Maia Sandu convoacă fracțiunile parlamentare la consultări. Va fi desemnat un nou premier?

1267
0
Președinția R.Moldova

Președinta Maia Sandu convoacă marți, 16 martie, fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări „referitor la situația politică curentă”. Potrivit unui comunicat al Președinției, deputații urmează să se prezinte din oră în oră, începând cu cei din Partidul „Șor”, la ora 9.00, și terminând cu cei din PSRM, la ora 15.00. După consultări, Maia Sandu va face declarații de presă. Deși comunicatul nu oferă și alte detalii, mai mulți observatori presupun că ar fi vorba despre desemnarea unui nou candidat la funcția de prim-ministru.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

„Este curios acest lucru, din moment ce Maia Sandu declara anterior că așteaptă ziua de 23 martie, atunci când, în opinia unor juriști se întrunesc condițiile pentru dizolvarea parlamentului, iar Curtea Constituțională ar trebui să se pronunțe privitor la subiect”, scrie, bunăoară, pe canalul său de Telegram, jurnalistul Dumitru Ciorici.

Menționăm că, după ce Curtea Constituțională a invalidat desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier, Maia Sandu a declarat în repetate rânduri că nu va iniția consultări cu partidele, pentru că învestirea oricărui guvern cu mandat deplin, în opinia ei, nu va face decât să prelungească agonia politică din Parlament. „Care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curții, țara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democrației, eu doar vreau să creez condiții ca cetățenii să decidă”, afirma șefa statului, pe 25 februarie, într-o emisiune televizată.

Pe de altă parte, PSRM a somat-o pe Maia Sandu să accepte candidatura Marianei Durleșteanu, promovată de majoritatea pe care a format-o în Parlament cu Partidul „Șor” și transfugii din gruparea „Pentru Moldova”.

Socialiștii i-au înaintat președintei chiar și un ultimatum, până pe 9 martie, iar după expirarea acestuia au anunțat, pe 11 martie, că vor iniția „mai multe acțiuni juridice”. Printre acestea ar fi inițierea unor adresări la Curtea Constituțională, Consiliul Europei și Comisia de la Veneția.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT