Avionul de la Edineț și „Rețeaua gulerelor albe”

1869
0
Victor Gușan, coproprietarul Holdingului Sheriff

Două persoane au fost reținute de angajații Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și ai Serviciului de Grăniceri al Ucrainei în cazul avionului ucrainean, de model AN-2, care ar fi fost folosit la transportarea țigărilor de contrabandă în România.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În seara zilei de luni spre marți, în localitatea Hlinaia Mică, Edineț, polițiștii de frontieră moldoveni au descoperit un avion de model AN-2 ucrainean, cu un număr de bord vopsit, un autoturism cu număr de înmatriculare fals moldovenesc și trei persoane – doi cetățeni ai Ucrainei și unul al Belarusului.

Membrii echipajului au fost prinși în momentul în care alimentau avionul. În afară de cei trei cetățeni străini, oamenii legii au reținut un cetățean ucrainean într-un hotel din Edineț. În cele din urmă, în timpul reținerii, doi inși au reușit să scape. Deci, în custodia poliției se află în acest moment, doar două persoane implicate în acest caz.

Polițiștii moldoveni au constatat că avionul era gol și că se afla pe teritoriul Republicii Moldova de sâmbătă seară. Membrii echipajului sunt cercetați pe moment doar pentru încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a prezentat drept eveniment important reținerea acestui avion. El a sugerat că nava ar fi circulat timp îndelungat și că abia acum, după schimbarea conducerii Poliției de Frontieră, a fost stopat.

De unde sunt țigările?

În momentul reținerii avionului, acesta era gol. Cu toate acestea, autoritățile moldovenești și cele ucrainene suspectează că țigările transportate de această navă provin din Republica Moldova.

Surse din cadrul Poliției de Frontieră au declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că țigările sunt din Transnistria.

Pe 9 septembrie, un cetățean a fost reținut, la postul vamal intern Hârbovăț, cu țigări de marca Ashima, în valoare de 50.000 de euro, pe care le transporta într-un camion cu nisip din regiunea transnistreană.

În ianuarie–septembrie 2020, două firme controlate de holdingul Sheriff, Almavis și Tabimport, au importat în stânga Nistrului 145 de tiruri de țigări în valoare de peste 20 de milioane de dolari. Un tir cu țigări costă aproximativ 150.000 de dolari. Țigările au fost transportate din China, prin Slovenia, și Belarus. În camionul reținut la Hârbovăț au fost depistate țigări importate din China, „Ashima”.

Potrivit informațiilor obținute de „Gazeta de Chișinău”, pe moment, au rămas în Transnistria 35 de containere/tiruri de țigări importate de Sheriff. Celelalte 110 containere au fost deja transportate prin contrabandă în România și Polonia de către Holdingul Sheriff.

Rețeaua de Est a gulerelor albe”

Almavis și Tabimport sunt succesoarele unei largi scheme de contrabandă de țigări, aplicată de holding-ul transnistrean Sheriff în 2012–2014, documentată într-o amplă operațiune la nivel european de către Europol – „Rețeaua de Est a gulerelor albe”.

Până la emiterea licențelor pentru Almavis și Tabimport, contrabanda în regiunea transnistreană se efectua prin intermediul firmelor care dețineau licențe pentru funcționarea magazinelor duty-free.

Cel care a legalizat funcționarea magazinelor duty-free pe teritoriul necontrolat din stânga Nistrului a fost Guvernul Gaburici. Pe 12 aprilie 2015, Executivul de la Chișinău și-a asumat răspunderea pentru legalizarea activității magazinelor duty-free în regiunea separatistă transnistreană.

Această decizie a Chișinăului a fost luată după ce Guvernul Ucrainei a interzis, pe 18 martie 2015, transportarea produselor accizabile prin anumite puncte de hotar cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean.

De fapt, este vorba de aceleași posturi vamale prin care guvernele Filip și Chicu le-au permis agenților economici din Transnistria să facă exporturi Cuciurgan–Pervomaisk (auto și feroviar) și Platonovo–Goienii Noi.

Isprava procurorului Bacalîm

În urma deciziei luate în 2015 de către Kiev, agenții economici din Transnistria nu mai puteau să importe produse accizabile prin Ucraina, ci doar pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale de la Chișinău.

Concomitent, la Chișinău, SRL Sheriff, împreună cu alte 29 de societăți comerciale din regiunea transnistreană, a fost pusă sub acuzare într-un dosar pentru contrabandă care a prejudiciat bugetul Republicii Moldova cu 2,6 miliarde de lei (130 de milioane de euro) între 2012 și 2014.

Conform materialelor cauzei penale, în perioada 2012–2014, SRL Sheriff a efectuat 544 de tranzacții pe teritoriul Republicii Moldova, Transnistria, cu țigarete în valoare de peste 63 de milioane de dolari. La 14 aprilie 2015, Sheriff a fost pusă sub învinuire, incriminându-i-se comiterea infracțiunii de contrabandă.

În cele din urmă, în toamna anului 2018, în ajunul alegerilor legislative din februarie 2019, procurorul de caz, Lilian Bacalîm, a considerat că în această cauză lipsesc cu desăvârșire elemente de infracțiune. Drept schimb, Sheriff a transportat pe malul drept alegători pentru a participa la scrutin.

Lilian Bacalîm nu mai lucrează în domeniul procuraturii și este coleg de partid cu fostul polițist Gheorghe Cavcaliuc.

Procuratura Generală nu are în prezent în gestiune cauze penale inițiate pe numele factorilor de decizie / proprietarilor SRL Sheriff de la Tiraspol / Holdingului Sheriff Tiraspol.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE