La un pas de calificare

682
0
Foto de Vadim CAFTANAT

Selecționata Moldovei de futsal s-a aflat la un singur pas de calificare la turneul final al Campionatului European 2022, care va avea loc între 19 ianuarie și 6 februarie în Țările de Jos. În ultimul său meci preliminar din cadrul grupei a III-a, disputat în compania reprezentativei Slovaciei pe 13 aprilie curent la Complexul Sportiv „Futsal Arena FMF” din comuna Ciorescu, tricolorii aveau neapărat nevoie de victorie pentru a obține o accedere istorică în faza finală a turneului continental suprem între națiuni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dobândirea unei asemenea oportunități este deja un mare succes, datorat prestației deosebit de merituoase a discipolilor lui Vladimir Vusatîi în această campanie preliminară.

Neajunsuri impuse

Nu a fost să fie. Lipsa de jocuri în picioare din cauza anulării campionatului național și suspendării sau accidentării unui șir de fotbaliști ai lotului de bază au amânat – pentru următorul ciclu preliminar – visul echipei și suporterilor noștri de a accede la cel mai prestigios turneu de futsal al continentului european. Dacă e să ținem cont și de faptul că jucătorii Slovaciei evoluează la cluburi europene de certă valoare, misiunea tricolorilor se constituia în una extrem de dificilă, ca să nu spunem imposibilă. Mai ales că a lăsat de dorit și prestația arbitrilor, care ne-au defavorizat clar pe parcursul întregii campanii preliminare, cu excepția primului meci din grupe, pe care l-am susținut împotriva reprezentativei Greciei și în care am învins fără drept de apel. Cartonașele galbene și roșii, acordate echipei noastre cu nemiluita în situații de-a dreptul inofensive, ne-au decimat lotul și tăiat din posibilitățile de manevră. Dar și din elan, lucru deloc de neglijat pe plan concurențial la un asemenea nivel. Chiar și așa, reprezentativa Moldovei a avut o evoluție onorabilă, demonstrând măiestrie și calități volitive extraordinare. Ne-am menținut în cărți în cursa de calificare până la ultimul joc, în care am cedat cu 0-4 în fața Slovaciei, o formație cu jucători experimentați și de înaltă clasă.

Reamintim că în partida din deplasare ne-a scăpat victoria printre degete în ultimele clipe de joc, când conduceam cu un neverosimil 4-2. Iar la Chișinău oponenții noștri au venit extrem de motivați și concentrați, hotărâți să obțină în mod direct calificarea, de pe locul 2 în grupă, poziție la care aspirau și tricolorii. Însă lipsa a două piese de bază în angrenajul echipei, Iulian Cojocari și Constantin Burdujel, suspendați pentru cumul de cartonașe galbene, și-a spus greul cuvânt. Naționala noastră, după o primă repriză echilibrată și plină de suspans (0-1 la pauză), a fost forțată să cedeze, exclamațiile de bucurie și cântecele slovacilor încă mult timp răsunând în vestiare și sub acoperișul Arenei, o dovadă în plus că nu au obținut ușor această calificare, ci cu emoții și mult efort susținut.

Raza de speranță?

În meciul nostru precedent, disputat săptămâna trecută în deplasare cu selecționata Greciei, i-am ținut pe adversari în șah până în ultimul minut. Ocaziile se perindau cu o repeziciune amețitoare, doar apărarea la sacrificiu a elenilor, precum și trei bare salvându-i de înfrângere. Am obținut astfel un 3-3, lucru care ne-a permis să aspirăm la calificare, dăruind o rază de speranță suporterilor noștri flămânzi de succese fotbalistice notabile pe plan internațional. Cred că se cade să mulțumim sportivilor noștri și echipei de antrenori pentru dârzenia, măiestria și curajul cu care și-au jucat șansa. Pentru perpetuarea tradițiilor unui fotbal de succes și o continuitate dătătoare de perspectivă, în condițiile unei infrastructuri aflate la pământ și a unei situații economice dezastruoase a unui stat ce și-a pierdut practic reperele capabile să-l mențină pe linia de plutire.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE