilor piețelor Spot.

Vor crește tarifele?

Firește, scumpirea gazelor achiziționate de MoldovaGaz poate să conducă la sporirea tarifelor aplicate populației.

Victor Parlicov spune, în context, că pe termen scurt nu vede o posibilitate de a evita creșterea tarifelor. „Prețurile de achiziție atât în trimestrul patru al anului curent, cât și pentru primul trimestru al anului viitor cel mai probabil că vor fi semnificativ, cu zeci de procente peste ceea ce este inclus în tarife la ziua de astăzi, respectiv și tarifele vor trebui majorate”, spune expertul, subliniind că evoluția prețurilor de achiziție a gazelor nu reprezintă meritul sau eșecul cuiva, în special al liderilor politici.

Nu este meritul cuiva, la noi foarte des s-au făcut speculații pe marginea acestor prețuri și pretinselor negocieri de preț cu Gazprom, în realitate din 2006 formula practic nu s-a modificat, respectiv de fiecare dată când se schimba prețul era vorba de o schimbare matematică, dacă doriți, o schimbare tehnică în baza formulei aprobate”, menționează el.

Politicienii speculează

Cu pretenția că s-ar fi înțeles mult mai bine cu Rusia în mandatul său, ex-președintele Igor Dodon a spus că R. Moldova ar trebui să ia exemplu de la Ungaria sau Serbia, state care au deja de câteva săptămâni încheiate înțelegeri cu Gazprom, negociate „la nivelul primelor persoane din stat. La rândul său, fostul premier socialist, Ion Chicu, a spus că Maia Sandu „s-ar eschiva, iar și iar, de la responsabilitatea” care i-ar aparține.

Ce spune președinta

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Maia Sandu, a parat elegant atacul, spunând că negocierea unui nou acord de achiziții de gaze naturale e treaba MoldovaGaz, sugerând totodată că nici ea, nici executivul nu au de gând să intervină în aceste tratative.

Într-adevăr, așa e normal să se întâmple: raporturile dintre agenții economici trebuie negociate de către agenții economici, implicarea statului nu are sens aici. Doar că reacția populației la o foarte probabilă scumpire a tarifului la gaze nu ține cont de astfel de adevăruri. În concluzie, atât președinta Sandu, cât și partidul de guvernare ar trebui să se ocupe și mai intens de sporirea veniturilor și a bunăstării populației astfel încât o scumpire a gazelor, dictată de evoluția firească a pieței, să nu fie percepută ca o tragedie națională.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE