Decizia comitetului executiv al PSRM: Noi acțiuni juridice, care să o readucă pe Maia Sandu în câmpul constituțional

1689
1
Liderii PSRM, în frunte cu ex-președintele Igor Dodon

PSRM va continua s-o promoveze pe Mariana Durleșteanu la șefia Guvernului. O decizie în acest sens a fost aprobată joi, 11 martie, în ședința comitetului executiv al socialiștilor, care anunță că vor iniția, în zilele următoare noi acțiuni pentru a asigura desemnarea candidatei propuse de majoritatea parlamentară formată sub egida PSRM, împreună cu deputații din partidul „Șor” și transfugii din „Pentru Moldova”, la funcția de prim-ministru.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„PSRM dezaprobă refuzul la dialog al Președinției și condamnă comportamentului populist din această perioadă, orientat spre acțiuni care nu au nicio legătură cu agenda populației”, potrivit unui comunicat al partidului ex-președintelui Igor Dodon.

După ședința executivului său politic, PSRM susține că va iniția „mai mult acțiuni juridice, care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în câmpul constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărârile Curții Constituționale.

Printre aceste acțiuni vor fi inițierea unor proceduri prevăzute de Constituție, adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, se precizează în comunicat.

Socialiștii mai susțin că rămân ferm pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat și organizate alegeri legislative anticipate, „însă acest lucru va fi posibil doar după stabilizarea situației epidemiologice”.

Amintim că ședința de joi a comitetului executiv al PSRM a fost anunțată la începutul acestei săptămâni, după ce a expirat ultimatumul adresat de Igor Dodon președintei Maia Sandu, căreia i-a cerut s-o desemneze pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Președinția i-a răspuns atunci că „nu operează cu ultimatumuri”. Anterior, Dodon a amenințat că va reduce rolul Maiei Sandu de șef al statului la unul de „decor”, dacă nu se va conforma cererii socialiștilor. Iar acum două zile, într-o emisiune televizată, liderul PSRM s-a arătat convins că în Parlament pot fi găsite 76 de voturi necesare pentru suspendarea din funcție a președintei Maia Sandu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here