Revocarea Domnicăi Manole de către majoritatea „PSRM-Șor” e neconstituțională. Reacția lui Dodon

1165
0

Curtea Constituțională (CC) a invalidat marți, 27 aprilie, deciziile votate în Parlament de majoritatea „PSRM-Șor” cu privire la revocarea mandatului de judecătoare a Domnicăi Manole și numirea în locul acesteia a fostului procuror Boris Lupașcu. De altfel, cu puțin înainte de ședința în care CC a examinat acest subiect, ultimul a anunțat că renunță la mandat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data rostirii și va fi publicată în Monitorul Oficial, a anunțat la finalul ședinței președinta ad-interim a CC, Liuba Șova.

Sesizările cu privire la neconstituționalitatea deciziilor adoptate vineri, 23 aprilie, de către coaliția „PSRM-Șor” au fost depuse de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, și cel al Platformei DA, Dinu Plângău.

Hotărârile cu privire la „uzurparea puterii în stat” de către CC, revocarea din funcție a Domnicăi Manole și înlocuirea acesteia cu Boris Lupașcu au fost dur criticate atât de politicienii din opoziție și experții locali, cât și de înalți reprezentanți ai Uniunii Europene, Statelor Unite, Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția. Toți aceștia au calificat deciziile promovate prin Parlament de coaliția „PSRM-Șor” ca pe un atac la adresa independenței CC, provocat de nemulțumirea față de hotărârea care deschide calea declanșării alegerilor anticipate.

Imediat după ce a devenit cunoscută decizia de marți a CC, liderul PSRM, Igor Dodon, a difuzat un mesaj în care acuză Curtea că „s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, fiind utilizat atunci când trebuie identificată o soluție politică, evitând prevederile Constituției”.

Dodon anticipează, în lunile următoare, o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. „Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor. Victoria Occidentului colectiv la alegerile parlamentare anticipate ar putea duce la prăbușirea statului moldovenesc”, afirmă liderul socialiștilor, chemând „toate forțele politice sănătoase să se dezică de vechile supărări și să se unească într-un front comun pentru apărarea și salvarea Moldovei”.

Menționăm în acest context că miercuri, 28 aprilie, CC urmează să examineze sesizările deputaților din opoziție cu privire la constituționalitatea instituirii stării de urgență, până la 31 mai. Anularea acestei decizii a Parlamentului, adoptată de asemenea cu votul majorității „PSRM-Șor”, i-ar permite Maiei Sandu să emită neîntârziat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE