Viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda a fost demis vineri, 2 iulie, din funcție ca urmare a unui scandal legat de intenția de demolare a Hotelului Național din Capitală. Decizia a fost luată la cererea primarului Ion Ceban, cu o majoritate de 28 de voturi în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), exprimată de socialiști, comuniști, reprezentanți ai PD, Partidului „Șor”, dar și PL. Consilierii PAS, ai Platformei DA și „Forța Nouă” au părăsit în semn de protest sala de ședințe. Ceban afirmă că Chironda s-ar face vinovat de absențe la serviciu și de performanțe reduse și întârziere a executării unor sarcini care se află în domeniul lui de competențe. Acest fapt a fost constatat de o comisie înființată la directiva lui Ceban, după ce subalternul său a cerut o anchetă la adresa arhitectului-șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEÎntr-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”, Victor Chironda lasă să se înțeleagă că există interese pe care persoane extrem de influente le promovează prin intermediul lui Ion Ceban și al majorității din CMC.
Î: Sunt curios, la fel ca și mulți alții, de ce acest scandal în legătură cu demolarea Hotelului Național se desfășoară exact acum, în plină campanie electorală? Există vreo legătură?
R: De fapt, solicitarea lor a fost și în 2020 și de fiecare dată a primit răspuns negativ. Dar acum, de fapt, înainte de alegeri, ei au vrut să obțină această autorizație de demolare. Ca pe urmă să poată să înstrăineze bunul acesta sau să pretindă la el în instanță la vreun preț. Pentru că o condiție pe care noi am pus-o în 2020, când a fost solicitată pentru prima dată demolarea, a fost că trebuie să fie elaborat PUT (Planul Urbanistic Teritorial), să fie aprobat în Consiliul Municipal, după care putem să discutăm despre demolare. Ca să ne asigurăm exact ce va fi în loc.
Dar ei au vrut și au insistat ca această autorizație de demolare să fie exact acum. Și, eu nevrând să semnez, ei au așteptat să plec în concediu și au semnat-o exact acum. De aceea, am sesizat acest lucru. Ca viceprimar pe domeniu, trebuia să reacționez.
Î: Dar, oricum, lucrul acesta pare ciudat. Există o legătură dintre Hotelul Național și Igor Dodon, printr-o alianță cu Ion Ceban? Ați sugerat-o și Dvs. altădată, deși nu ați făcut-o direct.
R: Eu am zis doar așa – că oamenii care stau în spatele acestei afaceri, pentru că eu n-am reușit să aflu cine sunt oamenii care vor să demoleze hotelul, care vor să construiască, nu au ieșit la contact, până acum nu este clar cine sunt ei – bănuiesc că sunt oameni destul de influenți dacă pot să influențeze în așa măsură primarul general, încât el, în loc să inițieze o anchetă de serviciu vizându-l pe arhitectul-șef și tot ceea ce s-a întâmplat, a inițiat această anchetă împotriva mea și mi-a solicitat demisia. Și au adunat atâtea fracțiuni în Consiliu ca să obțină demisia mea.
Probabil că sunt oameni care pot face acest lucru, au suficientă influență, dar cine sunt ei nu pot să spun.
Î: Îmi permit să vă întreb: ați avut și înainte conflicte cu Ion Ceban în funcția Dvs.de viceprimar?
R: Da, au fost situații în care eu, în calitate de viceprimar pe domeniu, aveam o anumită poziție, iar el, cu Dogotaru și cu ceilalți – altă poziție și încercau să mă influențeze. Același lucru s-a întâmplat și cu donația Planului Urbanistic General de către o companie neclară din România, și o serie de PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), și cu alte lucrări care țineau de responsabilitatea și de domeniul meu, dar se încerca să fie atacate viziunile mele, iar vina să fie dată pe mine.
Și de asta am avut situații în care m-am poziționat foarte ferm și ei au înțeles că nu pot face acest lucru. Atunci au urmat acuzații de alt gen: că eu nu m-aș descurca cu atribuțiile, că eu aș avea alte lucruri, deși înțeleg că pricina reală era că nu acceptam să semnez diferite acte dubioase.
Î: A existat în timpul ședinței CMC un personaj – Valeri Klimenko – care a insistat cu tot dinadinsul să vă atace. El are vreun rol în acest scandal?
R: Ei au fost mai mulți. Iar interesul lui Klimenko față de acest proiect este cunoscut. El a spus că a găsit careva investitori. Eu n-am înțeles care este legătura, dar este clară legătura lui directă. El mi-a solicitat de mai multe ori să semnez acea autorizație, acuzându-mă public că nu vreau să o semnez la ședința Consiliului Municipal din 15 aprilie. Și acum exact asta a spus, că el promovează demolarea clădirii hotelului.
Î: Cum se întâmplă totuși că s-a găsit o majoritate de voturi în Consiliu, atâta vreme cât acolo există oameni care ar trebui să reprezinte interesele altor partide decât socialiștii?
R: Asta ziceam și eu: văd că chestiunea asta cu demolarea Hotelului Național și cu demisia mea a devenit un subiect care i-a unit pe toți – de la stânga la dreapta – de la socialiști, comuniști, reprezentantul PD-ului, reprezentantul Partidului „Șor” și reprezentantul Partidului Liberal. Deci, ei toți!
Î: Acuzați un complot, așa să înțeleg?
R: Este vorba despre faptul că toți acești oameni reprezintă interesul caracatiței din construcții, și eu le încurc tuturor. Pentru că ați văzut că argumente reale pentru demiterea mea nu au fost. Au fost niște manipulări, nicio dovadă reală și nici măcar nu mi s-a permis să vorbesc.
Î: Ca să încheiem: cum credeți că ar trebui să arate într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat această zonă care este astăzi ocupată de Hotelul Național?
R: Părerea mea, ca locuitor al acestui oraș, e că clădirea hotelului reprezintă un simbol al orașului și ea poate fi restaurată, renovată și folosită în continuare. Așa cum au fost stipulate obligațiile contractuale atunci când a fost concesionată. Dar, chiar dacă vorbim despre demolare, trebuie să știm exact ce va fi construit în loc. Și clădirea construită în loc trebuie să repete exact parametrii și volumetria clădirii actuale. Nu poate fi vorba despre acapararea terenurilor municipale și de construcția aici a trei clădiri de 25 de etaje în loc de una de 16.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE