O cafea de 75 de mii de lei (VIDEO)

2353
0
Intrarea în restaurantul Fratelli

Vitalie Railean, proprietarul unui mic restaurant de pe bulevardul Dacia din Chişinău, luptă de mai bine de un an pentru a-şi demonstra nevinovăţia. Întreprinderea sa, Grand Horeca SRL, a fost amendată în aprilie 2020 cu 75 de mii de lei pentru că localul ar fi funcţionat în perioada de urgenţă, deşi a vândut doar o cafea la pachet. Bărbatul susţine că amenda a fost aplicată abuziv, deoarece s-a supus restricţiilor impuse de Guvernul Chicu primăvara trecută şi nu a făcut decât să realizeze mâncare la pachet, lucru care nu era interzis.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce a făcut apeluri disperate la autorităţile statului, a participat la protestele reprezentanţilor sectorului HORECA, decizia Curţii Constituţionale din luna iunie i-a dat o rază de speranţă. Dar nu a fost să fie. Curtea de Apel Chişinău i-a respins cererea de revizuire şi acum Vitalie Railean este pus în situaţia de a achita amenda maximă de 75 de mii de lei pentru o cafea. Antreprenorul spune că cel mai probabil va renunţa la afacere deoarece închiriază localul, pandemia i-a dat peste cap toate planurile, iar veniturile aproape că nu acoperă cheltuielile.

Proces-verbal, fără ca să intre în local

După ce a fost declarată starea de urgenţă în aprilie anul trecut, Vitalie Railean a închis uşile localului. Dar au început să-i crească datoriile. „Nu am activat primele două săptămâni. Dar aveam nevoie de bani pentru achitarea arendei, salariilor, serviciilor comunale etc. Am văzut că unele restaurante au început să livreze mâncare la pachet și am început și noi. Clienții comandau mâncarea prin telefon sau internet, apoi veneau la noi sau o livram singuri la domiciliu. Localul era închis. Era şi săptămâna mare, înainte de Paşti. În frigider mai rămăseseră vreo 400 de ouă şi am decis să coacem cozonaci şi, la fel, să-i livrăm la pachet. Voiam doar să supravieţuim”, îşi amintește antreprenorul.

Vitale Railean
Vitale Railean

Pentru ca potenţialii vizitatori să nu dea buzna în local, în uşa de la intrare a fost instalată o masă, pe care erau transmise pachetele cu mâncare la comandă. Pe data de 17 aprilie, pe la ora 12, de masa de la intrare s-a apropiat o tânără care comandase o cafea prin telefon. Aceasta muncea prin apropiere şi deseori lua mâncare de la restaurantul „Fratelli”. Imediat ce a plecat fata, şi-au făcut prezenţa doi poliţişti care ne-au reproşat că localul funcţionează.

Le-am zis că doar facem livrări sau vindem pachete la comandă. Ei însă au scris altceva, că cineva ar fi fost deservit în local. Mi-au lăsat o citație ca să vin la Inspectoratul de Poliție. Eu le-am telefonat și le-am spus că am nevoie de timp ca să-mi găsesc un avocat. Apoi mi-au adus citație pentru a doua zi la ora 10.00. Am solicitat din nou puțin timp, pentru a pregăti înregistrările video care confirmau că localul nu funcționa. De asemenea, urma să-l găsim și pe clientul căruia i-am livrat pachetul. Dar nu am avut cu cine vorbi. Până seară, mi-au adus procesul-verbal prin care am fost amendat cu 75 de mii de lei. Pe urmă am aflat că cei doi poliţişti erau de la investigarea fraudelor cibernetice”, a precizat Vitalie Railean.

Câştig în prima instanţă şi pierdere irecuperabilă la Curtea de Apel

Vitalie Railean a mers după dreptate în instanță. Timp de o oră Judecătoria Chișinău a examinat probele prezentate de patronul Grand Horeca – înregistrările video din ziua respectivă care demonstrau că localul nu a primit vizitatori. În cele din urmă, instanţa a anulat amenda aplicată de polițişti.

Aceştia nu s-au lăsat bătuţi şi au contestat decizia la Curtea de Apel Chişinău. Instanţa ierarhic superioară a avut nevoie de doar cinci minute pentru examinarea dosarului. „Eram vreo 12 contravenienţi. Ne-au grămădit pe toţi într-o sală şi a început examinarea dosarelor ca pe conveier. Nu a câştigat niciunul. De parcă aveau comandă ca toţi să plătească amenzile de zeci de mii de lei. A vorbit poliţistul puţin, apoi câteva cuvinte a spus avocatul. Mie nici nu mi-au dat cuvântul. Am impresia că nici nu s-au uitat în dosar, nici nu au văzut pozele făcute din înregistrările video. Pe holurile Curții de Apel se vehicula că nu avem nicio șansă, că autoritățile ar fi cerut instanței să lase toate amenzile pentru a suplini bugetul. Se apropiau alegerile prezidenţiale”, îţi aminteşte antreprenorul despre procesul de la Curtea de Apel.

Decizia Curţii de Apel Chişinău a devenit irevocabilă din momentul pronunţării.

Curtea Constituţională ca ultimă speranţă

Amenzile exagerate aplicate de oamenii legii primăvara trecută au dus la revolte atât din partea persoanelor fizice, cât şi din partea agenţilor economici. Din cauza sărăciei aprofundate de pandemie, contravenienţii pur şi simplu se aflau în imposibilitatea de a achita amenzile. Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei parlamentare, de la tribună, au venit în apărarea celor amendaţi. În cele din urmă, instituţia avocatului poporului şi doi deputaţi au sesizat Curtea Constituţională să declare ilegale amenzile exagerate aplicate cu duiumul.

La 30 iunie 2020, Curtea Constituţională a declarat ilegale unele prevederi din articolul 76 prim din Codul Contravențional în baza căruia autoritățile au dat amenzi pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a epidemiei de COVID-19.

Curtea a constatat că, în cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 de unități convenționale și limita maximă de 500 de unități convenționale nu îi acordă instanței de judecată posibilitatea de a aprecia proporționalitatea sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului, astfel încât să existe un echilibru corect între scopul legii contravenționale şi mijloacele utilizate. Pe de altă parte, în cazul persoanei juridice, amenda poate fi încadrată între limita de 1000 de unități convenționale și limita de 1500 de unități convenționale. Curtea a observat că marja dintre limite este de 500 de unități convenționale și că instanța de judecată poate individualiza amenda în funcție de fapta contravențională comisă”, a explicat atunci preşedinta Curţii Constituționale, Domnica Manole.

Totuşi, Curtea Constituţională a lăsat o portiţă deschisă şi pentru persoanele juridice, recomandând modificarea articolului 76 prim.

La 20 noiembrie anul trecut, Parlamentul a modificat articolul cu bucluc. Astfel, amenda aplicată persoanelor juridice pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente a fost stabilită de la 200 până la 700 de unități convenţionale, adică de la 10 mii până la 35 de mii de lei. Legiuitorul a păstrat pentru persoanele juridice şi amenzile de la 50 la 75 de mii de lei, însă doar în cazurile de recidivă, dacă agentul economic a fost sancţionat anterior pentru aceeaşi faptă pe parcursul unui an calendaristic.

Avocatul SRL GrandHoreca, Dorin Cojocaru, a încercat să obţină revizuirea cazului, invocând decizia Curţii Constituționale. Cererea de revizuire a fost respinsă pe motiv că decizia Curţii Constituţiomale se referă doar la persoanele fizice. Instanţa de apel a evitat însă să aplice modificările operate la 20 noiembrie şi intrate în vigoare la 8 decembrie 2020, care au putere retroactivă. Se ştie că revizuirea dosarelor în Republica Moldova este ceva apropiat de domeniul fantasticului, iar Veaceslav Platon este unul din puţinii cărora le-a reuşit acest lucru.

Dumnezeu nu bate cu băţul

Ironia sorţii, dar Fiodor Ţurcan, unul din poliţiștii care l-au amendat pe Vitalie Railean, peste câteva luni a făcut nuntă mare într-un local din Bălţi, în pofida faptului că erau interzise evenimentele cu participarea a mai mult de 50 de persoane. Atât poliţistul, cât şi cei din administraţia localului au fost sancţionaţi. Însă doar după ce evenimentul a fost reflectat pe larg în presă. Nu se ştie dacă a fost aplicată amenda maximă, de 75 de mii de lei, cât a primit agentul economic pentru că a vândut o cafea la pachet.

Mirele Fiodor Ţurcan întâmpină oaspeții

Şi dacă poliţistul, sub presiunea opiniei publice a fost amendat, nu a fost sancţionat şi fostul premier Ion Chicu, care anul trecut i-a făcut nuntă mare fiului său la o vinărie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE