Soprana ce-și cântă dorul

1285
0
Soprana Violeta Botezatu

Soprana Violeta Botezatu, cunoscută datorită inflexiunilor deosebite ale vocii sale, cântând de mai mulți ani operă atât la Chișinău, cât și pe scene internaționale a lansat recent două melodii într-un gen total diferit de ceea ce interpreta până acum.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Este vorba despre două cântece inspirate din folclor, o sârbă săltăreață „Cine-i supărat pe lume” și cântecul popular „Mamă, nu pleca”. Textul și linia melodică a pieselor a fost scrisă de către compozitorul Timofei Tregubencu, orchestrația – de Valeriu Cașcaval.

Deși până în prezent s-a dedicat mai mult muzicii clasice, admirația pentru muzica populară o trăiește încă din copilărie. Dar a fost inspirată să se apropie de muzica populară abia când a rămas blocată într-o țară străină.

Această perioadă de pandemie m-a făcut să abordez genul preferat al copilăriei mele. Or, eu fiind blocată în plină pandemie, neștiind când și dacă în curând voi ajunge acasă, primul lucru care mi-a venit în gând și nu se lăsa dus a fost să-mi cânt dorul de casă, de părinți, de sat, de veselie, de oamenii noștri. Acest dor putea fi exprimat doar prin muzica și folclorul românesc”, spune Violeta.

Interpreta a mărturisit că denumirile pieselor își au rădăcina în viața de zi cu zi. Ele reprezintă un strigăt, un of, un mare dor, sentimente apăsătoare, care, din păcate, sunt trăite de majoritatea dintre români și sunt dedicate tuturor celor care nu reușesc să vadă partea frumoasă a lucrurilor, fiind „umbrite” de detalii nesemnificative.

Violeta Botezatu este una dintre puținele soprane care uimesc publicul nu doar cu vocea, dar și cu abilitatea și priceperea de a cânta la patru instrumente muzicale: acordeon, cobză, mandolină și pian.

Nu este pentru prima dată când interpreta abordează diferite genuri muzicale. În februarie 2020, a urcat pe scena Festivalului Internațional Veneto Jazz cu proiectul „Violeta Grecu (acum Botezatu – n.a.) Trio”, unde a debutat cu piese instrumentale plus voce. Astfel, artista intenționează în viitorul apropiat să surprindă publicul și cu alte „experimente” muzicale.


Autor: Tudorița Postolachi, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE