Maia Sandu nu va iniția consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier

1250
2

Președinta Maia Sandu declară că nu va demara consultările cu partidele parlamentare, pentru desemnarea unui nou candidat la șefia Guvernului, așa cum îi dictează decizia prin care Curtea Constituțională a invalidat candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier. „Care este eficiența acestor consultări, în situația în care vedem o parte din partide complet inconsecvente? Eu voi discuta cu societatea civilă. În pofida acestei decizii a Curții, țara trebuie să meargă la anticipate. Eu nu încalc principiile democrației, eu doar vreau să creez condiții ca cetățenii să decidă”, a subliniat șefa statului, într-o emisiune la ProTV Chișinău, precizând că așteaptă data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Dacă timp de trei luni de la demisia unui guvern nu este învestit altul, există temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor decizii anterioare ale Curții Constituționale, crede ea.

„Strategia mea este să se ajungă la anticipate. Nu am de gând să accept un Guvern susținut de corupți, care ar continua să controleze instituțiile statului. Dacă ei nu sunt de acord cu anticipatele, mergem la referendum, și atunci poporul să decidă. Esența democrației asta este. Decizia oamenilor va fi obligatorie și pentru mine și pentru Parlament”, a declarat Maia Sandu, acceptând că opțiunea unui plebiscit ar amâna anticipatele, însă nu pentru doi ani. „În acești 2 ani doar s-ar perpetua corupția, sărăcia și disperarea”, accentuează șefa statului.

Iar învestirea oricărui guvern cu mandat deplin, în opinia ei, nu va face decât să prelungească agonia politică din actualul Parlament.

Amintim că, în pofida deciziei de marți a Curții Constituționale, președinta Maia Sandu s-a arătat decisă să nu accepte o candidatură promovată de majoritatea formată în jurul PSRM. „Ca să fie foarte clar: așa-zisa lor majoritate nu are nimic în comun cu salvarea țării. Țara trebuie salvată de hoți”, a declarat atunci șefa statului.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

2 COMENTARII