Memoria scurtă a societății noastre. Morari-Tkaciuk – un roman în SMS-uri

2073
0

Am decis să republicăm articolul Svetlanei Corobceanu din „Jurnal de Chișinău” (6 aprilie 2012) pentru a reaminti publicului că Natalia Morari, în bogata sa biografie de activistă, nu e la primul episod neelucidat. Totodată, am inserat și editorialul lui Val Butnaru din 3 aprilie, același an, în care fondatorul „Jurnalului de Chișinău” lămurește cum a ajuns în posesia acestui schimb de sms-uri. Așa, ca să nu spună nimeni că nu a știut până acum nimic reprobabil despre Natalia Morari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

E la nave va…Val Butnaru

7 aprilie: incredibila poveste a lui Mark și Natasha

În cele ce urmează, asta va fi – vă vom dezvălui, cu adevărat, o incredibilă poveste dintre două personaje. Ca în piesele shakespeariene – el și ea: Natasha și Mark. Mark și Natasha. Dar să le luăm pe rând.

Cu ceva timp în urmă, să fi fost acum o lună sau poate mai mult, cineva a adus la redacție și a lăsat, pe numele meu, un plic gros cu un conținut misterios, la prima vedere – un schimb de sms-uri dintre cei doi. Pe o pagină atașată era adăugat un text laconic în care un anonim ce pretinde că e fost polițist spune că a găsit aceste file în timpul evenimentelor din 7 aprilie. Cam atât.

Citind documentul, l-am găsit extrem de curios, incitant și chiar, beletrizabil, dar, ne-am întrebat în repetate rânduri, ce relevanță are acesta în descoperirea adevărului despre 7 aprilie? Nu e vorba oare de o corespondență privată, amoroasă pe alocuri, ce ar trebui să rămână în arhivele celor care au organizat interceptarea?

Cititorii atenți ai Unionului și ziarului „Jurnal de Chișinău” au observat probabil că, acum două săptămâni, am publicat un fragment din documentul secret și un banner în care spuneam VREM MAI MULT. Eram siguri că cei care ne-au trimis plicul vor reacționa într-un fel anume și, cine știe, ne vor furniza informații suplimentare privind acest subiect. Zadarnică așteptare!

Între timp, discuțiile în cadrul redacției Union atinseseră punctul de fierbere. Publicăm sau nu publicăm documentul?

Tabăra hiperdeontologică pedala pe ideea că e vorba de o corespondență privată și nu ar trebui să ne băgăm în viața oamenilor. Ceilalți, adevărați câini turbați ai societății, aduceau argumente imbatabile: în cazul dat nu e vorba de doi hulubași îndrăgostiți și neprihăniți, ci de niște personaje care au jucat, poate, cele mai importante roluri în derularea evenimentelor din 7 aprilie. Pe urmă, conținutul discuțiilor lor nu vizează doar relațiile lor intime, dar și aspecte care, fie și indirect, ar putea turna lumină asupra celor întâmplate acum trei ani.

Până la urmă, a învins tabăra dură, și am căzut de acord cu ei că documentul prezintă un subiect de rezonanță publică fiindcă atinge un subiect de maxim interes național. Așadar, timp de șase zile, veți avea ocazia să urmăriți incredibila poveste a lui Mark și Natasha.

Union.md

Text preluat din arhiva ziarului „Jurnal de Chișinău”, 3 aprilie 2012

*****

Cu o zi înaintea descinderii în forță a polițiștilor în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 și de moartea lui Valeriu Boboc, unul din organizatorii acțiunilor de protest, jurnalista Natalia Morari, îi urează „noapte bună” ideologului PCRM, Mark Tkaciuk, în noaptea de 6 spre 7 aprilie, la ora 1.40. Descifrarea schimbului de SMS-uri, document care a ajuns acum câteva săptămâni la redacția noastră, scoate la iveală că, în timp ce scanda „Jos comuniștii!”, Natalia Morari ar fi avut o legătură strânsă, pe alocuri chiar cu tentă amoroasă cu Mark Tkaciuk. Le-a urat succese în alegeri lui Vlad Filat și Dorin Chirtoacă, însă era convinsă că va învinge PCRM. „Iată că s-a terminat”, îi trimite un mesaj de încurajare Natalia Morari, în amiaza zilei de 5 aprilie prietenului său Mark, care până atunci se arătase foarte ocupat. Pe parcursul campaniei, cei doi își tot trimiteau mesaje în care își spuneau că le e dor unul de celălalt.

La 11 februarie 2009, Mark Tkaciuk se arată convins, într-un mesaj trimis Nataliei, că comuniștii vor câștiga în alegeri 65 de mandate. O săptămână mai târziu, acesta îi solicită sfatul dacă e cazul „să plaseze și PCRM billboard-uri prin Chișinău”. Natalia Morari îi sugerează că oricum Chișinăul nu le aparține comuniștilor, de ce ar cheltui banii poporului pentru aceasta? Banii poporului nu-i cheltuim. Niciodată. Dar Chișinăul e al nostru. De „bani publici” m-am supărat, nu repeta în urma lor toate prostiile. Gata. Atârnăm billboard-uri”, pare decis Tkaciuk. „Glumesc. E aproape ca o metaforă”, se dezvinovățește Morari.

Apoi, pe 4 aprilie le-a urat succese în alegeri și le-a zis că „le ține pumnii” lui Vlad Filat și Dorin Chirtoacă prin SMS, însă era convinsă că va învinge PCRM și asta transmitea la Moscova. „Iată că s-a terminat”, îi trimite un mesaj de încurajare Natalia Morari, în amiaza zilei de 5 aprilie 2009 prietenului său Mark, care până atunci se arătase foarte ocupat. Pe parcursul campaniei, cei doi își tot trimiteau mesaje în care își spuneau că le e dor unul de celălalt.

Deplasări în SUA și Europa

Pe lângă unele frivolități, corespondența dintre cei doi relevă și faptul că, în pragul alegerilor electorale din 2009, Morari a avut o serie de deplasări peste hotare, în SUA și Europa.

Pe 12 februarie, Natalia îi adresează o rugăminte lui Tkaciuk în care îi solicită informații despre grupările criminale din RM, cine-s liderii și dacă mai activează acestea, motivând că ar avea nevoie de informații pentru un proiect european vizând această temă. Câteva ore mai târziu, aceasta are o discuție cu un prieten căruia i se plânge că o îngrijorează ceva. Acela îi propune să se întâlnească în „Stanbul” (Istanbul – n.r.), Turcia sau Europa. Morari alege Turcia, „pentru că e mai ieftin”. În seara aceleiași zile, Tkaciuk îi răspunde că până în 2001 în RM au activat 116 grupări criminale care „întruneau circa 2000 de luptători. Toți sunt după gratii”, se laudă el. Cifrele par s-o impresioneze, „dar asta e puțin”, îi scrie Moraru, solicitând să i se prezinte o persoană care cunoaște în detaliu problema.

Pe 25 martie, jurnalista Natalia Morari întreprinde o călătorie în SUA. Aproape de miezul nopții, Tkaciuk îi trimite un SMS în care își cere scuze de la ea pentru întârziere. Aceasta îl informează că e deja la aeroport și că, în scurt timp, avionul va decola spre SUA. Merge în Los Angeles și New York, unde va avea întâlniri cu cineva din rândul „libertarienilor”. Tkaciuk o roagă să transmită salutări unei cunoștințe mai vechi. La întoarcere, pe 1 aprilie, aproape de miezul nopții, Natalia îi trimite un SMS în care îl întreabă dacă i-a fost dor de ea. „Desigur, dar ție?”, o întrebă el. „Sunt acasă”, îi răspunde ea înainte să-i ureze „noapte bună”.

Căsătorie de conveniență?

În timpul corespondenței dintre cei doi, pe ici-colea apar mesaje de la și pentru Ilya Barabanov, fostul soț al jurnalistei, care par să confirme unele zvonuri referitoare la căsătoria lor de paie. „Atât timp cât exista un scop și un sens, mă aranja să fiu „soțul Nataliei Morari”, dar să fiu „soțul de la care ea a plecat la…” categoric nu mă aranjează”, îi comunică el. În discuțiile dintre aceștia, transpare numele lui Baghirov, cel despre care în presă s-a vehiculat că anterior ar fi avut un roman cu Morari.

Filmul discuției dintre cei doi se întrerupe la 6 aprilie. La ora 21.00, Natalia Morari le trimite câte un SMS lui Vlad Filat și lui Dorin Chirtoacă în care îi anunță că „trebuie să vorbim”. Iar la ora 22.14 min. aceasta comunică cu Mark Tkaciuk în care acesta îi spune: „Acum, întoarceți microbuzul cu oameni”. „Mark, noi demult nu mai suntem la proteste. Am anunțat că acțiunea a luat sfârșit. Mâine la 10.00”. Jumătate de oră mai târziu mai primește un mesaj de la Tkaciuk cu conținutul: „Provocare”.

A apărut de nicăieri”

Ghenadie Brega, unul din organizatorii acțiunii de protest din seara zilei de 6 aprilie, ne spune că până atunci știa despre Natalia Morari doar ceea ce apăruse în presă, că a fost expulzată din Federația Rusă pentru o investigație în care fuseseră aduse critici la adresa autorităților de la Kremlin. În dimineața zilei de 6 aprilie, i-a telefonat Elena Zgardan, o tânără pe care o cunoștea de pe un site de socializare. Aceasta l-a invitat la o întâlnire cu Morari pentru a discuta situația legată de tărăgănarea procesării datelor despre alegerile din 5 aprilie. S-au întâlnit în dimineața aceleiași zile la cafeneaua „Gălbenuș”. „Natalia Morari a propus să organizăm un flash mob, tot ea a venit cu ideea să venim cu câte o lumânare la monumentul lui Ștefan cel Mare, își amintește Brega cum a apărut grupul „Sunt anticomunist!” din care a făcut parte și Morari.

În după-amiaza aceleiași zile, au depus o solicitare de autorizare a acțiunii de protest la Primărie. Potrivit lui Brega, în aceeași seară, sesizând riscul că acțiunea de protest poate degenera în violențe, au convenit cu Morari să nu participe a doua zi în calitate de organizatori la proteste, ci în calitate de simpli cetățeni, și să iasă cu un mesaj în cadrul unei conferințe de presă în care să explice că protestul organizat de ei a fost încheiat la ora 20.00. Ceea ce a urmat după nu a fost organizat de grupul lor.

A dat de bănuit

Spre surprinderea lui Brega, a doua zi, Morari a continuat să figureze în calitate de organizator al protestului. „Dacă au început violențele, oare organizatorii nu trebuia să anunțe că din momentul acesta mitingul este suspendat, că nu mai suntem organizatori, ea însă îl continua, mie cel puțin nu mi-i clar în astfel de condiții cum a putut ieși basma curată fără a sta după gratii săptămâni și luni întregi ca cei care au aruncat o singură piatră”, mai spune Brega. Pe 7 aprilie, Morari a difuzat și un comunicat de presă în numele grupului de inițiativă în care aducea critici partidelor liberale că nu sunt alături de cetățeni, că se tem să iasă în PMAN și sunt lași. „Nu știam nimic de acel mesaj și nu eram de acord cu el. M-au surprins și unele mesaje lansate de ea, prin care îndemna protestatarii să meargă la TV Moldova 1, să ceară să difuzeze în direct evenimentele din piață”, adaugă Brega.

Seara – cu Tkaciuk, ziua „sunt anticomunist!”

Totodată, membrii grupului „Sunt anticomunist!” au observat că Morari a primit SMS-uri de la Mark Tkaciuk chiar în seara zilei de 6 aprilie. Deși primele două-trei zile pretindea că are nevoie de adăpost și avocați, aceasta nu a ținut cont de rugămintea lor de a închide telefonul. La un moment dat, ei au observat că Morari comunica cu Tkaciuk și au refuzat s-o mai apere. Au dus-o la domiciliu, de unde imediat a fost preluată de câteva persoane în civil. A fost transportată la izolatorul CCCEC de unde a fost eliberată în scurt timp la intervenția viceministrului de Interne, Valentin Zubic, și ulterior nu a mai fost presată de procurori.

După trei ani de la evenimentele din aprilie, îmi dau seama că nu e un personaj oarecare, dar e un om care știa din timp ce se întâmplă. Probabil, o structură politică pregătea evenimentele din aprilie, cineva care ar fi fost interesat să deturneze protestele pașnice putea să utilizeze cercuri de oameni și să le canalizeze efortul pentru a face dintr-un protest pașnic unul violent și a ieșit din aceasta cu imaginea curată. Asta au reușit să facă comuniștii, n-au apărat instituțiile statului, iar în final tot opoziția era învinuită de organizarea acțiunilor de protest și de distrugerea acestora”, este de părere Brega.

Tkaciuk: „Nu comentez”

Solicitat de „Jurnal de Chișinău”, deputatul Mark Tkaciuk a refuzat să comenteze în ce relație era cu jurnalista Natalia Morari în perioada evenimentelor din aprilie 2009. „Nu comentez în niciun fel”, a răspuns el și la întrebarea ce crede despre transmiterea către mass-media a mapei cu documentele care conțin descifrarea SMS-lor dintre cei doi. Natalia Morari nu a fost de găsit pentru a comenta aceste lucruri. Fostul comunist, Vladimir Țurcan, care a condus inițial Comisia de investigare a evenimentelor din 7 aprilie, a declarat la rândul său că nu știa nimic despre relația dintre cei doi și că numele îi amintește doar de faptul că aceasta figura printre organizatorii protestelor, din care cauză au cerut FR informații despre cauzele expulzării acesteia.

OPINIE

Ghenadie Brega, unul din organizatorii protestelor din 7 aprilie: „Victimă”

Natalia Morari, Elena Zgardan, Artur Gurău păreau credibili în acea perioadă, făceau dezbateri la „Think Moldova”, organizație apărută înainte de alegerile din 2009, care a avut câteva întâlniri cu politicieni, fiind foarte intens mediatizată în Republica Moldova. Probabil că astfel se încerca scoaterea lor în vizorul societății ca fiind mari formatori de opinie, inclusiv cu alura aceasta de jurnalist alungat din Rusia a Nataliei Morari. Ea a apărut ca și cum a fost aruncată din Rusia, și în Moldova majoritatea TV au prezentat-o ca pe o victimă, dar nici înainte, nici după aceasta n-am găsit nimic scris de ea: investigații, materiale jurnalistice incisive”.

CORESPODENȚĂ

Tkaciuk: Лю. Блю.”

Corespondența între cei doi, în majoritatea cazurilor, se purta seara târziu. La 15 martie 2009, după ora 22.00, ei își spun:

Natalia Morari: Și mie mi-i dor de tine.

Mark Tkaciuk: A?

NM: După data de 5.

MT: Nu voi rezista.

NM: De ce?

MT: Pur și simplu.

MT: Roman în SMS-uri.

NM: Acesta are totuși un farmec.

NM: Eu m-am atașat de tine.

MT: Ceapaev și puștiul («Чапаев и пустота»).

NM: Cartea mea preferată.

MT: Un Dumnezeu puternic, pentru domni puternici.

NM: Te iu…

MT: Nu glumi așa.

NM: Ok.

NM: Nugluminuglumi

Articol preluat din ziarul „Jurnal de Chișinău”, publicat la 6 aprilie 2012, autor: Svetlana Corobceanu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE