Schema prin care Rusia întreține regimul de la Tiraspol

2278
0

Gazpromul livrează gaze regiunii transnistrene la prețuri mici și chiar și banii obținuți din ele ajung în bugetul Tiraspolului. Datoria acumulată îi este imputată însă guvernului de la Chișinău și a atins, până în prezent, suma de 8,5 miliarde de dolari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, schema pusă la cale de Moscova întreține regimul separatist de la Tiraspol și îi oferă Kremlinului un instrument de presiune asupra Chișinăului pentru datoriile acumulate de Transnistria.

Moldovagaz deține monopolul la furnizarea gazelor din Federația Rusă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria.

În timp ce Moldovagaz achită Gazpromului pentru consumul de gaze de pe malul drept al Nistrului, banii colectați din Transnistria nu ajung în buzunarele Gazpromului, ci în bugetul anual transnistrean.

Prin urmare, Moldovagaz are în prezent față de Gazprom și subsidiara sa, Factoring Finance, o datorie de peste 8,5 miliarde de dolari. Mai mult de 90% din această datorie aparține Transnistriei.

Conform contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, prelungit la 29 octombrie 2021, gigantul rusesc s-a obligat să furnizeze anual Republicii Moldova 3,3 miliarde de metri cubi pentru următorii cinci ani. Din această cantitate, 1,24 de miliarde de metri cubi merg anual pentru malul drept al Nistrului și alte 2,06 miliarde pentru consumul de pe malul stâng.

Așadar, circa două treimi din gazele livrate în Republica Moldova de Gazprom ajung la Tiraspoltransgaz care, la rândul său, le repartizează întreprinderilor transnistrene. Datoriile acumulate pentru consumul gazelor în stânga Nistrului sunt doar ale Tiraspoltransgaz, a declarat directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

Noi putem să spunem un singur lucru, aceste datorii sunt ale celor care le-au acumulat – Tiraspoltransgaz. Datoriile sunt reflectate în așa-numitele conturi extrabilanțiere”, a spus Ceban, subliniind că furnizarea de gaze în Transnistria este reglementată printr-un contract semnat în octombrie 2021.

Moldgres, principalul obiectiv strategic care înghite gazele rusești

Centrala Termoelectrică Moldovenească, proprietate a Federației Ruse, este vitală pentru supraviețuirea regimului separatist de la Tiraspol și pentru exercitarea influenței politice rusești asupra Chișinăului.

Autoritățile de la Chișinău cumpăra în prezent 70% din energia electrică de la Moldgres, deținută de compania-mamă din Rusia Inter RAO, iar cealaltă parte de 30% este asigurată de compania ucraineană Energoatom. Până în aprilie 2022, Republica Moldova își procura aproape integral energia electrică de la Moldgres.

Actualmente, Moldgres refuză semnarea unui contract de livrare pe termen lung a energiei electrice către Chișinău. Contractul actual este reînnoit în fiecare lună.

Regimul de la Tiraspol loial Moscovei condiționează oferirea de curent electric de la Moldgres cu emiterea de certificate de mediu lunare din partea Chișinăului necesare funcționării Uzinei Metalurgice din Râbnița conform solicitărilor UE.

Conform unui raport al Ministerului Dezvoltării Economice de la Tiraspol, în 2021, întreprinderea a furnizat electricitate în dreapta Nistrului în valoare de 176,7 milioane de dolari americani.

Problema Tiraspolului constă în faptul că autoritățile de la Chișinău își achită consumul de energie electrică în lei moldovenești și privează astfel regimul separatist de valută.

Pe de altă parte, Chișinăul are și el nevoie de relația cu Moldgres: electricitatea din Transnistria este oferită la preț de dumping cu care nu poate concura niciun producător regional.

Deși Tiraspoltransgaz nu indică pe site-ul său prețul gazelor pentru Moldgres, surse care au solicitat anonimatul estimează că este vorba de circa 1.700 de ruble transnistrene pentru o mie de metri cubi, echivalentul a 100 de dolari.

Moldgres consumă lunar circa 125 de milioane de metri cubi de gaze. Așadar, centrala arde anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce reprezintă circa 75% din totalul de gaze care ajung în Transnistria. Restul de 25% este distribuit către alte obiective din Transnistria.

De exemplu, pentru Rețelele electrice de distribuție (ERES) din stânga Nistrului, Moldgres arde 26,2 de milioane de metri cubi de gaze în fiecare lună, pentru Uzina Metalurgică din Râbnița – 12 milioane de metri cubi, iar pentru compania Tehnopark, cea care vinde energie electrică pentru fermele de mining de criptomonede – 4,5 milioane de metri cubi.

La prima vedere, unele dintre aceste întreprinderi nu au nimic în comun cu consumul de gaze.

Însă un document despre operațiunile bancare ale Moldgres din 2015–2017, intrat în posesia Veridica, arată că această întreprindere prestează lunar „servicii de procesare a gazelor pentru generarea de electricitate” Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Râbnița.

Prin urmare, Tiraspoltransgaz furnizează gaze întreprinderilor menționate. La rândul lor, acestea dau gazul către Moldgres și plătesc acestei întreprinderi doar conversia lui în energie electrică.

Moldgres achită Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie pentru gaze, iar aceasta transferă banii într-un cont special de gaze deschis în Banca Centrală a Transnistriei.

Banii din contul special de gaze deschis în această bancă sunt vărsați apoi în bugetul regimului separatist de la Tiraspol.

Conform legii bugetului regiunii pentru 2022, veniturile constituie 3,4 miliarde de ruble transnistrene, cheltuielile – 5,9 miliarde, iar deficitul – 2,5 miliarde (circa 125 milioane de euro).

Conform articolului 5 din legea bugetului, care este secret, sursele de acoperire a deficitului transnistrean sunt „împrumuturile” de la diverse întreprinderi din regiune.

Astfel, un document din 2014 obținut de Veridica arată că guvernul separatist acumulase între 2006 și 2014 o datorie de peste 8 miliarde de ruble transnistrene – circa 400 de milioane de euro la cursul zilei – față de Tiraspoltransgaz.

Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, cel care a analizat rapoartele de executare a bugetelor regiunii transnistrene, din contul special de gaze al Băncii Centrale de la Tiraspol au fost finanțate 53% din cheltuieli în 2019 și 40% în 2020.

Uzina Metalurgică de la Râbnița – colector de valută pentru Tiraspol cu materie primă din România

Unul dintre cei mai mari contribuabili ai bugetului regiunii separatiste transnistrene este Uzina Metalurgică Moldovenească (MMZ). Miracolul funcționării acestui obiectiv constă în faptul că lucrează pe gazele primite de la Tiraspoltransgaz-Pridnestrovie pe care le oferă Moldgres-ului pentru generarea de electricitate.

Conform tarifelor publicate pe site-ul său, Tiraspoltransgaz vinde o mie de metri cubi de gaze MMZ-ului cu 1.500 de ruble transnistrene, echivalentul a circa 94 de dolari, în timp ce prețul de achiziție a gazelor de către Moldovagaz de la Gazprom a fluctuat din octombrie 2021 și până în prezent de la 350 de dolari până la aproape 1.000 de dolari conform unei formule de preț stabilite între cele două părți.

Misiunea principală a combinatului este să facă infuzie de capital în valută forte prin produsele vândute pe piețele europene datorită beneficiilor Acordului de Asociere și Liber Schimb semnat de Republica Moldova și Uniunea Europeană (DCFTA) în iunie 2014, ce include și Transnistria.

Conform unui raport al Ministerului Dezvoltării Economice de la Tiraspol, la sfârșitul anului 2021, vânzările MMZ au ajuns la 432,2 milioane de dolari americani, alcătuind aproape jumătate din valoarea totală a exporturilor regiunii separatiste.

Combinatul a făcut parte din grupul de companii deținut de oligarhul apropiat Kremlinului, Alisher Usmanov, care apare pe lista sancțiunilor internaționale aplicate Rusiei după invadarea Ucrainei.

Pe 12 iunie 2019, autoritățile ucrainene au adoptat o decizie privind aplicarea măsurilor definitive „anti-dumping” la importurile în Ucraina de bare de oțel-carbon și alte oțeluri aliate originare din Belarus și Republica Moldova (Transnistria).

Uzina a fost salvată de colapsul total de importurile de fier vechi din România. După sancțiunile aplicate de Ucraina, Uzina Metalurgică Moldovenească a fost obligată să își găsească altă regiune pentru a se asigura cu materie primă și alte piețe pentru a-și vinde produsele.

Profitând de Acordul de Liber Schimb între Republica Moldova și UE, Uzina Metalurgică Moldovenească a început să achiziționeze materie primă din România și să își vândă produsele în statele UE.

Dintre acestea, România este principala sursă de materie primă pentru Uzina Metalurgică Moldovenească din Râbnița. Fierul vechi importat din România în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova permite acestei întreprinderi siderurgice din stânga Nistrului să se mențină pe linia de plutire.

Investigație realizată de portalul Veridica cu ajutorul reporterilor CIJM.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE