Promo-LEX: Vechile probleme marchează începutul unui nou an școlar în școlile românești din Transnistria

597
0
Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol, una dintre cele opt instituții cu predare în limba română din Transnistria

Asociația Promo-LEX semnalează faptul că noul an școlar este însoțit de vechile probleme cu care se confruntă cele opt instituții cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană. În particular este vorba despre lipsa unor sedii proprii, cele de care dispun fiind pe deasupra neadaptate procesului educațional, citațiile adresate de autoritățile nerecunoscute profesorilor, dar și riscul înrolării forțate în așa-numita „armată” a regimului de la Tiraspol căruia îi sunt supuși absolvenții acestor școli, precum și provocările cu privire la asigurarea liberei circulații a persoanelor și bunurilor în regiune.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Totodată, unele din aceste instituții sunt supuse și altor impedimente.

Astfel, la Gimnaziul Roghi și Gimnaziul Corjova careurile solemne au fost supravegheate de miliția locală (în anul de studii 2020-2021 nu au fost observate astfel de incidente, din motiv că nu au fost organizate careuri), care a interzis intonarea imnului R.Moldova și arborarea drapelului de stat.

La Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” elevii liceului sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de km pentru a ajunge la școală (cea mai lungă distanță este de 54 km).

„În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează importanța executării măsurilor individuale și a celor generale care reies din cele trei hotărâri CtEDO – Catan și alții; Bobeico și alții; Iovcev și alții, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Amintim în acest context că, în august, regimul transnistrean a încercat să suspende activitatea Liceului „Lucian Blaga”, singurul cu predare în limba română din Tiraspol. Administrația separatistă a invocat ca motiv o procedură pretins defectuoasă de numire a directorului interimar al acestui liceu, după ce, în iulie, fostul director, Ion Iovcev, a fost eliberat din funcție printr-o decizie extrem de contestată a fostei ministre interimare a Educației, Liliana Pogolșa. Autoritățile de la Tiraspol au cedat în final, însă numai după intervenția mediatorilor și observatorilor din formatul 5+2, la cererea avocatului poporului și a Biroului pentru Reintegrare al Guvernului de la Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT