Demiterea lui Ion Iovcev din funcția de director al liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga”, printr-o simplă înștiințare la telefon, a provocat o avalanșă de reacții indignate din partea unor foști și actuali demnitari, dar și a unor persoane publice, care au calificat această decizie drept revoltătoare. Iar eurodeputatul român Eugen Tomac, care a catalogat decizia Ministerului Educației de la Chișinău ca pe o notă de „dispreț față de învățământul în limba română”, i-a propus lui Ion Iovcev să devină consilierul său la Parlamentul European. Toate acestea în timp ce Ministerul Educației s-a limitat să justifice eliberarea din funcție a lui Ion Iovcev prin faptul că acesta a depășit limita vârstei de pensionare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„Este regretabilă motivarea deciziei și maniera în care a fost adus la cunoștință ordinul privind concedierea. O decizie neinspirată și dăunătoare. Sper că conducerea MECC va reveni asupra hotărârii de astăzi, iar Liceul Teoretic „Lucian Blaga” își va continua nestingherit activitatea”, spune un fost ministru al Educației, Corneliu Popovici.
Consiliera prezidențială în domeniul educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, și ea fostă ministră a Educației, scrie: „Nu întreb anumiți demnitari despre decență și morală acolo unde nu este. Întreb care era graba, acum? Sau există ordine dodoniste, așa încât partea transnistreană să aibă asigurări că dl director nu va mai face parte din grupul de lucru pe problemele școlilor noastre? Că le stătea ca sarea în ochi”.
Și deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, sugerează că demiterea lui Ion Iovcev nu e deloc întâmplătoare, producându-se exact atunci când grupurile de lucru pe educație de la Chișinău și Tiraspol se întâlnesc într-o nouă rundă de discuții.
Fostul ministru al Reintegrării, Victor Osipov, îi sugerează directorului Liceului „Lucian Blaga” să atace decizia ministerului în judecată. „Sigur că e penibil, să fiți pus tocmai Dvs. în asemenea situație de către exponenți ai conducerii RM, dar trebuie de anulat efectele prin acțiuni concrete, juridice”, susține Victor Osipov, citat de portalul Anticoruptie.md”.
În același timp, europarlamentarul român Eugen Tomac promite că „această lovitură împotriva unui om demn nu va rămâne fără consecințe!”.
„Decizia Ministerului Educației de la Chișinău denotă dispreț pentru educația în limba română, un gest care demonstrează cât se poate de limpede că pentru autoritățile autoproclamate de la Tiraspol și susținătorii lor școala românească din regiunea transnistreană reprezintă adevărata amenințare generatoare de insomnii, nu prezența trupelor rusești”, a reacționat Tomac, adăugând că, de săptămâna viitoare Ion Iovcev va fi consilierul său la Parlamentul European.
În acest context, presa de la Chișinău amintește că ministra în exercițiu a Educației, Liliana Pogolșa, cea care a emis ordinul de eliberare din funcție a lui Ion Iovcev, a fost adjuncta lui Gheorghe Sima în același minister în 2003, atunci când s-a încercat redenumirea disciplinelor școlare limba și literatura română în „moldovenească”.
De asemenea, o investigație din 2019 a portalului „Moldova Curată” a dezvăluit că numele Lilianei Pogolșa, care întreaga viața a lucrat doar ca bugetară, figurează într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Funcționara deținea un apartament de 3 milioane de lei și locuia într-un imobil de lux din sectorul Buiucani al Chișinăului, pe care nu-l indicase însă în declarațiile sale de avere. Acolo nu apărea nici firma fondată de soțul său. Imobilul familiei Pogolşa era înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani.
Actuala președintă a R.Moldova, Maia Sandu, spunea anterior că, pe vremurile când a fost ministră la Educație, a încercat să o demită pe Liliana Pogolșa din funcție, pentru incompetență și abuz, însă fără succes.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE