Trei surori artiste ne invită la expoziția „Lumini de primăvară”

1071
0
Eudochia Robu. Înger

Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” ne propune un eveniment cultural inedit: pentru prima dată putem vedea creații semnate de trei artiste surori, în cadrul unui vernisaj comun. Cele trei artiste plastice sunt pictorița Eudochia Robu și ceramistele Tatiana Vatavu și Dina Emilian.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Născute în satul Borosenii Noi, Râșcani, în familia Parascoviei și a lui Nicolae Emilian (părinții au în momentul de față vârsta de 82 de ani), cele trei surori au urmat facultăți de artă plastică la Sankt-Petersburg, Chișinău și Iași, apoi fiecare și-a construit propriul destin, producând lucrări de valoare în domeniul picturii, ceramicii sau artei decorative. Expoziția lor comună va fi inaugurată în Săptămâna Mare, pe 29 aprilie, având genericul „Lumini de primăvară”.

Dintre lucrările Tatianei Vatavu, menționăm „Începutul”, „Imensitate”, „Bunăvoință”, „Negocieri”, autoarea folosește pentru plăsmuirea lor șamota, glazura sau diferite procedee ale tehnicii mixte.

Cele mai reprezentative lucrări din expoziție, create de Dina Emilian, sunt „Privirea interioară” (argilă, pigmenți), seria „Păsări” (argilă, glazură), „Flori de toamnă” (tehnică de autor).

Tatiana Vatavu. Bunăvoință

Cunoscuta pictoriță Eudochia Robu participă la expoziție cu 40 de pânze, executate în ulei și culori acrilice. Aceste tablouri sunt din seriile „Îngeri” și „Urători”. Vom admira, de asemenea, mai multe naturi statice cu flori ale pictoriței.

„Seria de lucrări cu îngeri am început-o demult și revin la ea ori de câte ori apare o idee nouă. Lumea îngerilor este lumea pe care n-o vedem, dar care este alături de noi, mereu. O sesizăm numai, o descoperim și o percepem fiecare în felul său. „Urătorii” este un ciclu de lucrări despre tradiții, obiceiuri, port popular, despre comorile spirituale ale neamului nostru, care trebuie sa dăinuie in timp. Sper ca publicul să plece după vizionarea expoziției cu impresii și emoții frumoase despre lume, univers, veșnicie”, a declarat pentru Gazeta de Chișinău Eudochia Robu..

Dina Emilian. Pasăre

Vernisajul celor trei surori include și imprimeuri, grafică, tapiserie. Expoziția va fi deschisă până la 16 mai 2021.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT