Un nou episod din „scenarita” lui Dodon. Socialistul, convins că găsește 76 de deputați care să o suspende pe Maia Sandu

3628
0
Igor Dodon la tribuna Parlamentului R.Moldova

Liderul PSRM, Igor Dodon, se arată convins că în Parlament pot fi găsite 76 de voturi necesare pentru suspendarea din funcție a președintei Maia Sandu. Această acțiune ar fi parte a unui nou scenariu, enunțat de Dodon, care ar permite numirea președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în funcția de șefă interimară a statului și învestirea unui guvern în frunte cu candidata socialiștilor, Mariana Durleșteanu. „Eu sper să găsim altă soluție, dar așa scenariu tot timpul este în calcul”, a declarat el într-o emisiune la N4.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dodon a confirmat că alegerile anticipate nu mai sunt o prioritate pentru partidul său, deoarece ar fi „cinic” să se vorbească despre organizarea unui scrutin până nu se va stabiliza situația epidemiologică gravă legată de COVID-19.

Drept urmare, el insistă ca Maia Sandu să inițieze negocieri între partidele parlamentare.

„Trebuie dialog între forțele politice de bază ca să găsească câteva soluții. Sau să numești un Guvern cu toate atribuțiile depline, sau forțele politice de baza – e vorba de socialiști și cei de la PAS – găsesc limbă comună și spun că mergem la anticipate, dar nu acum. Însă anticipatele să fie peste trei, patru sau peste cinci luni”, susține Dodon.

Liderul socialiștilor mai spune că președinta Maia Sandu nu-l va desemna niciodată pe fostul său coleg de alianță, Andrei Năstase, la funcția de premier. „Ea nu întâmplător, politic, a făcut tot posibilul să distrugă concurenții de pe dreapta, pentru a da șanse acum cuiva să se ridice. Aici este vina și a lui Andrei Năstase”, afirmă Dodon. Dar dacă asta se va întâmpla, PSRM ar fi dispus să analizeze componența cabinetului și programul de guvernare propuse de Platforma DA, a precizat el.

Amintim că pe 1 martie liderul socialiștilor, Igor Dodon, a amenințat-o pe Maia Sandu că va reduce rolul de șef al statului la unul de „decor”, dacă nu se va conforma cererii de a o desemna pe Durleșteanu la șefia Guvernului. De asemenea, el a spus că PSRM nu va declanșa procedura de impeachment, așa cum a sugerat președinta. Marți, 9 martie, data la care a expirat ultimatumul, PSRM a anunțat că va convoca joi, 11 martie, comitetul său executiv pentru a decide cum va acționa în continuare.

Menționăm, de asemenea, că săptămâna trecută Igor Dodon invoca alte două scenarii – o reformă constituțională sau declararea stării de urgență, care ar permite actualului guvern interimar să activeze până la alegerile parlamentare ordinare, din 2023.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE