Pedeapsa individuală a criminalilor transnistreni, ignorată de Chișinău

1958
0

Asociația Promo-LEX sugerează de ani buni autorităților de la Chișinău să găsească alte căi pentru a interveni împotriva abuzurilor funcționarilor transnistreni. Pentru a opri ilegalitățile așa-numiților procurori, judecători și politicieni din stânga Nistrului, avocații asociației optează pentru tragerea la răspundere individuală, în baza unei liste de persoane implicate în ilegalități, elaborată în urma hotărârilor CtEDO.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Asociația Promo-LEX face publică, în luna martie a fiecărui an, o listă cu persoanele responsabile pentru fărădelegile comise în stânga Nistrului cu scopul de a determina autoritățile de la Chișinău să ia atitudine în cazul încălcărilor flagrante ale drepturilor omului. Este deja al patrulea raport anual de acest gen prezentat de către asociație.

Lista este bazată pe hotărârile CtEDO din 2020 privind diverse încălcări comise de regimul separatist de la Tiraspol prin funcționarii săi din instituțiile de forță și pretinsa magistratură ce funcționează pe celălalt mal al Nistrului.

Sub paravanul negocierilor, mulți dintre cei care își bat joc de oamenii de acolo se îmbogățesc, trăiesc bine-mersi, ies la pensie și își cumpără afaceri și imobile. Ulterior, se stabilesc în alte țări etc.”, spune Alexandru Postica, director al Programului Drepturile Omului al Asociației. 

Schimbarea paradigmei

După ce a tras semnale de alarmă de ani de zile, Promo-LEX a decis să schimbe abordarea pentru a determina autoritățile de la Chișinău să găsească anumite căi să intervină împotriva acestor situații care abuzează propriii cetățeni. 

Noi optăm pentru răspunderea individuală. Noi prezentăm statului o listă de persoane care au figurat în anumite ilegalități, inclusiv spălare de bani, tortură, omoruri etc. Mai mult ca atât, prezentăm și constatările Curții, care vine să sublinieze aceste ilegalități”, ne-a spus avocatul Alexandru Postica. 

De exemplu, SUA și state europene, precum Germania, Olanda, permit tragerea la răspundere a persoanelor care au comis acte de tortură, încălcarea drepturilor omului, indiferent dacă aceste fărădelegi au fost comise pe teritoriul lor.

De exemplu, actele de tortură comise de un milițian din stânga Nistrului pot fi condamnate în Olanda sau Germania, dacă cel care le-a comis se află acolo sau are anumite tangențe cu sistemul juridic din această țară. Acest principiu a permis, de pildă, tragerea la răspundere a teroriștilor din Donbas. Ceea ce facem noi vine să răspundă acestei cerințe”, a mai spus avocatul. 

Conform informațiilor Promo-LEX, unii milițieni, judecători, foștii lideri – președinți – din regiunea transnistreană „stau bine-mersi în acest moment în țări europene, cum ar fi Germania, Olanda, Spania, Ucraina, cu averi fabuloase formate pe spatele durerii altora”. 

Procuratura ignoră sesizările Promo-LEX

În ciuda apelurilor și demersurilor publice, Procuratura Generală nu a reacționat. 

Procuratura Generală este obligată să investigheze dacă sunt într-adevăr componente de infracțiuni în aceste cazuri. În funcție de caz, aceasta urmează să sesizeze în care jurisdicție (teritoriu) se află cetățenii respectivi și să trimită mai departe această interpelare. Este o obligație a Procuraturii Generale să se pronunțe pe marginea acestei liste”, insistă Postica. 

La fiecare sesizare a Promo-LEX care luptă pentru drepturile omului, spune avocatul, procuratura „ia act”.

Adevărul este că pe marginea fiecărui dosar pe care îl gestionăm au fost deschise cauze penale cu privire la privarea ilegală de libertate. Dacă vorbim de violarea articolului 5 [dreptul la libertate și la siguranță din Convenție] toate dosarele au fost conexate într-o singură procedură și suspendate până la identificarea făptașilor”, adaugă el.

Cazuri rupte din filme de groază

În decursul ultimilor ani, forțele de poliție transnistrene au fost implicate în mai multe răpiri de persoane pe teritoriul constituțional al R. Moldova. Pe 27 iulie 2018, fostul ministru de interne de la Tiraspol, Ghenadi Kuzmiciov, ar fi fost răpit în  apropiere de Chişinău de către organele de forţă din regiunea transnistreană. Operaţiunea s-ar fi desfăşurat cu ajutorul organelor de drept constituţionale ale Republicii Moldova.

Mai mult, unii cetățeni ai Republicii Moldova, care locuiesc în dreapta Nistrului, sunt angajați ai structurilor de forță secesioniste și aplică tortura față de locuitorii din stânga Nistrului.

De pildă, în cauza Dobrovițkaia, câștigat la CtEDO, un anchetator din Bender, locuitor al satului Varnița, potrivit informațiilor Promo-LEX, a răpit și a ținut ostatică o cetățeană a Rusiei. După ce a scăpat victima din detenție, anchetatorul a răpit-o pe fiica acesteia ca să o oblige să se predea miliției.

Noi am comunicat Ambasadei Federației Ruse la Chișinău acest caz, însă ei ne-au spus că nu se implică și că nu sunt interesați”, ne-a relatat Ion Manole, președinte Promo-LEX.

Juristul Asociației „Apriori” din Tiraspol, Stepan Popovschi, ne-a spus că a încercat să propună o soluție pentru formarea unei instanțe comune care ar funcționa după principiile CtEDO pentru ca astfel de cazuri să fie judecate, însă de asemenea a fost ignorată. 

Puterea de la Tiraspol nu este obligată să respecte aceste decizii [ale CtEDO]. Regimul de la Tiraspol nu este semnatar al Convenției Europene. Este vorba de Rusia și Moldova […] Eu cred că nu există în Moldova oameni care vor să soluționeze din punct de vedere juridic problema. Din păcate, interesele Chișinăului coincid cu cele ale marii puteri [Rusia]”, a concluzionat el. 

Autoritățile constituționale nu au manifestat interes până acum față de propunerea Promo-LEX.

Nu ne-a solicitat absolut nimeni detalii. Asta înseamnă că autoritățile noastre nu au niciun interes să schimbe ceva în situația din stânga Nistrului”, ne-a declarat Manole.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE