Teatrul Național „Eugene Ionesco” își sărbătorește 30 de ani de la fondare

1194
0
Echipa Teatrului Național „Eugene Ionesco” în frunte cu Petru Vutcărău, 9 septembrie 2021

Teatrul Național  „Eugene Ionesco” (TEI) și-a celebrat pe 9 septembrie cea de-a 30-a aniversare, alături de actori, invitați speciali și prieteni ai teatrului. În cadrul manifestării a avut loc premiera absolută a filmului documentar „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de Mircea Surdu. Iar la final câtorva actori și invitați de vază le-au fost acordate diplome aniversare. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

TEI – garanția securității noastre culturale

Atmosfera evenimentului a fost una de revedere cu oameni dragi, actori, colegi de breaslă, personalități din domeniul culturii. Îmbrăcați la patru ace, s-au reunit pentru a celebra frumoasa vârstă de 30 de ani ai Teatrului Național „Eugene Ionesco”. 

În prezent, teatrul are o echipă de tineri înflăcărați, pasionați de artă. „Eu sunt actor la Teatrul Național „Eugene Ionesco” de opt ani, dar oamenii care au stat la baza acestui teatru cred că au de spus mai multe. 30 de ani este o viață de om și acest eveniment este extraordinar”, a declarat unul dintre actorii teatrului, Anatol Guzic. 

Într-o asemenea zi, ziua de naștere a teatrului, am încercat  și noi să invităm oamenii apropiați  sufletului nostru, acestei instituții. Țineți minte de unde a pornit Teatrul «Eugene Ionesco»? De la cafeneaua «Fulgușor»… Multe s-au întâmplat de atunci. Pe lângă faptul că serbăm o vârstă de 30 de ani, astăzi  vom vedea și un film documentar de Mircea Surdu. Pentru cei care nu știu, vă spun că este al doilea film despre Teatrul «Eugene Ionesco». Primul film, «Încercarea cercului», a fost realizat în 1990 de Alecu Deleu, atunci când noi încă nu aveam actele în regulă”, afirmă directorul Teatrului „Eugene Ionesco”, Petru Vutcarău. 

La eveniment a fost prezent și primul director al Teatrului „Eugene Ionesco”, Alexandru Corduneanu. „Începuturile teatrului au fost puțin altfel, felicitări cu această ocazie fericită pentru noi toți. Eu sunt mândru că există acest teatru, sunt mândru pentru cei care au lucrat, au început această aventură, această odisee teatrală, sunt mândru pentru cei care au luptat și au plecat și pentru cei care au luptat și au rămas, și pentru cei care vor continua. Teatrul «Eugene Ionesco» este mai mult decât un teatru, este garanția securității noastre culturale, dar este așa fiindcă teatrul este mândru de titulatura pe care o poartă și nu a picat niciodată de la această titulatură”, mărturisește Alexandru Corduneanu. 

O istorie a unei generații de creatori

Cu ocazia celor 30 de ani ai TEI, la eveniment a fost prezentat filmul documentar „Șapte personaje în căutarea unui teatru” de Mircea Surdu, realizat de „TeleFilm Chișinău”, cu suportul Centrului Național de Cinematografie.

Mircea Surdu a mărturisit că ideea filmului i-a venit de la regizorul Alecu Deleu. Titlul inițial al filmului era „Încercarea cercului, 2”. „Până la urmă, am ajuns la titlul «7 personaje în căutarea unui teatru». Categoric, nu este o istorie a Teatrului «Eugene Ionesco», ci este o istorie a generației noastre”. 

Protagoniștii documentarului sunt Petru Vutcărău, Ala Menșicov, Elena Chioibaș, Boris Cremene, Elvira Platon, Andrei Moșoi, Nelly Cozaru, sunt printre acei tineri înflăcărați cărora în anii 90 le-a venit ideea de a forma un teatru propriu. 

E o mare bucurie să particip la serbarea celor 30 de ani ai Teatrului «Eugene Ionesco». Îl respect pe Mircea Surdu  pentru că a fost și este un îndrăgostit de teatru, de oamenii teatrului, de oamenii de cultură. Un intelectual care ține foarte mult la generația în care s-a format. A depus un mare efort pentru a realiza acest film. Prin aceste doar șapte personaje, șapte actori, am revăzut și am înțeles mai bine atmosfera din acele vremuri și atmosfera vieții sociale, a vieții politice și atitudinea față de cultură, de teatru, atitudinea față de oamenii de cultură. E o calitate rară, aceea de a te dărui, a te consacra teatrului”, ne-a spus actrița, pedagogul Vera Mereuță. Domnia sa a mai adăugat că le-a fost profesoară de oratorică și că îi ține minte pe toți actorii Teatrului „Eugene Ionesco”, își aduce aminte toate spectacolele lor de licență. „Cu cât entuziasm i-a întâmpinat publicul, câtă speranță s-a pus în ei! Aceste speranțe au dat roade. Am impresia că societatea rămâne datoare artei, teatrului, culturii în general. Să-i dorim Teatrului «Eugene Ionesco» mulți ani înainte! Iar generația tânără, pe care am admirat-o astăzi pe scenă, să conștientizeze că teatrul este casa, familia, viitorul ei”, a subliniat Vera Mereuță.

Petru Vutcărău: „Filmul «7 personaje în căutarea unui teatru» ne propune o temă de discuție, de analiză”

În filmul „7 personaje în căutarea unui teatru” actorii vorbesc despre începuturile carierei lor, despre provocările  prin care au trecut pentru a-și împlini visul de a fonda un teatru. E despre soarta fiecăruia în parte, e despre sutele de kilometri ce îi despart astăzi pe unii dintre ei de patrie.

E un film despre care trebuie să se vorbească mai mult, el ne propune o temă de discuție, de analiză, de păreri. Filmul nu are nevoie de vorbele mele, a transmis tot”, conchide directorul Teatrului Național „Eugene Ionesco”, Petru Vutcarău.

Teatrul Național „Eugene Ionesco” a fost fondat la 11 septembrie 1991, în perioada când ministru al Culturii al R. Moldova era Ion Ungureanu. Teatrul a fost creat la inițiativa unui grup de 13 actori, absolvenți ai Școlii de Teatru „Șciukin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău. Marele dramaturg Eugene Ionesco și-a dat personal acordul ca noul teatru să-i poarte numele, acesta fiind primul trofeu obținut de către descendenții școlii vahtangoviene.

La mulți ani, TEI!

Ludmila Hițuc, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE