Emeritul director al liceului românesc „Lucian Blaga” de la Tiraspol, Ion Iovcev, eliberat din funcție… printr-un sunet de telefon

1652
3
Ion Iovcev, acum 10 ani, la aniversarea a 20 de ani de la înființarea Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol

Directorul liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga”, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție printr-un ordin al ministrei în exercițiu a Educației, Liliana Pogolșa. Iovcev, care a condus liceul timp de aproape 30 de ani, rezistând la numeroase provocări și tentative din partea regimului de la Tiraspol de a închide această instituție, fiind decorat pentru meritele sale cu „Ordinul Republicii”, scrie pe Facebook că acum, în ajunul unei aniversări, s-a „învrednicit” să fie anunțat despre această decizie la telefon.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„Mi-am dedicat în întregime acestei școli, sufletul și inima îi aparține Liceului, copiilor. N-am crezut ca doar printr-un singur sunet de telefon… se poate de…. și doar să-ți sune că azi este ultima zi de muncă…”,

Ministerul Educației a reacționat într-un târziu la insistențele jurnaliștilor, purtătoarea de cuvânt a instituției justificând gestul prin faptul că Ion Iovcev a depășit vârsta de pensionare. „Conform Codului muncii, funcția de director poate fi deținută până la vârsta de 65 de ani. Dl. Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani”, a declarat Cristina Gonța, invariabil, mai multor instituții de presă.

Menționăm că Ion Iovcev a condus din 1992 Liceul „Lucian Blaga”. Pe parcursul anilor nu a ezitat să critice administrația separatistă, pentru încălcarea sistematică a drepturilor omului, fapt pentru care a fost hărțuit permanent de regimul de la Tiraspol. În 2004, bunăoară, el a fost unul dintre principalii protagoniști ai rezistenței pe care profesorii și elevii au opus-o unei încercări fără precedent de a închide definitiv școlile cu predare în grafia latină din Transnistria. Iar în 2014, autoritățile separatiste de la Tiraspol l-au amendat cu echivalentul a 3.000 de lei, în urma unei mascarade de proces în care a fost sancționat pentru că a refuzat să predea actele Liceului pe mâna regimului transnistrean.

Liceul „Lucian Blaga” este una din cele șapte școli cu predare în limba română, în baza grafiei latine, care mai activează în prezent în regiunea transnistreană.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

3 COMENTARII