UE/Despre exemple ce merită puse în practică (Galerie Foto)

1749
1
Primari în vizită de documentare la stația de epurare din Onișcani. Foto: Natalia Munteanu

Primarii pot schimba spre bine viața comunității prin implementarea unei soluții eficiente mediului. Vorbim despre construcția stației de epurare. Cum să facă asta, care sunt cele mai eficiente metode și la ce acte trebuie să acorde atenție aceștia au aflat în cadrul unei mese rotunde organizate de GAZETA de Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Evenimentul pregătit pentru primari și funcționari publici a avut loc vineri, 18 iunie, în satul Onișcani, r-l Călărași. Primarul de Onișcani, Gheorghe Grecu, a reușit să construiască în anul 2014 o stație de epurare care funcționează pe baza zonelor umede construite, la care s-au conectat 90% dintre locuitorii satului.

Stația de epurare de la Onișcani este un model excelent, deoarece canalizarea gravitațională este cea mai ieftină, a menționat Victor Stanchevici, directorul companiei importatoare de stații de epurare. Potrivit lui Stanchevici, există stații de epurare destinate epurării apelor uzate prin metode mecanice, fizice, chimice, însă cea mai eficientă metodă e biologică.

Cum se alege utilajul stației de epurare

Pașaportul tehnic al stației de epurare este obligatoriu. Dacă nu are un pașaport tehnic, nu vă uitați la acea stație. Avizul sanitar nu e un certificat care dovedește că utilajul este bun. Avizul confirmă că tehnologia e aprobată de Institutul de Ecologie și Geografie din Republica Moldova, care studiază tehnologia, nu utilajul”, explică Victor Stanchevici.

Primarii trebuie să pornească de la un studiu de fezabilitate, astfel aceștia vor cunoaște cât costă și care-i prețul de întreținere a apeductului, a sistemului de canalizare și a stației de epurare. Victor Stanchevici a menționat că e foarte important ca primarul să nu modifice proiectul când construcția stației e în toi.

Primari în vizită de documentare la stația de epurare din Onișcani

Participanții, cinci primari ai localităților așezate pe râul Ichel, au vizitat stația de epurare din Onișcani. Gheorghe Grecu le-a vorbit colegilor primari despre construcția sistemului de canalizare și a stației de epurare din localitate. Fiecare gospodărie din Onișcani plătește lunar câte 15 lei pentru canalizare și câte 50 de lei pentru apă.

Primarul de Românești, Isidor Savin, l-a întrebat pe Gheorghe Grecu din ce bani sunt plătiți cei șase angajați care muncesc la stația de epurare din Onișcani. La rândul său, primarul Gheorghe Grecu i-a răspuns că salariații sunt remunerați din plata localnicilor abonați la serviciul de canalizare. „Cheltuielile sunt mari. Toate gospodăriile comunale sunt în minus. Îți trebuie administrator, contabil, energie electrică, încăpere etc., costuri care se adaugă la prețul abonamentului”, susține primarul de Onișcani. Primarul de Românești a menționat că sătenii săi ar fi nemulțumiți de tariful de 11 lei pe care-l plătesc lunar pentru o tonă de apă. „I-aș aduce să vadă că e 15 lei doar pentru canalizare. La Românești pentru canalizare nu plătește nimeni pentru că este o echipă care spune: nu achitați!”, afirmă Savin.

Apa contaminată cu nitrați din fântâni, gunoaiele, aerul poluat și substanțele chimice folosite în agricultură sunt principalii factori care influențează cel mai nociv asupra sănătății noastre. Cel puțin așa consideră locuitorii satului Onișcani cu care am discutat în preajma oficiului poștal. Gospodarii afirmă că își cresc legumele cu apă, aer și soare, adică fără pesticide și erbicide.

Un pensionar ne-a spus că la Onișcani sunt foarte puține persoane care fac afaceri în agricultură. Persoanele apte de muncă muncesc la stația de epurare, la Postul de Salvatori și Pompieri și la Centrul de Sănătate din Onișcani.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU