Naționala Moldovei a câștigat etapa Euro Beach Soccer League

844
0
Foto:Vadim CAFTANAT

Reprezentativa națională a Republicii Moldova de fotbal pe plajă s-a impus într-un stil de zile mari în prima etapă a Turneului Euro Beach Soccer League, Divizia B, ce s-a desfășurat în perioada 28 iulie – 1 august curent pe Arena de fotbal pe plajă din Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, selecționata condusă de antrenorul Ruslan Pernai a acces în faza competițională următoare (Turneul final de promovare în eșalonul superior al Campionatului European), care va avea loc la Figuiera Da Foz (Portugalia), în intervalul 9-12 septembrie a.c.

Început de mare potențial

Selecționata Moldovei s-a impus cu un neverosimil 6-0 (1-0, 2-0, 3-0) în primul său meci de la acest turneu – disputat împotriva reprezentativei Slovaciei, din cadrul grupei „A”. Partida însă a început cu atacurile echipei oaspete, iar în minutul 3 de joc goalkeeperul nostru, Ruslan Istrati, a salvat poarta, reținând mingea trimisă printr-o foarfecă de toată frumusețea. După care își mai salvează o dată echipa, parând în min. 4 un penalty. Trecând printr-un astfel de duș rece, naționala Moldovei dintr-odată parcă se dezmetici, înscriind rapid un eurogol marca Nicolae Ignat, care din fața porții a lobat cu capul după o pasă venită din propria jumătate a terenului de la Ruslan Istrati. Se vedea de la o poștă că acești doi jucători se înțeleg de minune, ei fiind și colegi de echipă la Nistru Chișinău. Cu scorul de 1-0 formațiile au plecat la pauză. După reluarea partidei, căpitanul Grigore Cojocari a mai înscris de două ori în uralele publicului dornic de spectacol: prima dată dintr-o lovitură liberă de la mare distanță, iar a doua – din fața porții după o centrare laterală. În repriza a treia Leonid Podlesnov reușește să marcheze, ieșind unu la unu cu portarul slovacilor, Peter Tarr, scorul final fiind stabilit de Andrei Negară (din penalty) și Constantin Gurjui.

Hora victoriei

Este de menționat că la competiție au participat 11 echipe naționale, divizate în trei grupe: Bulgaria, Slovacia, R. Moldova (grupa A); Grecia, Kazahstan, Lituania, Suedia (grupa B); Estonia, Cehia, România, Norvegia (grupa C). Câștigătoarele grupelor și cea mai bine clasată echipă de pe locul doi au luptat apoi pentru desemnarea campioanei turneului de la Chișinău. De asemenea, în paralel, au fost organizate și miniturnee pentru locurile 5-8 și 9-11. De remarcat că primele șapte echipe s-au calificat la turneul din Portugalia, amintit mai sus.

Selecționerul Moldovei, Ruslan Pernai, aclamat de jucătorii naționalei

În următorul său meci din grupă, fotbaliștii noștri au întâlnit echipa Bulgariei, de care au trecut cu mare încredere, scor 3-1 (1-0, 2-1, 0-0), golurile tricolorilor fiind marcate de Grigore Cojocari, Andrei Negară și Dumitru Graur. Astfel, reprezentativa Moldovei s-a clasat pe primul loc în grupă și a acces în semifinale, unde de asemenea s-a impus fără drept de apel în fața Cehiei: 5-2 (1-1, 3-0, 1-1). De data aceasta s-au remarcat Andrei Negară (hat-trick), Leonid Podlesnov și Grigore Cojocari.

Finală cu valențe triumfale

Meciul final a adus față în față cele mai valoroase și pregătite echipe ale turneului, Moldova și Estonia. Tribunele au devenit neîncăpătoare pentru publicul venit să-și încurajeze favoriții și dornic de mare spectacol care i-a și fost oferit din plin. Să luăm însă evenimentele în ordinea lor de desfășurare. Prima jumătate a reprizei întâi a avut un caracter echilibrat, de tatonare. Iar în minutul 6, Nicolae Ignat reușește să deschidă scorul printr-un șut din propria jumătate a terenului, mai exact de lângă propria poartă, marcând un gol senzațional, cu o boltă bine plasată ce l-a păcălit pe portarul Kaspar Kotter.

De la stânga la dreapta: Ruslan Istrati (Cel mai bun portar), Andrei Negară (Cel mai bun jucător), Lukáš Trampota (Cel mai bun golgeter)

Al doilea mitan a început cu atacuri furibunde întreprinse de ambele părți. Pe la mijlocul reprizei am asistat minute bune la o dominare covârșitoare a tricolorilor, situație ce s-a materializat cu un gol imparabil, din propriul careu, marcat cu putere în vinclu de portarul nostru Ruslan Istrati. Execuția s-a dovedit a fi o surpriză pentru goalkeeperul estonian, care nu făcu nici cea mai mică tentativă de a reacționa. Iar încă peste două minute înscrie Grigore Cojocari, dintr-o preluare din prima pe flancul drept, trimițând mingea la colțul lung după pasa cu mâna a lui Ruslan Istrati, scor la pauză 3-0.

Cu trei minute înainte de fluierul final, golul oaspeților, marcat din fața porții de Edwin Stuf, le-a redat speranța de a întoarce rezultatul. Însă elanul le-a fost tăiat în scurt timp de Nicolae Ignat, care înscrie din propria jumătate de teren, printr-o lovitură liberă executată impecabil la colțul lung. Scorul de 4-1 (1-0, 2-0, 1-1) s-a menținut până la fluierul final, moment în care în tribune s-a declanșat fiesta, stimulată și de hora jucată de fotbaliștii noștri pe nisipul fierbinte, dar devenit atât de drag în acele momente de triumf ale fotbalului pe plajă moldovenesc.

La ceremonia festivă de închidere, în posesia unui premiu special a intrat Andrei Negară (Cel mai bun jucător al turneului), distincție înmânată de către Joan Cuscó, președintele Federației Internaționale de Fotbal pe Plajă (Beach Soccer World Wide – BSWW). Ruslan Istrati a fost desemnat Cel mai bun portar, premiul fiindu-i oferit de Eduard Crețu, președintele Federației Sportive de Fotbal pe Plajă din Moldova. Iar cehul Lukáš Trampota a devenit Cel mai bun golgeter al întrecerii, cu 7 reușite.

Grație performanțelor obținute la etapa calificărilor Euro Beach Soccer League, Divizia B, Regular Stage Winner Moldova 2021, selecționatele Moldovei, Estoniei, Kazahstanului, Cehiei, Greciei, Slovaciei și Lituaniei vor evolua la turneul final de promovare în eșalonul superior. Echipelor respective le va face concurență reprezentativa Turciei, ultima clasată din calificările Diviziei A. Aceste formații vor fi repartizate în două grupe, iar campioana va promova în elita europeană a fotbalului pe plajă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE