O nouă manipulare în stilul lui Dodon: spune că a adus 142 de mii de doze de Sputnik V, dar la Chișinău au ajuns numai 71 de mii

805
0
Lotul de vaccin Sputnik V livrat la Chișinău / Sursa FOTO: Facebook

R.Moldova a recepționat sâmbătă, 24 aprilie, doar 71 de mii de doze de vaccin rusesc Sputnik V, și nu 142 de mii de doze, așa cum a anunțat cu triumf liderul PSRM, Igor Dodon, care a însoțit lotul cu avionul care a adus serul de la Moscova. Prezentă la întâmpinare, pe Aeroportul Internațional Chișinău, președinta socialistă a Parlamentului a operat cu aceeași cifră. Din păcate, s-a lăsat dezinformată și șefa statului, Maia Sandu, care a adresat Rusiei un mesaj de mulțumire anume pentru 142 de mii de doze.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Luni, responsabili de la Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au comunicat presei că doar jumătate din cantitatea anunțată de Dodon a ajuns la Chișinău, și anume componenta nr. 1 a vaccinului Sputnik V.

Drept urmare, vaccinarea cu serul rusesc nu poate începe, deoarece nu se știe încă exact când va fi livrată componenta nr. 2. „Este singurul vaccin care are componente diferite”, explică Alexei Ceban, medic epidemiolog la ANSP.

În aceste condiții, 40 de mii de doze din acest lot au fost depozitate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) la Chișinău, iar celelalte 31 de mii de doze au fost livrate la Tiraspol.

Este, de altfel, pentru prima dată când un lot de vaccinuri donate R.Moldova este repartizat direct în regiunea separatistă transnistreană, fără intermedierea autorităților moldovene. Semnificativ în acest context este faptul că la ceremonia de întâmpinare a vaccinului Sputnik V pe Aeroportul Chișinău a fost prezentă o delegație de pretinși oficiali de la Tiraspol, care au făcut declarații și au susținut chiar și o conferință de presă cu această ocazie. Vaccinul a fost trimis la Tiraspol cu un camion flancat cu două drapele rusești și însoțit de Artiom Turov, deputat în Duma de Stat a Federației Ruse. Acesta a declarat că vaccinul rusesc a ajuns în Transnistria datorită implicării personale a lui Vladimir Putin.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT