Moscova acuză din nou Uniunea Europeană și SUA de „implicare directă” în afacerile interne, invocând de această dată reacția cancelariilor occidentale la deciziile adoptate pe 23 aprilie în Parlament, cu votul majorității „PSRM-Șor”, cu privire la așa-zisa „uzurare a puterii de stat” de către Curtea Constituțională (CC) și tentativa de a o elimina din componența Curții pe președinta acesteia, Domnica Manole. Potrivit Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, criticile diplomaților și oficialităților occidentale denotă „un angajament politic clar, care contribuie la o și mai mare polarizare a societății moldovenești”. Remarcabil este că declarațiile acesteia vin în paralel cu noi îngrijorări exprimate la cel mai înalt nivel în legătură cu tentativele de subminare a independenței CC în R.Moldova.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEZaharova a făcut referire la comentariile președintelui Consiliului European, Charles Michel, ale reprezentantului UE pentru relații externe și politici de securitate, Josep Borrell, ale șefului Delegației UE în R.Moldova, Peter Michalko, precum și ale ambasadorului SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan.
„Emblematic este faptul că, atunci când îndeamnă parlamentul să respecte hotărârile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE se pare că refuză să manifeste același respect față de acțiunile legislatorilor Moldovei. O asemenea diferență în aprecieri confirmă încă o dată că vectorul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” în apărarea cărora se pronunță”, a declarat Zaharova luni după-amiază.
Tot luni, Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat în care califică tentativa de a o înlocui în funcție pe Domnica Manole cu un alt candidat, prin votul majorității din Parlament, ca pe „un atac flagrant la normele democratice și ordinea constituțională a R.Moldova”. Departamentul de Stat se arată deosebit de îngrijorat de faptul că, prin acțiunile sale, Parlamentul aduce atingere activității CC, „care doar recent și-a afirmat independența, după ani de capturare a statului”.
Tot luni, președinta Maia Sandu a avut o convorbire la telefon cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, care a transmis că independența CC trebuie respectată de toate forțele politice de la Chișinău. Șefa statului spune că David Sassoli i-a dat asigurări că Parlamentul European va susține agenda de reforme și parcursul democratic al R.Moldova.
Menționăm că CC examinează marți, 27 aprilie, sesizarea mai multor deputați din opoziție, care au cerut controlul constituționalității hotărârii Parlamentului prin care a fost revocat mandatul Domnicăi Manole. În prealabil, luni, Curtea a suspendat această hotărâre. Iar marți, fostul procuror Boris Lupașcu, cel care urma prin votul coaliției „PSRM-Șor” să o înlocuiască pe Manole în componența CC și care a depus și jurământul în fața Parlamentului, a anunțat că renunță la mandat.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE
[…] că Ministerul rus de Externe a difuzat luni, 26 aprilie, un comentariu în care Maria Zaharova afirmă că îngrijorările diplomaților și oficialităților […]