Hotelul Național, mărul discordiei la Primărie. Ceban vrea demisia lui Chironda, pentru că acesta se opune demolării

1345
1

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, i-a cerut marți, 22 iunie, viceprimarului Victor Chironda să-și dea de bunăvoie demisia, anunțând că, în caz contrar, îl va demite el însuși. Ceban îl acuză pe Chironda, responsabil la Primărie de probleme de urbanism, de lipsă de la serviciu, de performanțe reduse și întârziere a executării unor sarcini care se află în domeniul lui de competențe. Ceea ce însă Ceban a spus doar în treacăt este că neînțelegerile sale cu Chironda, care au luat amploare pe parcursul ultimei săptămâni, au fost generate de faptul că ultimul se opune demolării Hotelului Național din Chișinău.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În schimb Chironda n-a ezitat să-l acuze direct pe Ceban că „este personal interesat în demolarea acestei clădiri și acoperă cu prețul propriei imagini o ilegalitate promovată intens de cei care au influență asupra sa”.

Primarul a enumerat, într-o conferință de presă, un șir de proiecte pe care subalternul său nu le-ar fi dus la capăt, deși era responsabil de realizarea lor.

„Conceptul cu privire la comerțul stradal: trebuia să vină cu soluții în martie, nu a venit nici în iunie, când am avut acel balamuc cu gheretele. L-a preluat Inga Ionesii și pe acel segment l-a dus la bun sfârșit. Reparația drumurilor: calitatea lucrărilor, implicare zero. L-ați văzut undeva? A fost Ilie Ceban, care e responsabil de segmentul juridic. Reabilitarea parcurilor și zonelor verzi: sunt multe pe care le-am făcut”, a declarat Ceban, care l-a mai învinuit pe Chironda că își persecută colegii, chemându-i la procuratură și în instanțe.

Ieșirea primarului Ceban vine la doar o zi după ce viceprimarul Chironda a anunțat că va contesta repetat la CNA autorizația de demolare a Hotelului Național și va cere examinarea legalității acțiunilor unor funcționari de la Direcția Generală Urbanism, Arhitectură și Relații Funciare. El o acuză, de fapt, pe arhitectul-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, că ar fi falsificat procesul-verbal din 11 martie al Consiliului Urbanistic cu privire la soarta Hotelului Național. Viceprimarul a solicitat săptămâna trecută lui Ceban să inițieze o anchetă de serviciu în privința acesteia, însă la scurt timp s-a pomenit în centrul atenției unei comisii care urma să elucideze circumstanțele absenței sale de la serviciu. Însuși Chironda spune că această absență este perfect motivată, deoarece s-a produs în perioada când era infectat cu COVID-19.

La rândul său, Svetlana Dogotaru îl acuză pe viceprimar că poartă „o vendetă personală”, dar și că ar urma scopuri politice, deoarece și-ar dori să candideze în Parlament pe un loc eligibil de pe listele vreunui partid.

Până în prezent, în acest scandal nu s-a pronunțat doar Moldova-Tur SA, beneficiarul unui complex multifuncțional care se presupune că va fi construit în locul Hotelului Național.

Schiță a proiectului unui complex multifuncțional ce se propune să fie ridicat în locul Hotelului Național din Chișinău

Menționăm că Hotelul Național, fost „Intourist”, a cărui construcție a fost finisată în 1978, se află de zeci de ani în paragină, ajungând în prezent o gunoiște și un loc de adăpost pentru boschetari. În 2006, când ministru al Economiei era actualul lider al PSRM, Igor Dodon, clădirea a fost privatizată, iar firma Alfa-Engineering din Căușeni, care a preluat 83,24% de acțiuni ale statului în societatea Moldova-Tur, se angaja să investească 33 de milioane de dolari, timp de doi ani, și să transforme Naționalul într-un hotel de 5 stele. Cu toate acestea, clădirea rămâne în ruine, iar în legătură cu scandalul ce l-a provocat mai mulți experți și analiști au presupus, în comentarii pe rețelele de socializare, că prin acordul de a demola hotelul primarul Ion Ceban plătește niște polițe celor care finanțează PSRM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU